HelpPleasd Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Witam, pytam ponieważ od w rowerze MTB z również oponami MTB od nowości mam te same opony, rower posiadam od czerwca 2019 roku. Dwa sezony temu (w 2020) gdy nim jeździłem dużo czasami gdy jeździłem z kolegami to dla zabicia czasu oprócz jakiś podróży zdarzało nam się pojeździć ostrzej dla zabawy w sensie, "lataliśmy bokiem" z użyciem hamulca na zablokowanym tylnym kole i ja jak zjeżdżałem z górki to się rozpędzałem i na koniec hamowałem z całej siły blokując koło, ja zacząłem jeździć od maja do sierpnia i wtedy w oponie bieżnik leciutko się zmniejszył ale dalej go miał dość dużo, prawie że nie naruszony, w ubiegłym roku też jeździłem w ten sam sposób, z tą różnicą że w maju miałem dużo bieżnika, a w sierpniu jak przestawałem już jeździć opona była łysa na środku na bokach miała kostki. Podkreślę że nie mam pojęcia czy jest to opona nylonowa, czy chińczyk z napisem nylon na boku. Dzięki za pomoc
chudzinki Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 My też nie mamy pojęcia. Takiego długiego zdania w opisie tej trzymającej w napięciu "historyi' dawno nie widziałem 😀.
HelpPleasd Napisano 23 Marca 2022 Autor Napisano 23 Marca 2022 No widzisz, historia do poczytania przy porannej kawie
Gość Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Co za niesamowita historia. Super że się z nią nami podzieliłeś! Co tam u kolegów? To bardzo ważne w kontekście problemu z oponą. Bieżnik ma to do siebie, że się ściera. A tak na koniec. To gdzie ten problem i pytanie?
TheJW Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Ok, ale o co właściwie chodzi? Umyślnie blokujesz koło przy hamowaniu z dużej prędkości i dziwi cię, że opona się zużywa? Zaskoczę cię, ale w takich sytuacjach to zazwyczaj te plastikowe chińczyki dłużej wytrzymują, niż markowe, drogie opony.
Gość Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Miałem to samo skojarzenie Przecież to jakiś Troll...
HelpPleasd Napisano 23 Marca 2022 Autor Napisano 23 Marca 2022 Uwielbiam, kiedy ktoś uznaje że jeżeli zada trochę mniej typowe pytanie i w humorzasty sposób odpowie to od razu troll
cervandes Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Ale ty pytania nigdzie nie zadałeś. Napisałeś nikogo nie interesującą historię w 'kontrowersyjny' sposób. Marnujesz czas każdego, kto ten bełkot przeczytał. Zdarłeś oponę? To kup nową. Związek przyczynowo-skutkowy.
HelpPleasd Napisano 23 Marca 2022 Autor Napisano 23 Marca 2022 Nikt przecież nie każe nikomu czytać tego
Gość Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Godzinę temu, HelpPleasd napisał: Uwielbiam, kiedy ktoś uznaje że jeżeli zada trochę mniej typowe pytanie i w humorzasty sposób odpowie to od razu troll Wskaż pytanie. To takie zdanie z "?" na końcu. Napisałeś jakąś barwą historię, zupełnie niepotrzebną, z której nic nie wynika.
cervandes Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Godzinę temu, HelpPleasd napisał: Nikt przecież nie każe nikomu czytać tego Skoro sam na to nie wpadłeś, ani nikt Ci tego wcześniej nie wyjaśnił, to się poświęcę. Przychodzisz do nas z problemem. Powinieneś go opisać i określić jakiej pomocy oczekujesz. Zbędne elementy powinieneś pominąć ze względu na szacunek do czytających. Ludzie mają dziś niewiele czasu na głupoty a pisanie takich bredni z których nic nie wynika ani nikogo nie interesuje jest marnowaniem czasu każdego, kto wejdzie w ten wątek. Po raz drugi muszę też napisać, że w założonym temacie nie zadałeś żadnego pytania. Forum jest fajne. Forum pomaga. I w sprawach technicznie trudnych i w tematach prostych z którymi przychodzą często nowe osoby. Nie spotykam się z niewłaściwym traktowaniem nowicjuszy, każdy traktowany jest dobrze, pod warunkiem, że nie zachowuje się na starcie jak matoł. Chciałeś być zabawny? Nie wyszło. Zaprezentuj właściwy poziom, zadaj pytanie i gwarantuję, że uzyskasz odpowiedź.
ahaja Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Krótko: jeździć dalej, obserwować. Jak po kolejnym hamowaniu pójdą iskry z tyłu, dać nowe opony.
