Gość Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Hej, Zrobiłem sobie kilka tras na Ride with GPS, zrzuciłem do .gpx, a następnie wrzuciłem do urządzenia Edge 130+ przez Garmin Connect. No i teraz mnie zastanawia jedna rzecz. Gdy wchodzę na urządzeniu w podsumowanie trasy, to nie wiem skąd, pojawia mi się "Średnia prędkość" i "Czas przejazdu". Cała reszta, oprócz dystansu jest pusta. Średnia prędkość wynosi 25km/h, a czas jest wyliczony w wiadomy sposób. No i teraz pytanie właściwe. Skąd ta wartość? Sprawdziłem Ride with GPS i Garmin Connect. W pierwszym tych parametrów nie ma, w drugim pola są puste. Wygląda jakby były podstawiane w momencie wysłania na urządzenie. Tyle że nadal nie wiem na jakiej podstawie, skoro ani razu nie jechałem tą trasą, a 25km/h nie ma nic wspólnego ze średnią z innych moich przejazdów. A może jest to parametr na stałe przypisany do typu trasy, jaki określa się przy tworzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Zauważyłem, że po wrzuceniu .gpx Garmin sobie jakoś sam szacuje czas przejazdu i wylicza resztę. Dane są oczywiście z tyłka i nijak mają się do rzeczywistości. Nie wnikałem, czemu się tak dzieje i czy da się to wyłączyć, bo w niczym mi to nie przeszkadza. "Wyścigi z aktywnością" i inne tego typu duperele mam powyłączane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provayder Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Można to ustawić, ale chyba tylko z poziomu strony www. Jak wejdziesz w edycję kursu to masz coś takiego jak kalkulator tempa. Tam wpisujesz albo prędkość i wyliczy ci czas albo na odwrót, wpisujesz czas i wyliczy ci średnią prędkość. Pewnie jest tak, że 25km/h to wartość domyślna. Jak zmienisz to może będzie przyjmować nową wartość. Tego nie potwierdzę, bo trasy rysuję w Stravie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Z poziomu androidowej apki Garmin Connect w edytorze też można sobie zmieniać średnią prędkość w zakresie od 0 do 252 km/h:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Spojrzałem jeszcze raz i nawet w trybie edycji, te wartości są puste. No nic, trudno, chociaż dla mnie ta funkcja jest bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 U mnie mogę to edytować po dziabnieciu palcem. Z tym, że moje kursy były tworzone w apce Garmina, może jakos inaczej to działa dla zaimportowanych tras. Co do bezsensowności funkcji to zgadzam się:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.