Ghost80 Napisano 16 Marca 2022 Napisano 16 Marca 2022 Witam, czy ktoś pochwali się wiedzą, jak poprawnie zakontrować te konkretnie pedały Dartmoor Cookie. Dzisiaj je wkręciłem i po 10km jeden złapał luz a drugi ciężej się kręci. One nie mają tej podkładki blokującej i musiały być klejone mocnym klejem. W zasadzie to one nie były skontrowane poprawnie, za lekko dokręcone, jest patent z blokowaniem konusa jakimś narzędziem( np. mały imbus, śrubokręt itp. ) i wtedy kontrować mocniej, czy to wystarczy, czy ten klej musi być?
Ghost80 Napisano 21 Marca 2022 Autor Napisano 21 Marca 2022 Ok. trochę poczytałem i sprawa jest oczywista, w pedałach gdzie nie ma specjalnej podkładki, stosuje się kleje( zamiast podkładki dają klej, tańsze w produkcji? ) do gwintów i pod rozkręceniu takich pedałów, należy taki klej nałożyć i skontrować, oczywiście można próbować bez kleju zablokować konusa, ale czy to się nie odkręci zależy pewnie od tego z jaką siłą skręcimy, jutro będę próbował na razie skręcić bez kleju.
Ghost80 Napisano 22 Marca 2022 Autor Napisano 22 Marca 2022 Niestety nie udało mi się tego mocniej skręcić, nie dopasowałem żadnego narzędzia do zablokowania, możliwe że klej by rozwiązał temat, zamówiłem już inne pedały VP i nie polecam rozkręcać nowych pedałów Dartmoor Cookie, nie róbcie tego błędu, jak się rozsypią, to wtedy na gwarancję, na pewno po jakimś dotarciu będą się lepiej kręciły.
chudzinki Napisano 22 Marca 2022 Napisano 22 Marca 2022 Szczerze to mnie nie przyszłoby do głowy rozkręcać...
Ghost80 Napisano 22 Marca 2022 Autor Napisano 22 Marca 2022 Taki mi radził jeden użytkownik z tego forum.... i nie spodziewałem takich problemów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.