krzysiekgrwn Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2022 Pozioma.miedzy m a s to 2 cm, kwestia chyba tułowia i rąk, bo w pionie nie hacze na Mce o krocze. No zobaczymy jutro. Operacja "wymiany" bardzo skomplikowana, będę mierzył Ske "w domu sprzedawcy" (święta)bo jutro już wyjeżdżam zagranicę.to dwa inne sklepy, ale sklep zgodził się na ewentualny zwrot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 18 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2022 Na co zwrócic uwagę przy przymiarce? Będę miał dwa rozmiary koło siebie S i M. Wiem już, że w M nie hacze kroczem o ramę, o S nie wiem nic. Który czynnik jest decydujący? Bardziej wyprostowana pozycja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2022 Odczep się w końcu od tego haczenia bo to nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o dobór rozmiaru, liczy się długość pozioma Weź S i tyle, M jest za duże. Przez minutę nie mając doświadczenia i tak nie jesteś w stanie stwierdzić co jest lepsze nawet jakby ci jakieś xl postawili obok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Rower oddany, po powrocie jeszcze jedna przymiarkę zrobiłem i się upewniłem że lekko przyduzy, jakby ktoś chciał jest w sklepie w Poznaniu BikeVibe na Naranowickej 186 M i chyba L, bo jak brałem ta Mke to był jeszcze L. Ja upolowałem u siebie Marina DSX 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osiemnascietysiecy Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Cześć, podepnę się pod temat. Zastanawiam się nad kupnem Cannondale Topstone 4 za 5200 zł. Jest na grupie micro shift advent X, ale nie mogę znaleźć o tym modelu żadnych opinii na internecie. Szukam roweru w większości na asfalt, często zjeżdżam na utwardzone leśne drogi. Biorąc pod uwagę słabą dostępność rowerów, bralibyście ten rower pod uwagę? Dzięki za opine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Gdyby stworzyć listę najbardziej przepłaconych graveli to topstone byłby na jej szczycie albo przynajmniej w ścisłej czołówce. Jeśli masz zamiar jeździć po utwardzonych drogach to imo poszukaj sobie szosy na tarczach z możliwością wsadzenia opon 35c, więcej nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osiemnascietysiecy Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 21 minut temu, Mihau_ napisał: Gdyby stworzyć listę najbardziej przepłaconych graveli to topstone byłby na jej szczycie albo przynajmniej w ścisłej czołówce. Jeśli masz zamiar jeździć po utwardzonych drogach to imo poszukaj sobie szosy na tarczach z możliwością wsadzenia opon 35c, więcej nie trzeba Dzięki za opinię. Zatem zastanawiam się, co będzie lepsze- Cannondale Topstone 4, czy dopłacić do Rometa Aspre 2 i mieć model z hydraulicznymi hamulcami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Jeśli chodzi o osprzęt to cannondale jest śmieciem przy romecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osiemnascietysiecy Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Ok. Nie doczytałem tego kluczowego słowa z przepłaconymi rowerami. Dzięki jeszcze raz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_gregorio Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 W Cannondale masz mechaniczne, pewnie nie za dobre, hamulce, rzadko spotykany napęd Advent X, ale o bardzo szerokiej rozpiętości, przód 40, tył 11-48, ja bym chciał taki zakres 😉 pod górę nie zabraknie! Na pewno masz dobrej klasy frameset, renomowanego producenta, na YouTube można znaleźć filmy jak na tej ramie budują gravele blisko 8kg, np. Więc możesz mieć może i przepłacony, ale mało popularny, nietuzinkowy sprzęt, z framesetem, w który będzie się chciało inwestować, lub lepiej wyposażony, ale bardzo popularny i bez większego polotu. Kwestia indywidualnego wyboru czego się szuka. Generalnie trudno zestawiać ze sobą marki Cannondale i Romet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Cytat