krzysiekgrwn Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Witajcie, byłem u was już swego czasu po poradę, kupiłem wtedy MTB. Trochę już pojeździłem,odkryłem okolice, swoje preferencje, Teraz chciałbym kupić Gravela, szosa odpada. Wzrost pi razy drzwi 170cm przekrok 77cm, raczej S jeśli chodzi o Gravela? Czy Triban 520 gravel będzie dobrym wyborem? https://www.decathlon.de/p/gravelbike-triban-grvl-520-herren-subcompact/_/R-p-313015?mc=8587697 Wiem że ciężko z dostępnością, ale jeśli jest to dobry wybór to będę polował. Rower będzie kupowany w Niemczech, ewentualnie jeśli jest coś wartego jeszcze uwagi innego, to będę w Poznaniu w przyszłym tygodniu. Nie chce też bardzo sportowej pozycji. i to w sumie jedyne moje wymagania. Na Gravela będę jeździł głównie po asfalcie i bliskie wjazdy w ścieżki leśne (wycieczki) mam zamiar zacząć robić dłuższe trasy. a MTB póki co zostawiam na penetrowanie lasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Dorzucić kilka stów i romet aspre 2 Cytat Wzrost pi razy drzwi 170cm przekrok 77cm, raczej S jeśli chodzi o Gravela? Nie istnieje standaryzacja nazewnictwa rozmiarów, potrzebujesz czegoś z poziomą 52-53cm a jak i u kogo się to nazywa to juz musisz sprawdzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 z tych sklepow od ktore otrzynalem odpowiedz z Poznania, zaden niestety nie ma na stanie tego modelu, czy ten aspre 2 jest duzo lepszy od tribana 520? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Sztywne osie, hydrauliczne hamulce. No generalnie aspre 2 to najtańszy gravel, który ma wszystko co taki rower mieć powinien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Czy aspre 2 z roku '21 to ten sam co '22 tylko kolor inny? Rozmiar 54 mógłbym zamówić z rocznika '21 za 5699 że złożeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Nowy Aspre 2 ma zupełnie inną ramę, musisz porównać tabelki jak się mają teraz rozmiary. Ogólnie nowy wygląda bardzo fajnie. Ps. Tak teraz sprawdziłem, na stronie Rometa nie ma tabelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Tabelki masz w katalogu. https://issuu.com/rometbikes/docs/romet_rowery_2022_eng_-_pages Przy twoim 170 to S będzie na styk a gdzie jeszcze do M (gdzie i tak się zawiesisz na rurze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Ok, dzięki, w takim razie odpuszczam 54 z '21 roku, będę polowal na tego z '22, s'ke. ale chyba nie uda mi się go dorwać nigdzie w Poznaniu ani okolicach w przyszłym tygodniu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Raczej nie dorwiesz go w Polsce przez najbliższe 2 miesiące. Rama z 22 ma dożywotnią gwarancję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Właśnie widzę...nigdzie nie ma. Ale jest chyba esker 1 i esker 6 do nabycia, czekam tylko na info jaki rozmiar, jeśli mój to warto jedynkę lub szóstkę? Cena za 6 ponad 7100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Cytat jeśli mój to warto jedynkę lub szóstkę? tego się nawet nie da porównać, 1 to totalna budżetówka a 6 porządny sprzęt i to z napędem 2x11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Jest trochę ponad budżet, ale do przełknięcia, problem na tym że gość ze sklepu mówi że Mka będzie idealna na moj wzrost i przekrok, a ja nie do końca mam przekonanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Ale ma rację (chyba, że ci przekroku zabraknie ale wydaje mi się, że będzie ok), M-ka w eskerze jest mniejsza niż S-ka w aspre. Albo inaczej - S-ka w eskerze na pewno będzie za krótka więc M to jedyny rozmiar, który w ogóle można brać pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Ok, dzięki za opinie, chyba się zdecyduje i zajadę na przymiarkę, będę miał raptem pół dnia w Poznaniu,więc szukam poprostu pewnego źródła skąd będę mógł coś kupić, nie będę miał czasu na wycieczki między sklepami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 5 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 A jest coś jeszcze godnego uwagi ale z X1 blatem z przodu z graveli? Nie chcę tylko na jeden model się nastawiać, spróbowałbym też