mmoorroo Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Możecie polecić jakiś klucz żeby móc w trasie zdemontować koło? Kupiłem Rockrider XC120 i potrzebuję coś kompaktowego do torby podsiodłowej, żeby w razie potrzeby móc zdjąć koło i wymienić dętkę w trasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Najprostszy będzie klasyczny imbus, ewentualnie mały podręczny przybornik. Osobiście od lat używam multitoola Pedro's i jakościowo jest rewelacja, miejsca także wiele nie zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Nie masz multitoola ze sobą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmoorroo Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Dotychczas woziłem osobno skuwacz, kluczyk10, 2 imbusy. Teraz chciałbym to jakoś "ulepszyć". Nie wiem jaką siłę trzeba przyłożyć do nakrętki z sztywnej osi stąd moje pytanie. Przy szybko zamykaczach nie miałem tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Możesz sobie kupić osie z mimośrodem ok. 10-12nm szybkozamykacz teoretycznie też powinieneś zamykać ok 5nm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Jak nie potrafisz dokręcić z wyczuciem musisz kupić coś takiego: https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-nano-torqbox-x-2-6-nm-topeak-11576308441?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=NGE3Nzk2M2QtZTIwZC00YjBiLWEzMzQtNDVhNTMxY2UzMmFkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=943ef408-5578-4815-8d8f-b4dba8a60c65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 To że ta ośka ma 20Nm max. nie znaczy że trzeba ją na 20Nm kręcić, ale żeby tej wartości nie przekraczać. I to jest dobry przykład ze można się obejść bez klucza dynamometrycznego i kręcić na wyczucie, bo 20Nm to naprawdę sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 A ja tam wszystko kręcę na czuja i nic się mi nigdy nie odkręciło. Jedynie w mostku udało mi się 2 razy ukręcić gwint, dlatego tylko kupiłem dynamometryka i tylko do tych śrub go używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Ale rencami kręcę tylko alun, takiego karbonu to bym się bał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 No tak, karbon to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 1 minutę temu, NieLubiePoniedzialku napisał: Tak czy siak, na moje oko i doswiaczenia, 6Nm na koła to za mało. Zdecydowanie za mało. Za bezpieczne można przyjąć 12Nm. A do zastosowań offroad odrobina niebieskiego Loctite nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Mostki nauczyłem się dokręcać na chama! Strasznie zawsze "leżę" na kierze (nawet w mtb) i sporo ciężaru u mnie idzie na przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 42 minuty temu, NieLubiePoniedzialku napisał: kiera dokrecona na 5Nm lekko obróciła sie w mostku, Pasta była aplikowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Pomyślałem sobie, pewnie istnieje coś takiego jak farba poślizgowa - bo tak to wygląda na zdjęciu jakby ktoś nakleił maskującą i popsikał. Ktoś mógłby kupić na próbę i zrobić taką powierzchnię na sztycy/mostku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.