Skocz do zawartości
  • 0

Dynamo rowerowe (butelkowe)

Gość Anna

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.

Co może być powodem niedziałającego dynama (typ "butelka")? Dynamo nie kręci się podczas jazdy do przodu, a o dziwo generuje prąd gdy prowadzę rower tyłem.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jak je obracasz palcami (tę ząbkowana końcówkę, co dotyka opony) to jaki jest opór? Brak kręcenia może wynikać z oporów (brud, brak smaru, skrzywienie osi) albo ze słabego docisku do opony. To drugie można wyregulować. To pierwsze- wyczyścić i nasmarować - ale wiele jest nierozbieralnych i jedynie można próbować po odkręceniu rolki dać jakiś olej do środka. Tam jest magnes na osi i dookoła nieruchome uzwojenie.

Napisano

Jak obracam palcami - się kręci. Ale wyczuwam że jest jakiś moment gdzie coś mi w środku obciera (bardziej to słyszę niż czuję opór przy kręceniu). Może obudowa jest gdzieś minimalnie wgięta i stąd ten szelest obcierania....

Coś mi mówi że bez wymiany dynama się nie obejdzie, bo rzeczywiście nie da się tego rozebrać....spróbuję najpierw nasmarować.

Napisano

Zdrowe dynamo nie kręci się całkiem luźno (magnesy!) ale nie zgrzyta. Może pomoże to smarowanie - tak na szczycie jest nakrętka, to można zdjąć tę zębatkę i wtedy łatwiej dać olej. Może przedłużysz trochę mu życie, a może to trup...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...