KasiaR. Napisano 22 Lipca 2022 Autor Napisano 22 Lipca 2022 Złapałam covida i niewiele od wtorku pamiętam 😐 ostatnio chorowałam ze 20 lat temu ...a teraz poskładało mnie kompletnie. Wysłałam panu rower ale widzę, że od wczoraj go nie odebrał - mam nadzieję , że mi czegoś nie odwali! Dopóki nie zobaczę , że oddał mi kasę nie uspokoję się...a na szukanie nowego nie miałam siły- muszę się trochę pozbierać. Ten gość przynosi mi pecha. Cytuj
spidelli Napisano 22 Lipca 2022 Napisano 22 Lipca 2022 Zdrowia i powodzenia w zakończeniu historii tego niefortunnego zakupu 👍 Cytuj
KasiaR. Napisano 8 Lutego 2023 Autor Napisano 8 Lutego 2023 https://rowerycube.pl/rowery-szosowe/5386-37028-rower-cube-676400-attain-slx-4054571407221.html#/2212-kolor-gry_blk/3260-rozmiar-56_cm/3335-maincolor-grafitowy/3460-rama-uniwersalna/4026-sex-unisex https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/al/endurace-7/2733.html?dwvar_2733_pv_rahmenfarbe=BK%2FBU Witam wszystkich ponownie Jeśli teraz przed wiosną nie kupię szosy - to już nigdy nie kupię. Dostępność katastrofalna , ceny raczej również( i to się pewnie szybko nie zmieni ) a w używkę nie wiem czy się jeszcze chcę bawić po ostatniej "przygodzie". Także mam do Was krótkie pytanie , który z proponowanych powyżej jest lepszym wyborem? Przerobiliśmy już większość moich 'dylematów' mniej lub bardziej istotnych, więc prosiłabym Was o taką zwykłą chłodną ocenę - który ? Jeśli będą dostępne to Cube w rozmiarze 53, natomiast Canyon xs powinny być ok. z góry dzięki za pomoc..... Cytuj
Mihau_ Napisano 8 Lutego 2023 Napisano 8 Lutego 2023 Cytat więc prosiłabym Was o taką zwykłą chłodną ocenę - który ? Ten, który ci się bardziej podoba, technicznie różnice są pomijalne Attain to teoretycznie męski model - damski masz axial, generalnie rama ta sama ale zawsze powiększasz sobie wybór malowania Cytuj
KasiaR. Napisano 8 Lutego 2023 Autor Napisano 8 Lutego 2023 10 minut temu, Mihau_ napisał: Attain to teoretycznie męski model - damski masz axial, generalnie rama ta sama ale zawsze powiększasz sobie wybór malowania Witaj, Tak patrzyłam najpierw na axial'e ale z dostępnością jest jeszcze marniej niż w przypadku attainów. Przynajmniej na ten moment. Do końca marca ( max ) mam czas, może coś się zmieni z dostępnością. Cytuj
Mihau_ Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 Akurat w przypadku cube nie byłbym taki pewien😂 Polski dystrybutor tej marki działa "tak sobie" więc śledzenie ofert za zachodnią granicą wydaje się rozsądnym posunięciem, ceny też zwykle będą lepsze https://www.bike-discount.de/de/rennrad-damen?p=1&o=3&n=48 Cytuj
KasiaR. Napisano 9 Lutego 2023 Autor Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) https://www.bike-discount.de/en/cube-axial-ws-gtc-pro-carbon-n-coral-1 ten jest fajny 😁 ale 6 tygodni czekania i przekracza i tak już naciągnięty jak guma od gaci budżet... w moim rozmiarze nic tam z axiali już nie widzę, ale dzięki będę śledzić bo faktycznie nawet licząc wysyłkę wychodzi deczko taniej. a nie, tam jest cena z vatem 1500 euro ? Czy Ja dobrze czytam? Edytowane 9 Lutego 2023 przez KasiaR. Cytuj
Greg1 Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Tak, tam jest cena z vatem 1500 ojro + koszty wysyłki Cytat ale 6 tygodni czekania Jak zamówisz teraz to akurat dojdzie przed sezonem Edytowane 9 Lutego 2023 przez Greg1 Cytuj
Mihau_ Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 26 minut temu, KasiaR. napisał: ale 6 tygodni czekania i przekracza i tak już naciągnięty jak guma od gaci budżet... Ale jest karbonowy co akurat robi ogromną różnicę Cytuj
KasiaR. Napisano 9 Lutego 2023 Autor Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) a ten to od dawna mam na oku ☺️, https://www.bike-discount.de/en/cube-axial-ws-gtc-pro-switchgrey-n-carbon?number=20118558-40319589&c=22821 no ale zejdźmy na ziemię...... Oświećcie mnie , bo ja w zagranicznych zakupach mistrzem świata nie jestem. Przelew jest normalnie w złotówkach i przeliczany przez bank wg aktualnych kursów walut czy jak? Edytowane 9 Lutego 2023 przez KasiaR. Cytuj
Greg1 Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 Nie pomogę bo mam też konto w euro i z niego robię "zagraniczne" zakupy Cytuj
