heaton Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Dzień dobry wszystkim ! Szybkie pytanie czy na tą chwile znajdę coś lepszego w cenie do ok 3000 zł ? Tak wiem ,że w dzisiejszych czasach 3K to mało ale to co podlinkowałem niżej na tą chwilę mi absolutnie wystarczy . Dojazdy do pracy ok 4km w jedną stronę , plus wypady rowerowe z synem ( 7lat ) więc lekkie i przyjemne . MTB ponieważ ciągle mam nadzieje wyrwać się na kilka godzin do 3miejsich lasów polatać jak kiedyś Promka : https://www.greenbike.pl/rower-gorski-kellys-spider-70-29-2021-black-p-2584.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=a1ce7783-194b-1d3a-2beb-93ba7defb54b Przy okazji jaki rozmiar ramy ? Celuje w L - 186cm / 84 kg Dziękuje wszystkim za jakiekolwiek wskazówki ! Edytowane 24 Marca 2022 przez heaton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Obecnie szukam koledze sprzętu w tych pieniądzach. I jak dla mnie w tej cenie wygrywa Kross level 3.0, Ma z tyłu deorkę i trochę lepszy uginacz z blokadą. 4.0 już w ogóle fajnie bo ma jednorzędowy napęd. Ewentualnie jak stawiasz na fajnie wykonaną ramę, To Giant talon, ale odstaje osprzętem. L powinna być odpowiednia na twoje wymiary, aczkolwiek ja zawsze polecam przymiarkę w sklepie, jeżeli jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaton Napisano 24 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Rozumiem ,że mówimy o tym : https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/level-3-0-szary-czarny-polysk to już 3300 zł a nie 2700 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Wystarczy trochę poszukać, chyba, że lubi się przepłacać. https://allegro.pl/oferta/rower-kross-level-3-0-szary-czarny-l-19-10946874444?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZTljZmYxZDUtOGZmNC00Y2QzLWI1MWQtZDAyZjU1MzEzNmRmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=43db24c2-bc47-4e52-9333-622ecf2b6e98 Edytowane 24 Marca 2022 przez seba8121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Jest Deore? Jest? A reszta? Amortyzator, piasty, hamulce, manetki, korba? Nieważne 😀. Linkowany Kellys jest OK. Możesz popatrzeć również na Unibike`i. Edytowane 24 Marca 2022 przez chudzinki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Jak na moje amatorskie oko, amortyzator i tu i tu do niczego, ale na + dla krossa za blokadę, piasty na + dla krossa, korba taka sama w obydwóch, manetki też grupę wyżej niż kellys. Odrobiną chęci da się to samemu do tego dojść. Nie jestem serwisantem ani nikim o specjalizacji rowerowej, a potrafię znaleźć hierarchię poszczególnych grup producentów i porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Pewnie, można szukać po necie specyfikacji (wg kodu producenta nie znajduje) albo domyślać się ze zdjęć (o ile są realne) albo dopytywać sprzedawcę, ale to chyba nie na tym polega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, seba8121 napisał: Jak na moje amatorskie oko, amortyzator i tu i tu do niczego, ale na + dla krossa za blokadę, piasty na + dla krossa, korba taka sama w obydwóch No właśnie, amatorskie oko. Wyłapało może że Kross ma kiepskiej jakości koła w swoich rowerach? Kellys według mnie wypada oczko wyżej, wspomniany Unibike to już w ogóle. A to ma wpływ na użytkowanie roweru na dojazdy do pracy przez ileś lat. Większe niż mityczna Deorka pasująca jak pięść do nosa w ich specyfikacji. Dać coś co rzuci się w oczy, ciąć na reszcie, jak widać nadal działa. Znacznie przyjemniej przyjąć do serwisu kilkuletniego Unibike niż Krossa/Rometa. Nawet sam bajzel jaki Kross ma w specyfikacjach powoduje że nie do końca jest się pewnym co w tym rowerze jest. Ja bym w tym budżecie postawił na Fusiona 29, katalogowo 3200. Na plus lepsze od podstawowych hamulce, czy łańcuch z górnej półki - zawsze to więcej kilometrów do zmiany napędu. A sam napęd 3x9 Alivio działa już całkiem płynnie w porównaniu do niższych grup 8-rzędowych. Z tą marką największy problem jest z dostępnością. Rama raczej 19, ale i do 21 trzeba by się przymierzyć. Kellys nie wypada źle, powiedziałbym że adekwatnie do ceny. Ale za 3000+ można mieć coś oczko wyżej. Edytowane 24 Marca 2022 przez MikeSkywalker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaton Napisano 25 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Dzięki wszystkim za odpowiedzi Co do Fusion 29 jeśli mam być szczery strasznie do mnie nie trafia wizualnie 😅 jeśli chodzi o Unibike to idealnie ( pod względem wyglądu ) to Link 29 , ale ta cena.... jeszcze nie dawno 3199 teraz 3999......