Skocz do zawartości

[1500zł] Cross/MTB do miejskiej jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory miałem Kandsa 900, ale mi ukradli 🙁 Jeździło się bardzo fajnie, aczkolwiek przy mojej wadze (ok. 105 kg, 183 cm wzrostu) nawet mocne nabicie opon nie chroniło przed ich rozpłaszczaniem w czasie jazdy. Dlatego zastanawiam się teraz czy nie wziąć sobie masywniejszego https://kands.pl/rower/guardian-2022/, tyle że nie wiem jak będzie z oporem opon na asfalcie. Rzecz pomijalna czy jednak zmęczę się bardziej niż na tej dziewięćsetce? Nie mam możliwości nawet żeby od kogoś pożyczyć jakiegoś "górala" dla porównania.
Trasa (praca-dom) to w 90% asfalt, trochę bruku, żwir sporadycznie jak wałem wzdłuż rzeki pojadę, ok. 30 km dziennie. 900 miała kasetę, ten guardian ma wolnobieg, ale przy niewyczynowym użytkowaniu chyba nie robi to różnicy (serwis w okolicy, sam nie będę w razie czego naprawiał bo mam dar psucia pozornie prostych rzeczy).
Miał ktoś do czynienia z oboma typami rowerów i powie mi który lepszy?
Dzięki z góry.

O chopie 2.25'' do jazdy po mieście?!? No i pakowanie wolnobiegu do nowego roweru w 2022??

"rozpłaszczanie" przy 105kg? To coś je słabo nabijałeś.

Zdecydowanie bardziej się zmęczysz. Szybki cross albo treking przy oponkach MAX 1,75 i będziesz leciał przez miasto a nie się turlał jak przy mtb.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...