Mr. Dry Napisano 30 Marca 2022 Napisano 30 Marca 2022 Cześć. Na stare lata postanowiłem nauczyć się grać na pudle i mam zamiar co jakiś czas wozić swoją gitarę na rowerze. Spokojna wycieczka, ognisko i takie tam. Chciałem ją wozić na bagażniku i tu mam dylemat jaki futerał kupić. Najsztywniejszy z możliwych odpada ze względu na wagę. Pozostają ze styroduru i piankowe. Te pierwsze są sztywne i gitara jak ma luz może sobie wewnątrz wesoło podskakiwać, poza tym nie wiem czy wejdzie z podgitarnikiem. Te drugie na pewno są w dwóch wersjach czyli z cieńszą i grubszą pianką. Ma ktoś jakieś doświadczenie na tym polu? Albo może zna kogoś kto ten temat ugryzł? Dodam, że bagażnik jaki mam jest mocowany na sztycę (nie mam w ramie otworów) i do bodaj 10 kg. Cytuj
KSikorski Napisano 30 Marca 2022 Napisano 30 Marca 2022 Obawiam się że skończy się na ukulele. 1 Cytuj
KurczakNorris Napisano 30 Marca 2022 Napisano 30 Marca 2022 @Mr. Dry Ucz się chłopie, ucz. Mam dwa krzesła już i od niecałego roku katuję gitarkę akustyka. Dlatego tak rzadko tu zaglądam Ale na rowerku, w miarę możliwości, jeżdżę cały czas Dziś do roboty. Nie woź instrumentu na rowerze. Możesz spróbować jedynie z pokrowcem, który ma szelki jak plecak. Mam taki pokrowiec ale jazdy z gitarą uprawiam tylko autem na razie. Bagażnik roweru i gitara - zły pomysł, nawet z twardym futerałem. Gitarę łatwo jest rozwalić. Jeśli masz pecha, po graniu źle ją oprzesz i uderzy z niewielkiej wysokości o podłogę, możesz rozglądać się za nową. @KSikorski z ukulele zdecydowanie łatwiej, sopranowe (najmniejsze mam) bo mój Pimpek udaje, że się uczy... 1 Cytuj
Wojcio Napisano 30 Marca 2022 Napisano 30 Marca 2022 Żona się nauczyła po 40 i jest super, ale nie wyobrażam sobie mocowania gitary do roweru - najwyżej na plecy - ciało zamortyzuje trochę. Cytuj
KurczakNorris Napisano 30 Marca 2022 Napisano 30 Marca 2022 Jeśli jedziesz gdzieś na rowerze z gitarą, zdecydowanie woź ją w pokrowcu z szelkami. Dobrze sobie te szelki wyreguluj, jedź ostrożnie, uważaj na przejazdy pod mostami/gałęziami i dasz radę. Teraz spróbowałem ze swoją i jest trochę jak z plecakiem. Cytuj
Mr. Dry Napisano 31 Marca 2022 Autor Napisano 31 Marca 2022 Dzięki za odpowiedzi. Chyba skończy się na tym, że kupię jakiegoś używanego akustyka i jego będę wozić, ewentualnie pudło lidlowskie by żal nie było. A do domu uzbieram na jakiegoś fajniejszego klasyka. I po dzisiejszej wizycie w sklepie muzycznym już chyba wiem jakiego 😎. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi