barczer Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Witam serdecznie, Chciał bym się was poradzić z planem który mi się zrodził w głowie. Posiadam Krossa Black Edition 6.2 [Pełna specyfikacj]. Rower przez wiele lat używany bardzo sporadycznie do zeszłego roku. W tym roku pomyślałem nad zmianą osprzętu żeby bardziej przystosować rower na "szose/gravel". Oczywiście wiem, że rasowej szosy i gravela z niego nie zrobię ale chciał bym bardziej przystosować rower do jazdy po asfalcie i lekkich szutrach. Pytanie brzmi: Jak najtańszym kosztem przerobić rower? Jakie ewentualne zmiany droższe byście proponowali ? Rzeczy o których myślałem żeby zmienić to: opony na 1,5" lub 1,75 dołożyć lemondke - żeby nie bawić się w zmianę kierownicy i manetek bo to już koszta myślałem nad zmianą kół na 28" jednak to się wiąże z większym kosztem bo V brake nie będzie pasował i trzeba będzie też wymienić hamulce na tarczowe. Czy takie zmiany są opłacalne żeby pośmigać w sezonie 60/120 km tygodniowo czy lepiej odkładać na rower przystosowany do takiej jazdy. Cytuj
Mihau_ Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Jak będziesz częściej jeździł po asfalcie to sobie wymień opony i na tym zakończ "modyfikacje". Nooo i zacznij się rozglądać za nowym rowerem Cytuj
Wojcio Napisano 23 Marca 2022 Napisano 23 Marca 2022 Zmiana opon to tanie przedsięwzięcie i wprowadzające znaczącą zmianę. Kiedyś założyłem do górala slicki 1,5 i jazda po asfalcie stała się totalnie inna (a na mokrej trawie było jak na lodzie). WIększe zmiany to dla mnie trochę bez sensu. O lemondce się nie spowiadam - geometria może do niej nie pasować. Kup opony i zbieraj na rower marzeń. Cytuj
barczer Napisano 23 Marca 2022 Autor Napisano 23 Marca 2022 No to trzeba zaciskać pasa i zbierać na szose 😀 dzięki za odpowiedź 😎 Cytuj
RabbitHood Napisano 1 Kwietnia 2022 Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) Naciapany kolorami aż oczy bolą! Zupełnie jakbym się cofnął na sezon komunijny w latach '90! ;D Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez RabbitHood Cytuj
Alsew Napisano 10 Kwietnia 2022 Napisano 10 Kwietnia 2022 W dniu 23.03.2022 o 08:56, barczer napisał: Myślałem nad zmianą kół na 28" jednak to się wiąże z większym kosztem bo V brake nie będzie pasował i trzeba będzie też wymienić hamulce na tarczowe. https://allegro.pl/oferta/v-brake-refit-extender-convert-adapter-zestawy-11407254700 Są tańsze sposoby... Pytanie tylko jaka opona ci wejdzie przy kole 28... Ogólnie to bym na twoim miejscu kupił sztywny widelec i opony w stylu Conti Speed Conact 26x2,0 i cieszył się jazdą. Cytuj
Krzysiek744 Napisano 27 Kwietnia 2022 Napisano 27 Kwietnia 2022 I na czym stanęła przeróbka? Zastanawiam się nad czymś podobnym... Bez dużych inwestycji, a żeby trochę lepiej czuć się na asfalcie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi