TurboDymoMan Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 Witajcie, szukam roweru MTB raczej ogólnego zastosowania, żaden downhill, żadne maratony XC, ale raczej ciut ostrzejsza turystyka MTB, Płaskopolska (WIelkopolska) - Puszcza Zielonka, Wielkopolski Park Narodowy, okazjonalnie Izery... "jeździec" 47 lat, 90kg:) a więc kryterium to max 4.000zł i jak najlepszy sprzęt: Rockrider: "za": taperowana główka ramy, amor całkiem ok, sztywne osie. "Przeciw": napęd z 1 blatem na przodzie - przy ogólnym użytku ciut za mało twardych przełożeń, chamsko prowadzone link na zewnątrz ramy od dołu na chamskich jakiś mocowaniach, geometria ciut zbyt sportowa... Indiana: "za" napęd 2 blaty na przodzie, również szytwne osie, nie wiem jak ten amor w porównaniu do Rockridera... https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m19# Pytania: jak oceniacie amor Indiany na tle amora Rockridera? Cc to za standard sztywnych osi w Indianie? Coś standardowego? Rockrider ma chyba prostą główkę ramy na 1 1/8 cala, Rockrider to taper. Czy w amatorskim użytku to w ogóle plis? Nie wiem czy warto dopłacać 4000zł do Rockridera, tym bardziej że napęd mi mniej odpowiada, a geometria jest ciut zbyt sportowa jak na mnie?? Cytuj
Mod Team bogus Napisano 3 Kwietnia 2022 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2022 Nie chcę nic mówić, ale jeśli o przełożenia chodzi to w XC100 masz realnie jeden bieg mniej. Po zmianie zębatki na 34 lub 36 masz praktycznie to samo. Załączam porównanie przełożeń. Cytuj
chudzinki Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) @bogus92, nie wiem czy to widziałeś na stronie, ale ja wcześniej nie... "Kaseta Deore 11-51 lub Microshift 11-46 (w zależności od dostępności podzespołów)." Trzeba by dopytać. @TurboDymoMan, oba rowery mają osie boost i taperowane główki. Co do amortyzatora - niech się wypowiedzą mądrzejsi, ale na 90% lepszy Recon. Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez chudzinki Cytuj
Mod Team bogus Napisano 3 Kwietnia 2022 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2022 To jest Recon, tłumikiem TK, więc mocno upośledzony. Nie sądzę by był lepszy od Markhora. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi