Skocz do zawartości

[Licznik] Szukam czegoś z GPS, obsługa ANT+ do 200 zł.

sirbobek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Szukam licznika z GPS (do zapisywania śladu jazdy i exportem do Stravy) i ANT+, bo chciałby zacząć przygodę z czujnikami. Licznik musi mieć odczyt kadencji, prędkości i może HR na przyszłość.

Liczniki nad którymi się zastanawiam to:

IGS10S

CYCPLUS M1

CYCPLUS M3

Dopuszczam oczywiście też inne ale nie jestem, aż tak na bieżąco w tym.

Podstawowe pytanie to CZY PODCZAS EKSPORTU LICZNIKI TE EKSPORTUJĄ TEŻ DANE Z CZUJNIKÓW? Czy prędkość przesyła z z trasy z GPS czy z czujników? Przesyła dane o kadencji?

Dzięki za wszelką pomoc! Miłego dnia.

• Mod Team

Pewnie to dlatego, że jestem raczej technicznym noob'em, ale przestałem używać IGS10 po tym, jak cała pamięć została zajęta, i licznik przestał nagrywać nowe trasy - tzn. nagrywał, tyle że nie widziałem potem żadnych plików ( poza dokumentem listfit )...

Plusem tego licznika jest możliwość podłączenia do komputera, co może się przydać w przypadku problemów z połączeniem bluetooth - np. Xoss G/G+ tego nie posiadają, za to jeżeli chodzi o wyświetlanie, to Xoss G przebija IGS10 moim zdaniem ( większe cyfry=lepsza czytelność ).

Z czujników nie korzystałem.

@sirbobek Przejeździłem cały sezon z iGS10S (+2 czujniki Magene S3+ SPD+CAD) i mogę szczerze polecić. Ślad dokładny, bateria rewelka, nie miałem żadnych problemów z ich aplikacją bezproblemowe połączenie i auto synchronizacja ze Stravą. Dośc regularne aktualizacje / poprawki firmware. Co do twojego pytania dane przesyła z liczników i tak przesyła dane o kadencji, na Stravie to jest poprostu średnia i max.. jakbyś chciał dokładniejszą analizę to masz w aplikacji i w chmurze po zalogowaniu się na ich stronie.

image.png

image.png

3 godziny temu, keltu napisał:

@sirbobek Przejeździłem cały sezon z iGS10S (+2 czujniki Magene S3+ SPD+CAD) i mogę szczerze polecić. Ślad dokładny, bateria rewelka, nie miałem żadnych problemów z ich aplikacją bezproblemowe połączenie i auto synchronizacja ze Stravą. Dośc regularne aktualizacje / poprawki firmware. Co do twojego pytania dane przesyła z liczników i tak przesyła dane o kadencji, na Stravie to jest poprostu średnia i max.. jakbyś chciał dokładniejszą analizę to masz w aplikacji i w chmurze po zalogowaniu się na ich stronie.

image.png

image.png

Jestem pod wrażeniem, dziękuję za odpowiedź. Na razie mnie przekonałeś poczekam może ktoś jeszcze z cycplus się wypowie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.03.2022 o 10:22, KrissDeValnor napisał:

Pewnie to dlatego, że jestem raczej technicznym noob'em, ale przestałem używać IGS10 po tym, jak cała pamięć została zajęta, i licznik przestał nagrywać nowe trasy - tzn. nagrywał, tyle że nie widziałem potem żadnych plików ( poza dokumentem listfit )...

...

Czy to znaczy, że nie można skasować starych wpisów z pamięci? I pamiętasz po jakim czasie miałeś zajętą całą pamięć? Pytam bo właśnie do mnie jedzie taki licznik i mnie to trochę zmartwiło.

Można, ale z licznika robisz to aktywność po aktywności - koszmarnie nudne i żmudne zajęcie. Po podłączeniu do komputera nie ma najmniejszego problemu. W rzeczywistości dostępna pamięć (nie wiem ile tam w IGS10 jest... 200h?) zapełnia się zdumiewająco szybko a mało kto pamięta o regularnym czyszczeniu aktywności. Dla mnie naturalne byłoby autousuwanie po zakończonej synchro z aplikacją - nie widziałem takiej opcji w apce od IGS.