ale mało popularny, nietuzinkowy sprzęt, cannondale😁 na chińskim osprzęcie żeby ciąć koszty😁 Tyle ma w sobie polotu co passat tdi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Ja mam tego "wyśmiewanego" Topstone 4. Może korba jest na kwadrata a hamulce mechaniczne, ale o dziwo hamują. Poza tym mam naprawdę świetny ładny i przemyślany rower. Bardzo fajny jednorzędowy napęd, ze sprzęgłem i rewelacyjnm zakresem przelożeń, szytywne osie, taperowana głowka, pełno punktów montażowych, w tym jeden pod ramą np. na pojemnik narzedziowy. Poukrywane przewody łacznie z tym w widelcu. Przy tym wszystkim waga nie przekraczająca 10,5kg. Taki jest teraz poziom wyposażenia w gravelach z tej półki cenowej, bo Cannondale nie jest wyjątkiem. Wyjątkiem który psuje obraz całości jest własnie Aspre2, którego cena jest nie wiedzieć czemu na tak niski poziomie. Kto wytłumaczy cenę Takiego Boreas 2, to w końcu to samo co Aspre 2 tylko z napędem 1x, a skąd taka różnica w cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_gregorio Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Komentarze typu "śmieci" czy te porównania do passata są zwyczajne słabe. Bardzo niskie loty. @Artur85 powyżej opisał swoje rzeczywiste wrażenia z posiadania tego roweru i to jest cenny komentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 A forum jest wyłącznie od głaskania i trzeba uważać z krytyką roweru bo ktoś taki ma? Akurat ten canon obok aspre2 to bardzo biedny kuzyn. Passat i śmieci - może i "malowniczo" i przykro brzmi ale w kontekście porównania tych dwóch rowerów? Bo przecież w tym kontekście te słowa padły - Trafnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Dobrze jak krytyka jest poparta jakimiś argumentami. Advent akurat zbiera dobre opinie i nie jest z kategorii śmieciowych. Jest to napęd 1rzędowy, nie mający odpowiednika w Shimano. Rama Cannona to granice 1600g i 450 widelec. To jest całkiem dobry wynik, plus do tego zdecydowanie atrakcyjniejsze malowanie w połysku które zdecydowanie łatwiej utrzymać w czystości. Plus dodatkowe mocowania. hamulce mechaniczne, cóż w tej kategorii cenowej nie ma graveli na hydraulice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_gregorio Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 W tym przedziale cenowym rynek tak wygląda, oszczędności i takie sobie wyposażenie. I Cannondale'a z napędem zupełnie innym niż konkurenci, którzy wrzucają szosowe grupy Sora czy Claris, bym pochwalił. Mało który gravel ma taką rozpiętość przełożeń. I kto niby jeździł czy miał choćby do czynienia z Advent X by od razu stwierdzać, że chińszczyzna i śmieci? A Romet? Super wyceniony, jeśli chce się po prostu maksymalne wyposażenie w takiej cenie to nie ma pola do zastanawiania się. Oczywiście jeśli będzie się dało kupić. A swoje zdanie nt porównywania kosztownego produktu do śmieci zachowam. Można to ubierać w bardziej odpowiednie porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Jak już macie zamiar robić gównoburzę to przeczytajcie dokładnie - napisałem, że w kwestii osprzętu topstone jest śmieciem w porównaniu do rometa i nadal to podtrzymuję a jak wszyscy wiemy upgrade osprzętu w takim rowerze totalnie się nie opłaca. Ramę oczywiście ma lepszą i tego nikt nie podważa choć śmiechłem na argument o poukrywanych przewodach kiedy ci wąs wystaje z klamki przed kierownicą 🙃 Cytat I kto niby jeździł czy miał choćby do czynienia z Advent X by od razu stwierdzać, że chińszczyzna i śmieci? Ja jeździłem, zarówno takim topstone jak i w rowerze mtb. O ile w mtb jeszcze spoko tak te szosowe klamki działają po prostu beznadziejnie, coś pomiędzy turney a claris. 