😕 Przeglądając jeszcze inne zabawki "troszkę" powyżej 3K trafiłem na Merida Big Nine 60 za 3099 zł ? https://traperek.pl/rower-merida-big-nine-60-grafit-2021,3235,24888.html No i już przy cenie z kosmosu ( dla mnie ) 3699 zł ale raty 0% i przy cieniu szansy ,że nie wyląduje przez to w garażu mamy Indiana x-pulser 5.9 : Faktycznie taki kozak jak go przedstawiają ? https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-5-9-m21-czarny-grafit-r21?snrai_campaign=aQk23kOzUW9Z&snrai_source=&snrai_content=&snrai_id=49e34939-f3c8-482b-8524-1bfbb973c743 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Za (tylko) 300 zł więcej masz https://rowery-indiana.pl/rowery-mtb/131,storm-x7-m-29-2020-29-19-czarno-pomaranczowy - sztywne osie, powietrzny Recon. Warto dopłacić jak fundusze pozwolą. Co do Meridy - za wyjątkiem lepszego amortyzatora reszta bardzo podobna do Kellys`a. Rażą tylko klamkomanetki - w tej cenie nie powinno ich być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 W Big Nine zyskujesz tak naprawdę bardziej przemyślaną i ładniejszą ramę, bo więksi producenci przykładają do tego większe znaczenie, i sprężynowi widelec RockShox. I w sumie tyle, osprzęt biedny. Indiana - osprzętowo kozak, ale ja wychodzę z założenia że nikt charytatywnie rowerów nie sprzedaje, na czym mieli urwać to urwali. Dla mnie kozakiem to jest taki rower https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/zr-team/zr-team-275-70-2022/ ale na pewno przy rowerze na codzienne dojazdy do pracy nie ma co iść w napęd 1x - tylko 2x10, 2x9. Osprzętu kto wie jakiego nie potrzebujesz, ale do zabawy w lesie "jak kiedyś" większą frajdę da lepszy amortyzator czy hamulce a nie przerzutka SLX. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrollRowerowy Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 (edytowane) A Bobcat marin ? Mają przynajmniej ramy o współczesnej progresywnej geometrii. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-bobcat-trail-3 Amor, hamulce, napęd można sobie potem kombinować. Albo używkę rockridera am100, sztywne osie, powietrze, fajna geometria. Edytowane 25 Marca 2022 przez TrollRowerowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Fajna geometria i napęd 1x11 do czego, dojazdów do pracy? Autor tematu szuka uniwersalnego górala dla Kowalskiego, czyli gatunku praktycznie wymarłego, czy obecnego w segmencie rowerów tańszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrollRowerowy Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 (edytowane) a na 1x11 do pracy nie dojedziesz? Fajna geometria też będzie problemem. A i fun będzie większy w lasach i wyprawach z synem A tak to klepiemy te rowery, które od 10 lat są takie same. Zero jakiegoś pomysłu. Edytowane 25 Marca 2022 przez TrollRowerowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Chcesz się bawić w trollowanie to się baw. Ale wyjaśnienie dla autora tematu: "fajna" geometria, z bardziej płaską główką to rower mniej wygodny do codziennej jazdy po płaskim. Napęd 1x używany na płaskim po pewnym czasie ma zużyte 2-3 zębatki w kasecie i trzeba kupić nową. Nie bez powodu ktoś te rowery zaprojektował do jazdy w terenie czy po górach. Do codziennych dojazdów do pracy są inne, ale jak chce się górala to właśnie konstrukcyjnie sprzed paru lat świetnie się do tego nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igiwirek Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Witam, czy tego radona da radę kupić w bardziej przystępnej cenie niż te prawie 800 euro z VAT i dostawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 (edytowane) @igiwirek Jeśli jeszcze nic nie kupiłeś to na ten moment raczej bez konkurencji: https://ciclimattio.com/en/p/bergamont/revox-7-bordeaux-100mm-m-100mm Taki trochę lepszy i lżejszy Whistler 3.8. Z kodem XMAS23 koszt to ok 2500 zł, wysyłka ~280 zł. z Włoch. To jest autoryzowany dealer Bergamont więc i nie powinno być problemu z serwisem/gwarancją u autoryzowanych dealerów w kraju. Edytowane 21 Grudnia 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Brak sztywnych osi z miejsca dyskfalifikuje tego Revoxa. A cała reszta to standart , Deore , Judy Silver , MT200 i kowadlaste koła . Bez szału. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 @marcin_ostrów Proszę pokaż mi alternatywę w tej cenie na podobnym osprzęcie na sztywnych osiach, czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Proszę https://evolutionbikes.it/products/wilier-503x-pro?_pos=1&_psq=Wilier+503X+Pro&_ss=e&_v=1.0 Przy czym ja bym dołożył do Chisela za 3450 czy jakoś tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Tu ten Spec Chisel za 3472,99 zł: https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/specialized-chisel-ht-29-sx-2022-składane-rowery-elektryczne/138267699/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=13854913&country=pl&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA4Y-sBhC6ARIsAGXF1g5zxgwNzAOCaVGkdT27RBSLEFFTPXd6wVnTaPIB-Cilj0mN8FJyefoaAjfUEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Ludzie, na dojazdy do pracy i wycieczki z synem wystarczy odwiedzić lokalny skup złomu. Pozdrow'er😘 Ślad węglowy zmniejszyć i zaoszczędzone piniondze moszna wy korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Że można to wiemy bardzo dobrze - sam jako commutera używam Tribana 100 za którego dałem jakieś 650 zł ale jak ktoś chce na dojazdy do pracy mtb i chce na to przeznaczyć 3k zł to dostaje takie oferty 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igiwirek Napisano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 @keltu Myślę właśnie nad tym specem co wysłał greg. A co do tego co podesłałeś, to bez szału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi