BodzioW Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 W trakcie pierwszej przejażdżki na nowej, długo oczekiwanej pierwszej szosie, po około 15 km zacząłem czuć "pływający" prawy pedał. Po zatrzymaniu zauważyłem, że prawy pedał lekko odstaje. Dokręcenie pomogło na krótką chwile (ale nie dało się już dokręcić do końca gwintu). Po ściągnięciu okazało się, że gwint w korbie jest wyrobiony. Korba to model Shimano FC-RS510, do której zamontowałem pedały SHIMANO PD-EH500. Mam kilka pytań do tego tematu: 1) Czy najprawdopodobniej to mój błąd w montażu ( przy montowaniu niczego niepokojącego nie zauważyłem, aczkolwiek robiłem to po raz pierwszy)? 2) Czy naprawa przez nagwintowanie, wsadzenie tulejki na kleju i zamontowanie pedała (w serwisie rowerowym) ma sens? Nowa korba kosztuje około 600 zł. 3) Czy jest jakiś innym sposób na naprawienie? 4) Czy może spróbować zareklamować korbę u sprzedawcy, a jeśli nie to czy ewentualna reperacja gwintu może mieć wpływ na gwarancję roweru? Dziękuję z góry za pochylenie się nad tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Reklamować możesz, ale jest to z góry skazane na odrzucenie. Jedyna sensowna opcja to właśnie tulejka, poszukaj serwisu który naprawia korby w ten sposób i będzie jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BodzioW Napisano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Właśnie znalazłem taki serwis, koszt 70-80 zł. Myślałem ewentualnie o zmianie korby na FC-R7000, ale rower ma przejechane 20 km i raczej nie chciałbym na ten moment wchodzić w koszty. Jest chyba mało prawdopodobne, żeby gwint pedała był jakiś niedorobiony i mógł zniszczyć gwint w korbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Szanse zawsze są, weź pedał do serwisu niech spojrzy na to ktoś fachowym okiem. Ale, w większości przypadków takie uszkodzenie to błąd montażowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.