Wojcio Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Niestety nie, drogi HelpPleasd, bieżnik w oponach rowerowych nie odrasta na wiosnę.
HelpPleasd Napisano 23 Marca 2022 Autor Napisano 23 Marca 2022 6 godzin temu, cervandes napisał: Skoro sam na to nie wpadłeś, ani nikt Ci tego wcześniej nie wyjaśnił, to się poświęcę. Przychodzisz do nas z problemem. Powinieneś go opisać i określić jakiej pomocy oczekujesz. Zbędne elementy powinieneś pominąć ze względu na szacunek do czytających. Ludzie mają dziś niewiele czasu na głupoty a pisanie takich bredni z których nic nie wynika ani nikogo nie interesuje jest marnowaniem czasu każdego, kto wejdzie w ten wątek. Po raz drugi muszę też napisać, że w założonym temacie nie zadałeś żadnego pytania. Forum jest fajne. Forum pomaga. I w sprawach technicznie trudnych i w tematach prostych z którymi przychodzą często nowe osoby. Nie spotykam się z niewłaściwym traktowaniem nowicjuszy, każdy traktowany jest dobrze, pod warunkiem, że nie zachowuje się na starcie jak matoł. Chciałeś być zabawny? Nie wyszło. Zaprezentuj właściwy poziom, zadaj pytanie i gwarantuję, że uzyskasz odpowiedź. Może i rzeczywiście, wybaczcie, jestem nowy na forum i zdenerwowałem się tym że niektórzy stwierdzili że jestem trollem, chciałem również trochę humoru dać od siebie by załagodzić, sytuację trudno, na następny raz postaram się po prostu błędów nie popełniać i inaczej reagować
HelpPleasd Napisano 23 Marca 2022 Autor Napisano 23 Marca 2022 Pytanie brzmi tak, dlaczego skoro jeździłem tak samo dwa sezony temu i sezon temu, to mniej opona zużyła się dwa sezony temu, a bardziej w sezon temu ?
cervandes Napisano 24 Marca 2022 Napisano 24 Marca 2022 Bieżnik nie zużywa się liniowo - czyli w takim samym tempie w funkcji czasu. Klocki są zjadane nie tylko na styku z nawierzchnią, ale również są wyrywane, kaleczone i coraz bardziej zmęczone. Do tego dodaj zużycie samego materiału - guma przecież nie jest wieczna, zaczynają się na niej pojawiać pęknięcia. Im bliżej końca opony, tym szybciej ona znika.
JWO Napisano 24 Marca 2022 Napisano 24 Marca 2022 Ale to ta sama opona? I dwa sezony temu, i sezon temu? Tak? To już @Wojcio odpowiedział: 13 godzin temu, Wojcio napisał: bieżnik w oponach rowerowych nie odrasta na wiosnę.
HelpPleasd Napisano 24 Marca 2022 Autor Napisano 24 Marca 2022 7 godzin temu, cervandes napisał: Bieżnik nie zużywa się liniowo - czyli w takim samym tempie w funkcji czasu. Klocki są zjadane nie tylko na styku z nawierzchnią, ale również są wyrywane, kaleczone i coraz bardziej zmęczone. Do tego dodaj zużycie samego materiału - guma przecież nie jest wieczna, zaczynają się na niej pojawiać pęknięcia. Im bliżej końca opony, tym szybciej ona znika. W sumie jakby pomyśleć to rzeczywiście tak może być, w takim razie dzięki za odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.