lukasz38 Napisano 17 Marca 2022 Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Witam jak w temacie czy suport kwadrat dokręca się z jakimś momentem czy z wyczuciem ? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 17 Marca 2022 Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Ostatnio wymieniałem suport na kwadrat i też szukałem informacji jakim momentem dokręcać. Znalazłem na necie, że jest to przedział 50-70 Nm, ale według mnie to przegięcie pały i starałem się z wyczuciem dokręcić jak nakrętkę kasety, czyli 40Nm - mocno, ale ale bez wieszania się na kluczu 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 17 Marca 2022 Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Nie przesadzałbym. Nie ważne jak lekko dokręcisz to i tak będą problemy z wykręceniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Marca 2022 Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Bo nie można wkręcać stalowej miski do alu ramy bez zabezpieczenia gwintu. Smar grafitowy, specyfik typu anti-seize od biedy smar łożyskowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2022 Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 37 minut temu, RabbitHood napisał: Nie przesadzałbym. Nie ważne jak lekko dokręcisz to i tak będą problemy z wykręceniem... Miałem, problemów nie zauważyłem. Tak jak napisał @Dokumosa, trzeba nasmarować i raz na rok ruszyć gwint. Jak się wkręci na sucho i nie dotyka 10 lat, to może i potem jest problem. W stalowej ramie mam aluminiową miskę, tyle że HT2. Problemów nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Marca 2022 Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Miski ht2, nawet te srebrne, są anodowane. Surowe alu jak gwint w alu ramie w połączeniu ze stalą i odrobiną wilgoci koroduje bardzo szybko. Czasami wykręcamy takie suporty... razem z gwintem mufy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 19 Marca 2022 Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 U siebie dokręcałem ok 45 Nm. Jak masz klucz dynamometryczny i klucz do supotru to dokręcaj na Nm, jak nie masz to po prostu bardzo mocno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.