OnTheBike Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Witam, mój Unibike ma ponad 15 lat i pierwszy wolnobieg i łańcuch Shimano wystarczyły na przejechanie dobrze ponad 10 000 km. Obecnie łańcuch HG40 po około 150 km ma już mierzalne wyciągnięcie, po 500 km w zasadzie nadaje się do wyrzucenia, jest wyciągnięty i zdziera koronki wolnobiegu. Stąd moje pytanie, czy w Polsce sprzedaje się podróbki Shimano lub Shimano tak bardzo zeszło z jakością swoich produktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 A moje pytanie: co jest teraz tak trwałe jak 15 lat temu...? https://www.forumrowerowe.org/search/?q=łańcuch HG40&quick=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Kiedyś człowiek po prostu nie zwracał uwagi na stan łańcuch i zębatek jeździł do póki mu się nie rozsypało wszystko pod tyłkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Godzinę temu, OnTheBike napisał: czy w Polsce sprzedaje się podróbki Shimano Wszędzie sprzedaje się podróbki wszystkiego. Majfrendy muszą z czegoś żyć. Musisz sam zweryfikować z jakiego źródła bierzesz części i sprawdzić czy jest ono pewne. Skąd my mamy wiedzieć, czy akurat twój łańcuch HG40 - co jest jedyną o nim informacją - jest oryginalny czy nie? Nie wiemy, gdzie i w jakiej cenie go kupiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 30 Marca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Łańcuchy Shimano od dawna maja opinie że są jak z gumy. Polecam KMC z serii X (Zki też są kiepskie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 ...Poza X12, które są z plasteliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnTheBike Napisano 30 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 1 godzinę temu, RabbitHood napisał: Kiedyś człowiek po prostu nie zwracał uwagi na stan łańcuch i zębatek jeździł do póki mu się nie rozsypało wszystko pod tyłkiem. Nie do końca. Pierwszy wolnobieg wymieniłem dopiero jak sprzęgło przestawało w nim działać tzn. musiałem ruszać odpychając się nogą bo przy dużym obciążeniu wolnobieg nie sprzęgał. Wolnobieg Shimano jest z grupy Tourney i z rekomendowanym łancuchem Shimano ciężko obecnie przejechać 1000 km. Po prostu wyciąga się, zdziera koronki wolnobiegu i zaczyna przeskakiwać pod obciążeniem, czyli szczególnie podczas ruszania. Raczej niemożliwe jest obecnie zajeździć wolnobieg do tego stopnia, żeby sprzęgło się w nim wytarło. Lepiej jakościowo moim zdaniem wypadają łańcuchy Connex by Wipperman i mają rozsądną spinkę bo ta Shimano to jakiś żart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Jak już zszedłeś z tematu... i nigdy więcej!!! Kupiony z aukcji polecanej na forum. Widzisz, ile ludzi, tyle opinii. A do spinki Shimano kompletnie nic nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Obawiam się, że nikt przy zdrowych zmysłach nie podrabia łańcucha hg40 kosztującego w detalu w polskim sklepie 25zł. Te łańcuchy zawsze były synonimem gumy od majtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 3 godziny temu, OnTheBike napisał: Obecnie łańcuch HG40 Obecnie napędy 6-7 rzędowe to nie jest szczyt techniki, tylko najtańsze rowerki dla dzieci i niedzielnych turystów... czyli po co dawać lepsze materiały ?? Jak można zaoszczędzić 1$. Wolnobiegi są z plasteliny i łańcuchy też, ostatni dobry wolnobieg to HG37,.... Łańcuch polecam x8 kmc Albo pójdź na złom i wygrzeb jakiś 20-25 letnie koło z wolnobiegiem i go reanimuj albo... Kupuj plastelinowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 5 godzin temu, sznib napisał: Łańcuchy Shimano od dawna maja opinie że są jak z gumy. Polecam KMC z serii X (Zki też są kiepskie). Najlepszy łańcuch i kaseta 8 rzędowa w co można teraz celować? A kasety PROX i SunRace jak z jakością jest? Jaki łańcuch i kasetę połączyć najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 30 Marca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Na 8sp to KMC X8 albo Connex . Kaseta ma mniejsze znaczenie, kiedyś ludzie pisali żeHG50 jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 30 Marca 2022 Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 @sznib A przednia tarcza korby też do wymiany, przy wymianie nowego łańcucha i kasety? Ma ona 10 tys km na karku. Bo tarcza z korby też jest pod 8 rzędów, żeby pasowało wszystkow pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 30 Marca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Niekoniecznie. Tarcze korby wymienia się rzadziej niż kasetę i łańcuch. Jak nie będzie przeskakiwać tarcza może zostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnTheBike Napisano 30 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 8 godzin temu, Dokumosa napisał: Obawiam się, że nikt przy zdrowych zmysłach nie podrabia łańcucha hg40 kosztującego w detalu w polskim sklepie 25zł. Te łańcuchy zawsze były synonimem gumy od majtek. Osobiście tak tanio w żadnym sklepie stacjonarnym tego łańcucha nie widziałem. Na allegro od biedy da się znaleźć za około 30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanGwidon Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Coraz więcej podróbek części rowerowych w naszych sklepach. Brakuje wszystkiego i sklepy kupują na AliExpres lub podobnych portalach. Znajomy serwis opowiadał niedawno że miał klienta który kupił na własną rękę kasetę Sram Red której nie dało się zakręcić na piastę bo gwint był źle wykonany. Z zewnątrz jak oryginał a poleciała do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 12 godzin temu, OnTheBike napisał: Osobiście tak tanio w żadnym sklepie stacjonarnym tego łańcucha nie widziałem. Na allegro od biedy da się znaleźć za około 30 zł. CNHG40 łańcuch Shimano 6-8rz. - Biostern (abstore.pl) W każdym razie nie wart ani jednej złotówki. Lepiej dołożyć do KMC X8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 40 minut temu, JanGwidon napisał: Brakuje wszystkiego i sklepy kupują na AliExpres lub podobnych portalach Jakie sklepy? Mówisz o sprzedawcach typu "rovvermaxxxxx" na allegro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanGwidon Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Dokładnie tak ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 No to cóż ja mogę powiedzieć... Takie oferty często już w szczegółach mają podany kraj wysyłki - Chiny. Oficjalnych dystrybutorów/sprzedawców Shimano jest u nas na pęczki. Jak części u nikogo nie ma, a na Allegro "rovvermaxxxxx" nagle cudownie się pojawiają, dodatkowo w jakiejś atrakcyjnej cenie, to chyba nie ma złudzeń, że to podróba. Nie rozumiem, dlaczego ludzie w ogóle kupują od takich sprzedawców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnTheBike Napisano 31 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Ja kupowałem zarówno przez allegro jak i w sklepie stacjonarnym. Łańcuch zawsze miał oznaczenia z polskiej dystrybucji i był tak samo zły. Dodatkowo zawsze kosztował więcej niż 25 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 W przypadku cn-hg40 śmiem twierdzić, że podeóbka byłaby lepsza gdyby tylko ktoś to podrabiał. Podobnie z wolnobiegami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.