MichalKepa Napisano 28 Marca 2022 Autor Napisano 28 Marca 2022 9 godzin temu, siejak1 napisał: Czarny olej oznacza słabą szczelność układu a nie przepracowanie. a widzisz, nie wiedziałem. w takim razie co? rzygało olejem czy łapało powietrza? bo nie "wyglądały" na zapowietrzone.. Cytuj
MichalKepa Napisano 28 Marca 2022 Autor Napisano 28 Marca 2022 6 minut temu, tobo napisał: Zaciągają przez gniazda tłoków zacisku. czyli zaciski złom? Cytuj
KSikorski Napisano 28 Marca 2022 Napisano 28 Marca 2022 Jeśli mają być na złom to chętnie odkupię za cenę złomu 😄 1 Cytuj
tobo Napisano 28 Marca 2022 Napisano 28 Marca 2022 2 godziny temu, MichalKepa napisał: czyli zaciski złom? Nie. Można zrobić pełny serwis, wyjąć tłoki, uszczelki, wyczyścić gniazda. Cytuj
MichalKepa Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Napisano 2 Kwietnia 2022 Ok, tylko na jakich częściach, skoro shimano podobno nie wypuszcza zestawów naprawczych?🤔 Ale, aleeeee.. okazało się, że hamulce są na gwarancji więc "jesteśmy urrratowani"😁 Cytuj
drajwer112 Napisano 2 Kwietnia 2022 Napisano 2 Kwietnia 2022 Tak sie wprosze w temat, nic nie wniose, ale jak juz na poczatku ktos wspomnial o docieraniu, jak to najlepiej robic? Zjazd z gorki na heblu pedalujac wlasnie czy naprawde warto zjezdzac 20 razy z gorki? Cytuj
sky87 Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 Po prostu jeździć i często hamować. Jak przegrzejesz tarczę lub zeszklisz klocki od zbyt długiego jednostajnego hamowania to wtedy śmietnik. Z doświadczenia wiem, że żywiczne klocki z badziewnymi tarczami (z prasy) dociera się najdłużej. Za to dosłownie po 30km delikatnej jazdy, na nowym rowerze z tarczami 200 i klockami metalicznymi miałem dotarte idealnie. Cytuj
tobo Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 22 godziny temu, MichalKepa napisał: Ok, tylko na jakich częściach, skoro shimano podobno nie wypuszcza zestawów naprawczych?🤔 Ale, aleeeee.. okazało się, że hamulce są na gwarancji więc "jesteśmy urrratowani"😁 Ból dupy w przypadku shimano to gwarancyjna wymiana na produkt równoważnej jakości. Dla mnie shimano w kwestii hamulców to paskudne padło. Klientom proponuję inne heble w przypadku kupna nowych lub wymiany. Cytuj
MichalKepa Napisano 7 Kwietnia 2022 Autor Napisano 7 Kwietnia 2022 W dniu 3.04.2022 o 12:07, siejak1 napisał: Dziwna teoria z tymi przegrzanymi tarczami Nie jedne przepaliłem że połowa pająka była aż przebarwiona a tarcze dalej nie straciły swoich właściwości. Mam podobnie w Dartmoorze z tarczami magury.. na pająku ślady spalenizny a tarcza, i klocki, smigają aż miło😁 W dniu 2.04.2022 o 22:00, drajwer112 napisał: Tak sie wprosze w temat, nic nie wniose, ale jak juz na poczatku ktos wspomnial o docieraniu, jak to najlepiej robic? Zjazd z gorki na heblu pedalujac wlasnie czy naprawde warto zjezdzac 20 razy z gorki? Polecam taki recept.. po zainstalowaniu klocków wsiadasz na rower i z delikatnie wciśniętym hamulcem, tak żeby klocki lekko tarły o tarczę, pedałujesz... będziesz czuł,że coraz mocniej biorą.. przerywasz żeby zmniejszyć temperaturę i powtarzasz tą czynność kilkukrotnie aż do satyfakcjonującego Cię efektu. Ja robię to 3-4 razy sukcesywnie zwiększając siłę docisku, polecam zablokować zawieszenie raczej nie uzyskasz w ten sposób pełnego dotarcia ale zyskasz pewność, że nie zapierdzielisz barana jak nagle jakaś ściana Ci na drogę wyskoczy 🙃 tobo - Wiesz co, za wiele na shimano nie jeżdziłem, ale tak jak wspomniałem wcześniej, w Darmorze mam na tyle XT M8100 i musze przyznać, że jest naprawdę spoko.. gdyby tylko miał lepszą modulację.. ale z przodu MT5+klamka XT M8100 spisuje się meeeeega! dużo lepiej niż te M8120.. i właśnie się zastanawiam czy sobie takiego właśnie zestawu nie sprezentować.. Cytuj
MichalKepa Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Napisano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) Wiecie co.. ponieważ hamulce są na reklamacji a jeździć trzeba, zrobiłem swap Magury z Dartmoor'a, a na tył wleciał sram Lewel T. Jak to zwykle bywa początki współpracy były kiepskie, Aż zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem te 800ki Nie są zwalone, ale.. trochę pojeździłem, klocki się dotarły i jestem mega zadowolony, z Magury oczywiście. Sram też daje rade ale jego miękkość jakoś mi nie pasuje. Także jak będę miał chwilę to przerzucę również XT'ka (z dartmoor'a) na tył a M8120, jeśli dostanę nowe, pewnie pójdą na handel. Także dzieki za aktywność, sugestie, i diagnozę faktycznego problemu (TOBO 👊😎). Swoją drogą ciekawe, że "serwisanci" ode mnie o tym nie wiedzieli. Na tą chwilę temat chyba został wyczerpany. Pozdro🤜🤛 Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez MichalKepa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi