szagi007 Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Witam, z góry chciałbym poinformować, że moja wiedza na temat rowerów ogranicza się do tego, że wiem jak poruszać pedałami żeby ruszyć się z miejsca, dlatego proszę o proste informacje. Chciałbym wskrzesić do życia rower MERIDA CROSSWAY STRIKER w którym zniszczona została tylna przerzutka, byłem w salonie ale kwota o którą zawołali jest jak dla mnie za duża. Postanowiłem zrobić to sam, ale już na początku pojawia się problem gdyż nie wiem co to dokładnie za model - na przerzutce jest napisane SHIMANO ALIVIO SIS INDEX, niestety na internecie nie mogłem znaleźć tego modelu, dlatego pytanie jaka zastępcza przerzutka będzie dobra i czy w ogóle jest taka możliwość użycia zamiennika. Druga sprawa, na największej zębatce napędzającej, parę zębów jest wykrzywionych, można je wyprostować bez żadnych skutków ubocznych przeskakiwania łancucha, dziwnych dzwięków etc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Wykrzywionych? Daj zdjęcia. Zębatki tak mają, żeby ułatwić zmianę biegów. Na ile w serwisie wycenili taką wymianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Model przerzutki masz wygrawerowany "od wewnątrz", popatrz z drugiej strony roweru to zauważysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szagi007 Napisano 28 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 W serwisie zawołali 600-700, w tym nowa klamka od hamulca tylnego. Dzięki Mihau, znalazłem, a tak wygląda wykrzywiona zębatka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.