• Mod Team

Musiałbym chyba zresetować licznik, bo z poziomu kompa, oraz aplikacji nie widziałem żadnych aktywności, które mógłbym usunąć, a licznik nie zapisywał nowych tras z braku miejsca...  Błędne koło, ale specjalnie się nie zagłębiałem, i po prostu odpuściłem temat ( nie próbowałem resetować, bo chciałem mieć dostęp do nieprzerzuconych danych, gdyby coś się zmieniło - tu nie mam pewności, czy komp nie namieszał w plikach ).

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.04.2022 o 21:24, KrissDeValnor napisał:

Musiałbym chyba zresetować licznik, bo z poziomu kompa, oraz aplikacji nie widziałem żadnych aktywności, które mógłbym usunąć, a licznik nie zapisywał nowych tras z braku miejsca...  Błędne koło, ale specjalnie się nie zagłębiałem, i po prostu odpuściłem temat ( nie próbowałem resetować, bo chciałem mieć dostęp do nieprzerzuconych danych, gdyby coś się zmieniło - tu nie mam pewności, czy komp nie namieszał w plikach ).

Po podłączeniu do komputera usuwa się po prostu pliki .fit z licznika. Każdy .fit to jedna aktywność.

14 godzin temu, Dziubek napisał:

Gdzie kupowałeś licznik, w kraju czy od majfrendów? Robiłeś może ostatnio aktualizację firmware licznika do V1.12?

Liczniki IGP (inne chinole też) są ostatnio taniej do kupienia w Polsce. Kiedy szukałem na poczatku roku, to różnica sięgała nawet 200 zł. Ja kupiłem IGS520 za 305 zł na Allegro. 

• Mod Team

@Dokumosa  U mnie było inaczej, bo niby dlaczego widziałem tylko ostatni dokument "listfit", bez "fit", które były widoczne, ale kiedy jeszcze wszystko było OK, a potem widać było, że pamięć jest zajęta, ale pliki nie były widoczne - stąd podejrzenie, że komp namieszał (resetu nie robiłem, a i dalej tematu nie drążyłem)...  Jednak tak jak wcześniej napisałem - odpuściłem temat, tym bardziej, że dodatkowo apka na smartfonie nie działała...  Xoss'y dają radę, nakręcałem się lekko na Sigmy Rox 2 i 4, ale to raczej nie ma sensu...

20 godzin temu, Pietern napisał:

Liczniki IGP (inne chinole też) są ostatnio taniej do kupienia w Polsce

Ja szukałem ostatnio licznika, to nie widziałem aby w kraju był taniej. Wręcz odwrotnie. Teraz to i tak już mniejsza o to. Podziękowałem za ten model.

@mmoorroo Ja właśnie kupiłem IGS10. Po sparowaniu z telefonem wyskoczyło aby go zaktualizować, i tak zrobiłem. Update poszedł, na dworze szybko złapał sygnał i ruszyłem. Fajny sprzęt, czytelny wyświetlacz. Nie ma do czego się doczepić w tej cenie (kupiłem za 130 zł). Wróciłem do domu i chciałem sparować z telefonem by wysłać trasę na Strave ale lipa. Nie dał się za nic sparować. Kombinowałem na różne sposoby i odpuściłem. Poszedł na zwrot. Zainwestowałem w coś lepszego, zobaczymy co z tego wyjdzie.

@keltu Dzięki. U mnie po 1.12 wyżej nie widział nic. Może to było problemem, a konkretnie ta wersja firmware.

Cytat

. Wróciłem do domu i chciałem sparować z telefonem by wysłać trasę na Strave ale lipa.

Z tym nie mam wcale problemu. Ogólnie jako licznik bez navi to chyba najlepszy stosunek cena/jakość.

Dużo danych na wyświetlaczu, bez problemu spina się z czujnikami kadencji i prędkości.

@keltu Parowanie przeszło, później już za nic nie dało się połączyć licznika z telefonem. Jak widziałem to chyba częsta przypadłość tego modelu, bądź problem z jakimś firmware / wersją appki. Gdzieś w sieci czytałem że wiele osób na to narzekało, ale odpowiedzi za każdym razem były takie same - aktualizować appkę.

@mmoorroo Być może trafiłem na felerną sztukę, nie wykluczam. Czytałem wątki na forach i w większości jest wychwalany licznik w stosunku cena do jakości. Ja ogółem też mu nic nie zarzucam, ale drugi raz 10-tki nie kupię. Zresztą czekam już na inny, więc mam nadzieję że na jakiś czas z licznikami będzie spokój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...