Skocz do zawartości
  • 0

SIE Shimeng Toumey TZ czym zastąpić ?

Gość Prosiak

Pytanie

Gość Prosiak
Napisano

Witam 

Pytanie czym to zastąpić ? 

Przerzutki z tyłu mają 7 biegów. Czy tę piastę też muszę wymienić ? 

dl13bfzmxbc61.jpg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co chcesz zastąpić? Przerzutkę czy pakiet zębatek (w tym przypadku pewnie wolno bieg)? I w jakim celu (zużyte, ma być więcej biegów, źle działa, bardziej miękkie biegi)?

Jak koło jest z odlewu, to piasty nie zmienisz. A to znaczy, że jesteś skazany na wolno bieg i ogólnie cudów nie będzie. Dobranie przerzutki wymaga informacji jakie tarcze są na korbie - czy jedna czy 3 i w jakich wielkościach oraz jaki chcesz zakres zębatek z tyłu.

Przy 7 biegach (bo zmiana na 8 to też zmiana manetek) możesz kupić np. taką przerzutkę: https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-acera-rd-m360-pd936/ (do potwierdzenia po odpowiedzi na postawione wcześniej pytania). 

Gość Prosiak
Napisano

Chcę wymienić tylko przerzutkę bo ktoś mojemu dziecku to połamał. 

Na korbie są 3 tarcze.  Około razem z zębami 18 cm największa i 11 najmniejsza.

" jaki chcesz zakres zębatek z tyłu"  jak nie muszę wymieniać to dobrze , niech zostanie te siedem biegów. 

Napisano

Możesz w zastępstwie tej połamanej zastosować dowolną przerzutkę shimano 7/8/9 - warto ciut lepszą niż tourney. np jakąś acere 360 - będzie precyzyjniejsza, trwalsza i łatwiejsza w regulacji i konserwacji.

Napisano

Jak tylko wymiana złamanej przerzutki to taniej taka: https://rowerek.pl/product-pol-10327-Przerzutka-tylna-Shimano-Tourney-RD-TY300-D.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info&utm_term=Cj0KCQjw5-WRBhCKARIsAAId9FnQQlraA6TLI-0VXHliHLrlOc-tjMphzhNPB7fVB766wxhW4hRr4ikaAsOvEALw_wcB a lepiej - ta za 99 co podałem wyżej. 

Pozostaje pytanie - czy sam to wymienisz (ustawisz przerzutkę)? Jeśli i tak potrzebny serwis (choć to proste) to serwis ci coś sprzeda - może będzie miał jakąś sztukę używaną. Warto też od razu zamówić nową końcówkę linki. 

P.S. Marcelo znalazł taniej jak ja pisałem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...