Skocz do zawartości

[Amortyzator] Domain RC czy Durolux r2c2 pcs eq

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym zrobić małą modernizacje w swoim rowerze i zmienić Aiona na coś z wyżej wymienionych modeli. Pytanie do posiadaczy amorków jak z pracą, awaryjnością, czy są zadowoleni. Nigdy nie jeździłem na wymienionych amortyzatorach i wole się zapytać niż kupić w ciemno.

Upgrade byłby pod koło 27,5 i 160 mm skoku.

A co chcesz osiągnąć zmieniając amor?  Bo te dwa są trochę różne od siebie.

Domain będzie na pewno sztywniejszy - golenie 38mm, a durolux będzie lepiej pracował, bo ma dużo bardziej zaawansowany tłumik. Co prawda u suntoura to RC2 uchodził zawsze za najlepszy i w miarę bezawaryjny, ale musiałbyś poczytać czy coś się w tym temacie zmieniło (albo kupić RC2). wersja equalizer jest dosyć świeżą sprawą, tutaj raczej wiele opinii na ten temat nie znajdziesz. No i suntour ma to do siebie, że czasem trzeba przy nim podłubać i jest wrażliwy na interwały serwisowe, ale jak wyżej - wersja PCS EQ jest stosunkowo świeża więc trzeba by poczytać ja to teraz wygląda. 

Domain, pomijając lagi 38mm, to najzwyklejszy Motion Control, czyli przestarzały i dosyć tępy tłumik - za to kompletnie bezawaryjny. Kupując RS masz za to otwartą drogę do upgrade'ów na przyszłość, bo pasują tu części z wyższego ZEBa, poza tym nie masz poblemu z dostępnością service kitów, tutoriali itp. Rock Shoxa ogarnie każdy serwis amortyzacji, a podstawowy serwis jest banalny do zrobienia samodzielnie. Na pewno będzie to bardziej bezobsługowy amor niż Durolux, za to kosztem czułości. 

Nie jeździłem na żadnym z tych konkretnych modeli, ale miałem i suntoura z PCS i RSa z tłumikiem MC. Gdybym to ja miał kupować, to wybrałbym RS z opcją wymiany tłumika na lepszy w przyszłości, właśnie ze względu na bezobsługowość i bezproblemowy serwis. 

Durolux EQ rc2 pracuje bardzo fajnie, serwis dolnych lag trwa 10 minut i zrobi go nawet małpa. Sądząc po filmach na YT tłumik też jest prosty w serwisie i nie wymaga specjalnych narzędzi. Co do trwałości amorka to mam go za krótko, żeby o tym mówić, ale opinie w necie anglosaskim są pozytywne:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...