8 godzin temu, Artur85 napisał: Takiego Boreas 2, to w końcu to samo co Aspre 2 tylko z napędem 1x, a skąd taka różnica w cenie? To w końcu to samo czy zupełnie inny napęd od innego producenta? Masz informację, że romet kupuje grx'a 2x10 (biorąc pod uwagę wolumen zakupów od shimano) za tyle samo co apex 1x11. Piasty też są inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osiemnascietysiecy Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Trudno się nie zgodzić z tym, że Cannondale ma wizualnie więcej polotu niż Aspre 2. Przy porównywaniu osprzętu trzeba mieć na uwadze różnice w cenie- Aspre 2 jest 400 zł droższa niż Cannondale 4 (5200 zł). Zastanawiam się, na ile różnice między komponentami będą zauważalne dla amatorów- mam wrażenie, że przez rowerowy boom ludzie którzy mieli niewiele do czynienia z rowerami rzucają się na jak najlepsze modele. U mnie w końcu padł wybór na Aspre 2, podjechałem do sklepu w Golinie. Duży minus dla Rometa za to, że 2 z 4 okazów na sklepie miało niedoskonałości na ramie- przebarwienia, lub głębokie rysy. Według pracowników sklepu były świeżo wyjęte z kartonów. Przy kupnie online nie ma możliwości przebierania w rowerach. Ponoć mat jest całkiem niewdzięczny jeśli chodzi o utrzymanie. Cannondale ma fajny połysk, po co według mnie jest na plus, ale to rzecz gustu. Aspre będzie niedługo testowany, póki co- jestem zadowolony z zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Mihau_ napisał: Jak już macie zamiar robić gównoburzę to przeczytajcie dokładnie - napisałem, że w kwestii osprzętu topstone jest śmieciem w porównaniu do rometa i nadal to podtrzymuję a jak wszyscy wiemy upgrade osprzętu w takim rowerze totalnie się nie opłaca. Ramę oczywiście ma lepszą i tego nikt nie podważa choć śmiechłem na argument o poukrywanych przewodach kiedy ci wąs wystaje z klamki przed kierownicą 🙃 Czy ta opinia jest poparta dłuższym użytkowaniem? Porównania adventa do tourneya czy clarisa jest nie trafione, tak naprawdę różni wszystko. Cenowo, pracą, wykonaniem. Ogólnie dla mnie porównywanie napędu 1xx do 2xx jest lekko absurdalne. Są to napędy o zupełnie innej koncepcji. W momencie kiedy możesz kupić dowolny osprzet, a samej ramy nie, bo producenci nie oferują w sprzedaży. Modernizacja ulubionego roweru, a tym bardziej gdy ma udany model ramy, jest uzasadniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Nauczcie się w końcu czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że klamki działają słabo a nie "cały advent". Ogólnie całość działa bardziej w stylu szosowego srama (tylko mniej precyzyjnie) niż shimano, co kto lubi. Podsumowując - romet aspre 2 jako całokształt - gotowy produkt jest nie do pobicia w tej kategorii cenowej, wsiadać i jechać. Jeśli ktoś ma fetysz posiadania trochę lepiej wykonanej ramy kosztem słabszego osprzętu to można brać np. takiego cannondale czy jakakolwiek inną, popularną na świecie markę, każda będzie miała podobny model w ofercie. Trzeba sobie tylko zdać sprawę, że ewentualny upgrade osprzętu w takim topstone żeby osiągnął poziom +/- jak w romecie (korba + hydraulika) będzie kilkukrotnie droższy niż te 4 stówy różnicy w cenie zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 14 minut temu, Mihau_ napisał: Podsumowując - romet aspre 2 jako całokształt - gotowy produkt jest nie do pobicia w tej kategorii cenowej Oczywiście masz rację i nie podlega to dyskusji. Z drugiej strony czy zawsze jak coś kupujemy, to musi to mieć najlepszy stosunek osprzętu do ceny? Gdzie miejsce na inne kryteria, nie wszystko jest przeliczalne na pieniądze. Czy każdy ma kupić Aspre 2, pomimo że pozycja jest dla niego zbyt agresywna, woli napęd 1x, czy przeszkadza wielki napis "romet" na ramie tylko dlatego że jest to najlepsza opcja cenowa i przebija wszystkie inne rowery i tak napisali na forum? To już nie chodzi o to, że bronie swój rower, którego bardzo lubię i gęba mi się uśmiecha jak wchodzę do garażu ;), ale gdzie miejsce np. dla takich modeli? https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-e5/p/199973?color=322137-199973 