Skocz do zawartości

[Zamiennik klamki hamulca] Po zakupie roweru

Freeskier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w ubiegłym tygodniu kupiłem rower Giant SLR XTC 29 1 z 2021 roku. Dzień po zakupie, zorientowałem się, że zamiast klamek hamulców Shimano Deore MT501 dostałem Tektro M280. Rzecz jasna zadzwoniłem do sprzedawcy, żeby rozwiązać problem a on zapewnił mnie, że obecnie na rynku brakuje części i że producent zastrzega sobie możliwość podrzucania zamienników, jeżeli co poniektórych części katalogowych brakuje. 
Dodam, że w opisie aukcji (kupowałem rower nowy, na Allegro) wspomniane zostały w opisie ww. klamki Shimano.

Do znacznie bardziej doświadczonego Grona, zwracam się z prośbą o poradę, co powinienem w takie sytuacji zrobić i czy w ogóle coś robić? Jakie macie zdanie o tych hamulcach i jak się one mają do tych Shimano?

pozdrawiam!

Ten giant powiniem mieć pozagrupowe mt500 (dwutłoczkowe, pokroju mt200 zaciski z klmką mt501 czyli dokładnie deore m6000) i jeśli takich rzekomo nie posiadali to powinni zamontować klamki m6100 i zaciski byle jakie z shimano, których nigdy nie brakowało. W każdym razie  jeśli pozostałe elementy roweru są zgodne z umową to za hamulce żądaj upustu 500zł albo zwróc rower.

Już nawet nie chodzi o to, co powinni zamontować a czego brakuje.

Producent ma prawo do zmiany specyfikacji, pewnie jest to gdzieś na stronie. Natomiast Ty kupiłeś z Allegro i podejmowałeś decyzję w oparciu o tę konkretną ofertę. To sprzedawca wprowadził Cię w błąd i masz prawo do zwrotu, ze względu na niezgodność towaru z umową.

Nie powinno Cię to interesować. Zawarłeś umowę na odległość, nie miałeś możliwość weryfikacji, sprzedawca powinien Cię poinformować. 

• Mod Team

Tak jak skom pisze. To że producent ma prawo do zmiany specyfikacji nie oznacza że może sprzedawać rower z częściami innymi niż w specyfikacji bez informowania o tym. Informacja o innym modelu hebli powinna być zawarta w opisie ogłoszenia, a jak jej nie ma towar niezgodny z umową.

Szanowni Panowie,

SPROSTOWANIE

Wybaczcie mi błędy w nazywaniu części. 

Mam zamontowane hamulce hydrauliczne, Shimano. Jedyne co odbiega od opisu to KLAMKI (dźwignie) hebli i to one są z firmy Tektro. Same zaciski to Shimano MT500.

Czy takie klamki  powodują różnice w stosunku do Shimano?

Takie hamulce są w specyfikacji na rok 2022. I to są hamulce hydrauliczne. Zacisk pasuje do dźwigni. Nie mogę znaleźć ich solo w sklepie, ale wyglądają na tańszy produkt od shimano. Jednak Shimano 501 to dźwignia z serio wave i krótką klamką. Ale jak dobrze hamują, to nie warto sobie psuć zabawy - pogoda już na rower. 

Ano właśnie ten fakt jest powodem moich rozstanek. Wymieniać, reklamować czy cieszyć się pogodą. Tym bardziej, że na polskim internecie już nie ma nigdzie tego roweru w takim kolorze. 
Hamulce hamują, nie lubię tak zostawiać nierozwiązanych spraw ale to chyba jedyna właściwa opcja. 
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...