Skocz do zawartości

[hamulec] podłączenie przewodu hydrualicznego po transporcie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Nie dawno kupiłem przez internet rower z hamulcami hydraulicznymi Shimano ST-EF505. Jako, że to moja pierwsza styczność z hydrauliką, to mam mały problem z podłączeniem przewodu hamulcowego, który na czas transportu został odłączony od przedniej klamki i zabezpieczony jak na zdjęciu. Przy zacisku jest wszystko ok i z tego co widzę po wyjęciu tej żółtej zaślepki z oringiem, to w klamce jest płyn hamulcowy, więc podejrzewam, że hamulec jest względnie gotowy do działania, trzeba tylko jakoś to sprytnie zmontować w całość :D bardzo proszę o wskazówki jak się do tego zabrać żeby sprawnie to poszło i niczego nie spierniczyć. 

IMG20220328222050.jpg

Jakiś pierwszy lepszy film na którym widać o co chodzi.

Czyli  - odkręcasz nakrętkę z klamki, wsuwasz ją na przewód hamulcowy (po zdjęciu tego zabezpieczenia), potem dajesz oliwkę i wciskasz/wbijasz bolec. Pamiętaj żeby robić to delikatnie, bo i w przewodzie i w klamce masz płyn hamulcowy - jak się nie wyleje to nie trzeba będzie odpowietrzać hamulca. 

Mam nadzieję że te elementy dostałeś w zestawie. 

tu jest tzw shimano easy joint.

Jeśli musisz skrócić przewód to masz instrukcję powyżej.

Jeśli wszystko pasuje to tylko zdejmujesz zabezpieczenie z przewodu i zółtą zatyczkę z klamki. Następnie wsuwasz przewód do końca i kluczem 8mm dokręcasz nakrętkę. Powinno działać ale czasem i tak trzeba odpowietrzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...