Skocz do zawartości

[3000-4000] fitness damski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry,

Co byście wybrali jako rower do miasta/treningowy?

Marin Kentfield ST2 czy moze Trek FX-2 stagger

Wybór mocno ograniczony przez dostępność sprzętu, np specialized sirrus X2 nad którym myślałem nie do dostania.

Z góry dzięki za pomoc.

Edit:

@chudzinki dzięki za uwagi. Rower dla kobiety 160cm, 60 kg z sztywnym widelcem do poruszania się po mieście z w miarę wygodną dla pleców pozycją. Ewentualnie również po równej nawierzchni nieco szybsza jazda w stylu treningu cardio.

Napisano

To w końcu fitness, miejski czy treningowy (może trekkingowy?)? Gdzie masz zamiar jeździć? Wzrost? Waga?

W Marinie będziesz bardziej wyprostowana, bo on nie jest raczej przeznaczony do szybkiej jazdy. W Treku musiałabyś kombinować z mostkiem i/lub kierownicą żeby uzyskać tak wyprostowaną pozycję, ale on z kolei jest właśnie typowym fitnessem.

W Marinie podobnym rowerem do FX 2 jest np. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-fairfax-st-2

Napisano

Oglądałem Fairfax'a ale Tourney w rowerze za 3 klocki mi się nie podoba. Nie żeby w pozostałych opcjach były cuda techniki ale już miałem tą przerzutkę i słabo działała ;D

Na papierze Trek chyba lepszy się wydaje aczkolwiek nie wejdą tam opony powyzej 38. A w swoim muirwoods bardzo wygodnie mi się jezdzi na szerszych gumach.

Pytanie czy te rowery tak odbiegają pozycją? Bo jak patrzeć na porównanie siodło-kierownica to dosyć podobnie.

Napisano

Z geometrii dobry nie jestem, ale tak duże różnice jak między FX a Kentfield widzę. Zdjęciami nie ma się co sugerować. Fairfax rzuciłem tylko dla zobrazowania. A co Ci nie pasuje w Muirwoods? Bo jeżeli lubisz miękko pod tyłkiem jak piszesz, to fitnessy mogą Ci nie podejść.

Napisano

Bo kupuje dla Żony więc ta rura musi być odrobinę niżej. I trochę w ciemno biorę próbując coś sensownego wybrać. Na oko Stinson wygląda najlepiej i pewnie by się najbardziej podobał ale tam już jazda z prostymi plecami więc tylko powolne poruszanie się po ścieżkach :D

I szukam czegoś pomiędzy, nie specjalnie sportowa pozycja no ale tez nie jak w stinsonie. I z poszukiwań ograniczonych tym co jest dostępne do zamówienia wylądowały te dwa.

Napisano

Nie doczytałem... A jesteś pewny, że żona chce taki rower? Musisz chyba z nią uzgodnić jaką pozycję bardziej preferuje, chyba, że chcesz ją postawić przed faktem dokonanym? Tylko czy to dobry pomysł... Fajny i w miarę lekki cross z powietrznym amortyzatorem i prostym napędem https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-300795

Zwykle nie proponuję crossa jeżeli ktoś chce rower na miasto, ale po pierwsze dałeś linki do dwóch przeróżnych rowerów, po drugie ten jest dostępny, a po trzecie to może się spodoba 😉.

Ale jeżeli to faktycznie ma być:

1 godzinę temu, bellic napisał:

nieco szybsza jazda w stylu treningu cardio.

to z wszystkich powyższych zdecydowanie Trek.

Napisano
2 godziny temu, chudzinki napisał:

Musisz chyba z nią uzgodnić jaką pozycję bardziej preferuje, chyba, że chcesz ją postawić przed faktem dokonanym

No właśnie ma to być niespodzianka :D

Ale chyba faktycznie komfort będzie istotny więc pewnie najwygodniejszy będzie Kentfield.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...