jakiś z X1, może mi się spodoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Nie ma nic innego co byłoby choćby porównywalne sprzętowo za taką kasę, nieważne z jakim napędem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 5 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Ok, a pomijając np sztywne osie, bo to jest kwestia opinii, jedni mówią że czuć różnicę zdecydowanie drudzy że bez przesady, osobiście jestem w stanie na to przymknąć oko, ale hamulce hydrauliczne to podstawa. Rozumiem że w tej kwocie ciężko coś znaleźć porównywalnego, ale chciałbym też skupić się na jakimś jeszcze modelu z jednym blatem z przodu, co jest jeszcze wartego uwagi? Nie musi to być kwota 7000 zł jak za Esker'a 6. Jeśli jest jakiś ciekawy model z hydraulicznymi hamulcami, bez sztywnych osi, jednym blatem z przodu i sensownym napędem to na co byście postawili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Ale to hydraulika robi kwotę a nie sztywne osie Z 1x na hydraulice najtańszy będzie chyba rag+ 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Rag+ 2 nie ma czasem mechanicznych hamulców? W tym budżecie (ok 7 tyś.) rowerów na hydraulikach i z napędem 1x nie ma za dużo. Sztywne osie to świetna sprawa, raz ze względu na sztywność całości a dwa, nie ma problemu z regulacją hamulców i przerzutki po zdjęciu koła. Wracając do modeli, z Rometa jest jeszcze przecież Boreas 2, ma wszystko co Aspre 2 i jednorzędowy napęd. Modele 2022 na nowej ramie pewnie nie są jeszcze dostępne, ale model 2021 można dostać, tylko mają spory rozrzut cenowy. https://www.romet.pl/Rower,BOREAS_2,10,817,818,15672,2022.html https://rower-sport.pl/pl/p/ROMET-BOREAS-2-2021-CZARNO-BEZOWY/8682 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 6 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Tak właśnie jest..on ma wlasnie mechaniczne hamulce. Wiec odpada. Dzięki za podsunięcie Boreasa, zobaczę co się uda dorwać w piątek, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 8 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Esker 6.0 z 2021 roku za 7000 to dobry Dill ? Czy nie bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 No raczej nic tańszego na rynku z taką konfiguracją nie ma. Możesz też pogrzebać w poszukiwaniu https://www.bike-discount.de/de/cube-nuroad-race-grey-n-black Ale to raczej w niemieckich sklepach bo polski dystrybutor cube'a jest jaki i jest i ciężko cokolwiek kupić Poza tym o nas katalogowo 7999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 8 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Dzięki za porady, udało się dorwać jednak esker'a 6.0 z 22' ostatniego Mke w Poznaniu. Rower kupiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2022 Kurcze Mihau_ ,wracam z urlopu esker leży w bagażniku na parkingu (nie jeździłem na nim od czasu zakupu) i nachodzą mnie myśli czy faktycznie ta Mka będzie dobra dla mnie, kupiłem go po jeździe 5 minutowej, ale znalazłem Ske jeszcze. znalazłem już kilka osób które jeździły na Sce przy wzroście ok 168 i mówią że idealnie. Mam umówiona jazdę próbną Ska mimo że kupiłem już Mke w innym sklepie rowerowym, i mam stresa że jednak ta Ska będzie wygodniejsza, czemu mówisz że Ska będzie za krótka? W jakim sensie? W Mce rura nie dotyka krocza, to fakt, nie jestem pewien co do długości czy nie będę za bardzo wyciągnięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2022 @krzysiekgrwn wymień to na S kiedy jeszcze masz możliwość i sklep zechce ci pójść na rękę. Rower tego typu dobiera się biorąc pod uwagę długość rury poziomej a nie pionowej, od źle dobranego roweru będą cię boleć plecy a nie nogi. Podsiodłową regulujesz jedną śrubą porzez wysunięcie sztycy a z poziomą nie jest już tak łatwo. Tak naprawdę, że kupiłeś zły rozmiar przekonasz się po kilkuset kilometrach a wtedy będzie już za późno. A jeśli potrzebujesz dosadniej sugestii, na podstawie kilkuletniego doświadczenia z szosowymi geometriami- szybciej ja mając 185 wzrostu dopasuję się do tej M-ki niż ty mając 170 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.