Sziqu Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Cześć, Nie dawno kupiłem przez internet rower z hamulcami hydraulicznymi Shimano ST-EF505. Jako, że to moja pierwsza styczność z hydrauliką, to mam mały problem z podłączeniem przewodu hamulcowego, który na czas transportu został odłączony od przedniej klamki i zabezpieczony jak na zdjęciu. Przy zacisku jest wszystko ok i z tego co widzę po wyjęciu tej żółtej zaślepki z oringiem, to w klamce jest płyn hamulcowy, więc podejrzewam, że hamulec jest względnie gotowy do działania, trzeba tylko jakoś to sprytnie zmontować w całość bardzo proszę o wskazówki jak się do tego zabrać żeby sprawnie to poszło i niczego nie spierniczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Jakiś pierwszy lepszy film na którym widać o co chodzi. Czyli - odkręcasz nakrętkę z klamki, wsuwasz ją na przewód hamulcowy (po zdjęciu tego zabezpieczenia), potem dajesz oliwkę i wciskasz/wbijasz bolec. Pamiętaj żeby robić to delikatnie, bo i w przewodzie i w klamce masz płyn hamulcowy - jak się nie wyleje to nie trzeba będzie odpowietrzać hamulca. Mam nadzieję że te elementy dostałeś w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 tu jest tzw shimano easy joint. Jeśli musisz skrócić przewód to masz instrukcję powyżej. Jeśli wszystko pasuje to tylko zdejmujesz zabezpieczenie z przewodu i zółtą zatyczkę z klamki. Następnie wsuwasz przewód do końca i kluczem 8mm dokręcasz nakrętkę. Powinno działać ale czasem i tak trzeba odpowietrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sziqu Napisano 28 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 No i wszystko jasne. Ale że nigdzie mi te hasło "shimano easy joint" nie wyskoczyło przy przekopywaniu internetu, a to było wszystko czego potrzebowałem. Dzięki byku i niechaj elo będzie z Tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.