Skocz do zawartości

[Garmin] Trasy

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Zrobiłem sobie kilka tras na Ride with GPS, zrzuciłem do .gpx, a następnie wrzuciłem do urządzenia Edge 130+ przez Garmin Connect.

No i teraz mnie zastanawia jedna rzecz. Gdy wchodzę na urządzeniu w podsumowanie trasy, to nie wiem skąd, pojawia mi się "Średnia prędkość" i "Czas przejazdu". Cała reszta, oprócz dystansu jest pusta. Średnia prędkość wynosi 25km/h, a czas jest wyliczony w wiadomy sposób.

No i teraz pytanie właściwe. Skąd ta wartość? Sprawdziłem Ride with GPS i Garmin Connect. W pierwszym tych parametrów nie ma, w drugim pola są puste. Wygląda jakby były podstawiane w momencie wysłania na urządzenie.

Tyle że nadal nie wiem na jakiej podstawie, skoro ani razu nie jechałem tą trasą, a 25km/h nie ma nic wspólnego ze średnią z innych moich przejazdów.

A może jest to parametr na stałe przypisany do typu trasy, jaki określa się przy tworzeniu?

Napisano

Zauważyłem, że po wrzuceniu .gpx Garmin sobie jakoś sam szacuje czas przejazdu i wylicza resztę. Dane są oczywiście z tyłka i nijak mają się do rzeczywistości. ;) Nie wnikałem, czemu się tak dzieje i czy da się to wyłączyć, bo w niczym mi to nie przeszkadza. "Wyścigi z aktywnością" i inne tego typu duperele mam powyłączane.

Napisano

Można to ustawić, ale chyba tylko z poziomu strony www. Jak wejdziesz w edycję kursu to masz coś takiego jak kalkulator tempa. Tam wpisujesz albo prędkość i wyliczy ci czas albo na odwrót, wpisujesz czas i wyliczy ci średnią prędkość. Pewnie jest tak, że 25km/h to wartość domyślna. Jak zmienisz to może będzie przyjmować nową wartość. Tego nie potwierdzę, bo trasy rysuję w Stravie.

gc_kurs.jpg

Napisano

Spojrzałem jeszcze raz i nawet w trybie edycji, te wartości są puste.

No nic, trudno, chociaż dla mnie ta funkcja jest bez sensu.

Napisano

U mnie mogę to edytować po dziabnieciu palcem. Z tym, że moje kursy były tworzone w apce Garmina, może jakos inaczej to działa dla zaimportowanych tras. Co do bezsensowności funkcji to zgadzam się:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...