Skocz do zawartości

[Gravel] do kwoty ok ~5000-5500 zł, Triban?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, byłem u was już swego czasu po poradę, kupiłem wtedy MTB. Trochę już pojeździłem,odkryłem okolice, swoje preferencje, Teraz chciałbym kupić Gravela, szosa odpada. Wzrost pi razy drzwi 170cm przekrok 77cm, raczej S jeśli chodzi o Gravela? Czy Triban 520 gravel będzie dobrym wyborem? 

https://www.decathlon.de/p/gravelbike-triban-grvl-520-herren-subcompact/_/R-p-313015?mc=8587697

Wiem że ciężko z dostępnością, ale jeśli jest to dobry wybór to będę polował. Rower będzie kupowany w Niemczech, ewentualnie jeśli jest coś wartego jeszcze uwagi innego, to będę w Poznaniu w przyszłym tygodniu. Nie chce też bardzo sportowej pozycji. i to w sumie jedyne moje wymagania. Na Gravela będę jeździł głównie po asfalcie i bliskie wjazdy w ścieżki leśne (wycieczki) mam zamiar zacząć robić dłuższe trasy. a MTB póki co zostawiam na penetrowanie lasów. 

Ok, a pomijając np sztywne osie, bo to jest kwestia opinii, jedni mówią że czuć różnicę zdecydowanie drudzy że bez przesady, osobiście jestem w stanie na to przymknąć oko, ale hamulce hydrauliczne to podstawa. Rozumiem że w tej kwocie ciężko coś znaleźć porównywalnego, ale chciałbym też skupić się na jakimś jeszcze modelu z jednym blatem z przodu, co jest jeszcze wartego uwagi? Nie musi to być kwota 7000 zł jak za Esker'a 6. Jeśli jest jakiś ciekawy model z hydraulicznymi hamulcami, bez sztywnych osi, jednym blatem z przodu i sensownym napędem to na co byście postawili ? 

Rag+ 2 nie ma czasem mechanicznych hamulców?

W tym budżecie (ok 7 tyś.) rowerów na hydraulikach i z napędem 1x nie ma za dużo. Sztywne osie to świetna sprawa, raz ze względu na sztywność całości a dwa, nie ma problemu z regulacją hamulców i przerzutki po zdjęciu koła. 

Wracając do modeli, z Rometa jest jeszcze przecież Boreas 2, ma wszystko co Aspre 2 i jednorzędowy napęd. Modele 2022 na nowej ramie pewnie nie są jeszcze dostępne, ale model 2021 można dostać, tylko mają spory rozrzut cenowy.

https://www.romet.pl/Rower,BOREAS_2,10,817,818,15672,2022.html

https://rower-sport.pl/pl/p/ROMET-BOREAS-2-2021-CZARNO-BEZOWY/8682

• 2 tygodnie później...

Kurcze Mihau_ ,wracam z urlopu esker leży w bagażniku na parkingu (nie jeździłem na nim od czasu zakupu) i nachodzą mnie myśli czy faktycznie ta Mka będzie dobra dla mnie, kupiłem go po jeździe 5 minutowej, ale znalazłem Ske jeszcze. znalazłem już kilka osób które jeździły na Sce przy wzroście ok 168 i mówią że idealnie. Mam umówiona jazdę próbną Ska mimo że kupiłem już Mke w innym sklepie rowerowym, i mam stresa że jednak ta Ska będzie wygodniejsza, czemu mówisz że Ska będzie za krótka? W jakim sensie? W Mce rura nie dotyka krocza, to fakt, nie jestem pewien co do długości czy nie będę za bardzo wyciągnięty 

@krzysiekgrwn wymień to na S kiedy jeszcze masz możliwość i sklep zechce ci pójść na rękę. Rower tego typu dobiera się biorąc pod uwagę długość rury poziomej a nie pionowej, od źle dobranego roweru będą cię boleć plecy a nie nogi. Podsiodłową regulujesz jedną śrubą porzez wysunięcie sztycy a z poziomą nie jest już tak łatwo. Tak naprawdę, że kupiłeś zły rozmiar przekonasz się po kilkuset kilometrach a wtedy będzie już za późno. 

A jeśli potrzebujesz dosadniej sugestii, na podstawie kilkuletniego doświadczenia z szosowymi geometriami- szybciej ja mając 185 wzrostu dopasuję się do tej M-ki niż ty mając 170

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...