tompf Napisano 21 Marca 2022 Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Cześć 👋 Chcę przesiąść się z mojego dotychczasowego mieszczucha na coś bardziej w charakterze szosówki - nieco szybszego i zwrotniejszego, z bardziej sportową pozycją. Niestety, na tę chwilę mam dość ograniczony budżet, dlatego skupiam się głównie na tanich rowerach używanych (+ nie chcę pakować się w codzienne stresy "łojezu a co jak ukradną"). Rower wciąż będzie używany głównie do jazdy po mieście (Wrocław), dodatkowo od czasu do czasu na weekendowe przejażdżki w lekki teren. Moją uwagę zwróciły te dwie oferty: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-przelajowy-szosowy-gorski-CID767-IDMw7S0.html https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-miejski-puch-CID767-IDOlV5S.html Skłaniam się ku pierwszemu, bo wydaje się bardziej wszechstronny i bardziej zadbany. Tak czy siak, jestem dość zielony w temacie i mam kilka pytań: 1. Czy oba te rowery będą odpowiednie na mój wzrost? Mam 192 cm (na każdym oczywiście chcę się przejechać przed podjęciem decyzji) 2. Czy w obu da się w przyszłości zamontować jakieś lekkie błotniki? 3. Który z nich lepiej sprawdzi się w mieście pod względem szerokości opon? Czy 38C to nie jest trochę overkill na asfalt (zakładam, że rower będzie przez to trochę wolniejszy)? 4. Wreszcie: który z nich sami byście wybrali? Czy w ogóle któryś? 😁 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
munioman Napisano 23 Marca 2022 Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Hej, 2. Raczej tak, choć nie wiadomo czy z tymi oponami 3. Na asfalt to tak 32 albo węziej, do szerokich felg MTB tanie i fajne opony slick oferuje chociażby Kenda 4. W tych kwotach kierowałbym się stanem technicznym, jeżeli jesteś z tego samego miasta to wsiadaj w tramwaj i obejrzyj je osobiście. Pamiętaj też, że możesz kupić tańszy rower i samemu powymieniać w nim części jeżeli tylko masz możliwości (czasem wyjdzie taniej, czasem drogiej ale części masz wtedy nowe). W tej klasie cenowej spokojnie lawiruj pomiędzy częściami z Shimano, Sunstar, Sunrace, Btwin (z decathlona) czy Microshift i tym podobne jak ci akurat coś wpadnie (Sram też ale uważaj na zgodność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Za ~1200 można kupić nowy Lazaro Aero V1. Pozostały tylko ramy 21 ale na 192 to jest dobry rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.