https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-2-2022 https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-gestalt-x10 czy pewnie wiele innych, w tym przedziale cenowym. Też są na rynku, też się sprzedają, tylko na forach ich nikt nie kupuje, bo każdy wątek na temat gravela w tym przedziale cenowym kończy się na tym, że "ło panie jakie badziewie, tylko Aspre 2". Prawda jest też taka, że gravele w tej cenie kupują głównie amatorzy, nie mający wiele doświadczenia i porównania z innym osprzętem. No i te "gorsze" modele, również spełnią swoje zadanie i przysporzą wiele radości i fajnie przejechanych km. Nawet jeżeli nigdy żadnej części nie wymienią na lepszą, bo to też nie jest kierunek którym każdy musi podążać. Na szczęście najgorsze w zakupie roweru jest poszukiwanie w internecie, gdy już się kupi (cokolwiek), pozostaje tylko frajda z jazdy i to powinno być najważniejsze ;). To udanego weekendu wszystkim życzę, oby spędzonego na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Cytat Z drugiej strony czy zawsze jak coś kupujemy, to musi to mieć najlepszy stosunek osprzętu do ceny? Gdzie miejsce na inne kryteria, nie wszystko jest przeliczalne na pieniądze. Czy każdy ma kupić Aspre 2, pomimo że pozycja jest dla niego zbyt agresywna, woli napęd 1x, czy przeszkadza wielki napis "romet" na ramie tylko dlatego że jest to najlepsza opcja cenowa i przebija wszystkie inne rowery i tak napisali na forum? @Artur85 Na te wszystkie pytania można sobie odpowiedzieć zgodnie z intencją jaka kierowała Tobą jak je pisałeś. Ale na to pytanie: W dniu 21.04.2022 o 10:42, osiemnascietysiecy napisał: Zatem zastanawiam się, co będzie lepsze- Cannondale Topstone 4, czy dopłacić do Rometa Aspre 2 i mieć model z hydraulicznymi hamulcami? to już nie ma innej odpowiedzi jak: zapomnij o Topstone kup Aspre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 22 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Popieram przedmówcę. Nie wszyscy muszą jeździć rowerami najlepszym stosunkiem wyposazenia do ceny.Tak się nie da, rowerów by zabrakło, a i tak brakuje. W tych czasach dużo ludzi musi kupować to co jest dostępne. Sam zapewne gdybym nie wziął za dużej ramy Esker'a to bym nim jeździł, a tak musiałem oddać rower i kupić inny (fakt faktem brałem go już wcześniej pod uwagę) ale takie są fakty, i też jestem mega zadowolony z zakupu. Zazwyczaj jak ktoś przychodzi na forum to proponuje mu się właśnie rowery w ten sposób, i wychodzi na to że każdy chce aspre 2 itd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Cytat Z drugiej strony czy zawsze jak coś kupujemy, to musi to mieć najlepszy stosunek osprzętu do ceny? Nie zawsze, trzeba jednak wrzucić do rozważań czynnik finansowy. 5500 na gravela to nie jest budżet żeby się kierować wyglądem - przynajmniej jeśli podchodzisz do zakupu racjonalnie @krzysiekgrwn na forum przychodzi się po obiektywną opinię a obiektywnie najlepszym gravelem w takim budżecie jest aspre 2, koniec tematu. Jeśli komuś nie pasuje geo, kolorek czy napis na ramie to już delikatnie mówiąc "jego problem", każdy może kupić co tylko chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Dlaczego nie kierować się wyglądem? Nie ma różnicy gdy rower bardzo łatwo doprowadzić do czystości, a lakier nie rysuje się od patrzenia? Mihau Oceniłeś osprzęt cannona na podstawie zero-jedynkowej, co nie jest prawdą. Absurdalnie jest porównywać napęd 1xx do 2xx. Bo jak ocenić przerzutkę która obsługuje kasetę 11-48 do 11-36. Dla kogoś kto lubi napęd 1xx nie jest alternatywą romet, żeby ulepszyć napęd potrzeba wrzucić kasę do Cannondale jak i tak samo do Rometa. Z mojego doświadczenia rowery z lepszą ramą zostawały u mnie na dużo dłużej, a to w okresie czasu równało się z oszczędnością bo nie wydawałem kasy na następny rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.