xanthorn Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Hej. Zastanawiam się nad zakupem roweru typu cross, a z uwagi na fakt, że kilka lat jeździłem Meridą to wstępny wybór padł na rowery tej firmy. Głównie rowerem będę jeździł po asfalcie, ale z uwagi na fakt, że poza miastem zdarzają się drogi nieco gorszej jakości to myślę właśnie nad rowerem z amortyzowanym, a nie sztywnym widelcem by w razie czego nie tracić na komforcie podróży gdy wyjadę gdzieś dalej. Moje pytanie brzmi, czy różnica pomiędzy tymi dwoma rowerami jest na tyle duża, aby była jakkolwiek przeze mnie odczuwalna, a więc czy po prostu warto celować w ten rower z wyższej serii czy Crossway 300 też będzie ok? A może w ogóle lepiej rozważyć rower jakiejś innej marki? Crossway 300 Crossway 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Bez sensu dopłacać do 500-tki, bo w tej cenie to już masz https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-1-disc z powietrznym amortyzatorem. W najważniejsze to dobrze się zastanów na sensem amortyzatora jeżeli masz zamiar jeździć po asfalcie. A jeżeli masz sporą nadwagę to popatrz na pancerne Unibike`i. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xanthorn Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Niestety, ale w tej cenie nie dostanę już tego Gianta, bo nigdzie w stacjonarnych w okolicy go nie mają, a na internecie też znaleźć nie mogę, a nowy rocznik Giantów z tej serii: Roam Disc 3 ma sprężynówkę w cenie 3,4k, a model wyżej Roam Disc 0 ma powietrzny amortyzator, ale niestety cena to już 5,5k czyli prawie 900zł drożej niż ten przez Ciebie polecany. Co do amortyzatora to trasy staram sobie wyznaczać takie by unikać dużego ruchu aut i móc w spokoju sobie jechać nie myśląc o tym czy mnie zaraz coś nie potrąci więc zdarza mi się jeździć po jakichś drogach asfaltowych co ostatni remont miały 30 lat temu i są wyboiste i dziurawe, więc chyba jednak zostanę przy amortyzatorze, bo czuję, że na sztywnym widelcu nie będzie się dało (komfortowo) po takiej drodze jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak ostatnio chciałem córkę i kuzynkę poprzymierzać do rowerów to wysłałem zapytania mailowe do wszystkich sklepów ze strony Gianta w promieniu jakiś 50 km i nagle okazało się, że rowery są... Ja bym próbował. No chyba, że możesz dorzucić do 0-ki to już masz full wypas. Jak chcesz to możesz popatrzeć jeszcze na https://nrowery.pl/crossowe/97-caledon-db-xt.html - spokojniejsza geometria, cięższy i dziwne hamulce. Jeszcze https://www.romet.pl/Rower,ORKAN_9_M,10,775,776,15384,2020.html Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez chudzinki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi