Skocz do zawartości

[Pozycja] Co poprawić w pozycji?

Hrsn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym podzielić się fotka która prezentuje moją pozycję na rowerze i przy okazji dopytać bardziej doświadczonych kolarzy co mogę poprawić w pozycji? Jest to mój pierwszy sezon więc dobrze byłoby zacząć z odpowiedniej pozycji 😉 przy przejechaniu 100 + km pojawia się ból w lędźwiach ale to może  kwestia mojej przepuchliny z przed kilku lat.

Na razie z moich subiektywnych spostrzeżeń zmieniłem mostek z 110 na 100.

Z góry dziękuję za opinię  😉

received_1221153485367700.jpeg

Napisano

Ja to widzę dużego chłopa na mniejszym rowerze. Generalnie można po  częsci "wyleczyć się" z kociego grzbietu ćwicząc poprawnie martwy ciąg na siłowni. 

Napisano

Ile Ty masz wzrostu? Bo patrząc na to zdjęcie, to ten rower jest jakiś mały.

Jeżeli chodzi o lędźwia, to chyba nie wina pozycji, bo i tak jest wyjątkowo "emerycka".

Napisano

Pewnie to kwestia perspektywy zrobionego zdjęcia że tak wielki sie wydaje 😃 Ja mam 181 cm a rama to L więc w teorii na mój rozmiar akurat. Fakt faktem wielki się wydaje bo też swoje ważę. W planach mam poćwiczyć nad mobilnością żeby pozycja była bardziej mniej emerycka 😉

Napisano

Zasada jest taka, że jak jest dobrze, to co tu poprawiać?

Z czasem zaczniesz czuć, że coś Ci nie pasuje. Zresztą już zacząłeś coś robić, bo zmieniłeś mostek.

Co do lędźwi, to nie pomogę. Natomiast patrząc na to że Cie bolą po 100km+, a nie 15 minutach, to wydaje się to kwestią ćwiczeń. Nie widać nic rażącego w Twojej pozycji.

Napisano

Patrząc na to zdjęcie mam wrażenie, że jak byś zszedł z siodełka to górna rura byłaby na wysokości kolan 🤣.

Może masz inne zdjęcie poglądowe?

Napisano

@Lezia mam taką fotkę trochę z niższej perspektywy i tu chyba wygląda to lepiej... 😉

Dzięki za opinie, w takim razie biorę się za pracę nad sobą  😉👍

received_692971835234767.jpeg

Napisano

Swoją drogą, ten Triban mi przypomina, jak dobre rowery w niskiej cenie miał kiedyś Decathlon.

Napisano

@Lezia początek sezonu, pogoda marzenie to i banan z twarzy nie schodzi 😃

@skom25 to prawda... jak porównałem obecne Tribany do tego mojego z 2015 roku to przepaść. I jest faktycznie pełna SORA razem z hamulcami, a teraz...

Napisano

Wiem że pewnie korzystasz ze zdjęć które kiedyś tam ktoś Ci zrobił... ale do oceny (i to umówmy się i tak będzie mało wiarygodna) to powinieneś zdjęcie robić prostopadle do roweru z obiektywem na wysokości tak ze 120cm, no i jedna noga - ta która będzie od frontu powinna być uchwycona wtedy kiedy pedał jest w najniższym położeniu. Inaczej to sobie można pogadać że masz radochę z jazdy bo jesteś uśmiechnięty :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...