Ocerraveth Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Cześć, od dłuższego czasu myślę nad zakupem gravela. Byłby to mój drugi rower (pierwszy to szosa), który wykorzystywałbym do przemierzania mocno szutrowych ścieżek oraz do jakichś wypraw bikepackingowych. Zastanawiam się nad Canyonem Grizl 6 lub 7 (ewentualnie Grail) lub Cannondale Topstone 4. Oczywiście dopuszczam możliwość nabycia zupełnie innego modelu lub zakup roweru używanego. Co jeszcze mógłbym wziąć pod uwagę? Niestety dostępność Canyonów jest bardzo niska (zakup chyba tylko przez stronę producenta?) i choć ten rower najbardziej mi się podoba, to chyba będę musiał znaleźć jakąś alternatywę... Cena jest mocno orientacyjna, bowiem pomiędzy Topstone a Grizl 7 jest kilka tysięcy różnicy. Przyjąłbym jednak, że Grizl 7 to cenowe absolutne maksimum i wolałbym oscylować wokół Topstone 4. Badając rynek rowerów gravelowych powyżej 5000 zł znalazłem wiele różnych producentów, których wcześniej w ogóle nie znałem (np. Kona), stąd moja konsternacja. Wzrost: 185 cm Waga: 90kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Canyon sprzedaje tylko wysyłkowo. Rowery są solidnie zapakowane a przygotowanie do jazdy wymaga minimum wysiłku. Rower można odesłać jeśli nie pasuje, ale fakt, kupujesz bez przymiarki. Chociaż biorąc pod uwagę słabą dostępność rowerów w sklepach, to wcale nie ma pewności, że kupując rower w sklepie stacjonarnym będziesz miał się do czego przymierzyć w swoim rozmiarze. Cannondale nie zachwyca, droga marka na budżetowych częściach. Mając tyle do wydania warto dopłacić do roweru z hydraulicznymi hamulcami, większość producentów rowerów będzie miała już coś przyzwoitego w ofercie za około 7 tysięcy. Kwestia znalezienia co jest faktycznie dostępne, a nie tylko w katalogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 1 godzinę temu, Ocerraveth napisał: Cannondale Topstone 4 Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakimi kryteriami można się kierować żeby kupić ten rower Poszukaj sobie rometa aspre 2, będziesz miał sprzęt na dobrym osprzęcie w cenie tego topstone'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ocerraveth Napisano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Dziękuję za odpowiedzi, nie miałem świadomości co do miernoty Cannondale'a Dzięki również za polecenie Rometa, aczkolwiek budżetowo jestem w stanie pozwolić sobie na Boreasa 2 - czy jest sens? Z drugiej strony aktualnie jeżdżę Huraganem i wolałbym coś innego niż Romet 😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Technicznie nie widzę powodu, żeby dopłacać te 2k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Jest jeszcze canyon grail, który ma nieco mniej terenowo-bikepackingową charakterystykę niż grizl, ale waży wedle producenta poniżej 10kg, co jak na aluminowego gravela jest bardzo dobrym wynikiem. Delikatnie tańszy będzie kross esker 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Grizla 6 kupisz najwcześniej w Lipcu 😕 Wszystko się wyprzedało na początku roku. Mi się udało zaraz po premierze. W jeden dzień wszystko wyprzedali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.