spidelli Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Zakupy robiłem ale przez PayPal - przelewasz złotówki a PP po swoim kursie przelicza. Ty płacisz w walucie. O ile oczywiście Twój sklep honoruje PP. Jeśli chodzi o zwykły przelew, to np. w moim banku podaję kwotę w euro, jaką chcę przelać i taka idzie do sklepu a bank dalej rozlicza się ze mną po swoim kursie. Trzecia opcja to zapłata plastikiem ale tutaj chyba płaciłem w złotówkach (na stronie sklepu była cena w PLN czyli już było przewalutowanie w cenie). W euro pewnie będzie tak, że z karty Ci ściągną ile uważają a potem jeszcze raz zaksiegują. Jak płacę fizycznie plastikiem to tak jest - blokują mi jakąś kwotę w złotówkach (pewnie kurs bieżący) a na księgowaniu jest już inna, pewnie kurs banku z dnia księgowania. Czwarta opcja to konto walutowe. Edytowane 9 Lutego 2023 przez spidelli Cytuj
Mihau_ Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 9 minut temu, KasiaR. napisał: Przelew jest normalnie w złotówkach i przeliczany przez bank wg aktualnych kursów walut czy jak? Przeliczany przez bank wg ustalonego przez bank kursu czyt. zostaniesz orżnięta żeby nie napisać wy.... Przy tej kwocie zapewne o wiele bardziej opłaci się otworzyć konto walutowe (czy tam subkonto w obecnym banku), wymienić walutę w kantorze online (nie w banku) i z konta walutowego zapłacić za rower już w euro. Później zamknąć konto walutowe Musisz zrobić research i sprawdzić jak aktualnie kształtują się prowizje ale jakieś 5% powinnaś być do przodu Cytuj
KasiaR. Napisano 9 Lutego 2023 Autor Napisano 9 Lutego 2023 Oki, z tego co widzę mam w banku po prostu opcję przelewu zagranicznego , przy przelewie SEPA, czyli w obrębie Unii i w Euro opłata jest taka jak w zwykłym przelewie czyli zazwyczaj zero. Zaraz zadzwonię do BOK żeby się upewnić , ale nie wygląda to źle Cytuj
chudzinki Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) 35 minut temu, Mihau_ napisał: Przy tej kwocie zapewne o wiele bardziej opłaci się otworzyć konto walutowe (czy tam subkonto w obecnym banku), wymienić walutę w kantorze online (nie w banku) i z konta walutowego zapłacić za rower już w euro. Później zamknąć konto walutowe Dokładnie. W Velo (dawne Getin) są darmowe, a jak zależy na czasie to kantor walutowy Alior. Edytowane 9 Lutego 2023 przez chudzinki Literówka. Cytuj
Mihau_ Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 8 minut temu, KasiaR. napisał: Oki, z tego co widzę mam w banku po prostu opcję przelewu zagranicznego , przy przelewie SEPA, czyli w obrębie Unii i w Euro opłata jest taka jak w zwykłym przelewie czyli zazwyczaj zero. Zaraz zadzwonię do BOK żeby się upewnić , ale nie wygląda to źle Ale nam nie chodzi o koszt przelewu tylko zwykle bardzo niekorzystne kursy Np. teraz santander chce mi robić przelew w euro po kursie 4,9 a kantory internetowe oferują 4,75 Cytuj
spidelli Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 Jak Cię oszwabią 30 groszy na 1 euro względem kursu z kantoru to jesteś w plecy 450 zł. Można je wydać lepiej. Ja płacę raczej drobne kwoty plastikiem. 2-3 złote przeboleję ale kilka stów? Cytuj
KasiaR. Napisano 9 Lutego 2023 Autor Napisano 9 Lutego 2023 No tak i po oszczędnościach....Dobra, dobra już wiem o co chodzi. Dzięki za pomoc. Spytam zaraz siostry może ma walutowe , nie trzeba będzie cudować z otwieraniem , zamykaniem... Cytuj
Greg1 Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 Godzinę temu, spidelli napisał: Jak Cię oszwabią Jak Niemcy to od razu "oszwabią" , Szwabia to tylko jedna z niemieckich prowincji Cytuj
spidelli Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 Miałem użyć innego słowa, zawierajacego "ruch" ale przy kobiecie nie wypada 😉 Cytuj
KasiaR. Napisano 9 Lutego 2023 Autor Napisano 9 Lutego 2023 Nie krępuj się , pracuje głównie z facetami - nic mnie już nie szokuje 😉 Kolega mi ogarnie przelew z walutowego swojego, więc po problemie 😀 Tylko, żeby rower był dostępny, jest naprawdę fajny. Na spokojnie jeszcze zerknę na attainy , może coś jest od "ręki". 1 1 Cytuj
KasiaR. Napisano 16 Lutego 2023 Autor Napisano 16 Lutego 2023 A powiedzcie mi jeszcze, może macie jakieś doświadczenie z takimi sklepami - ten magiczny opis "dostępny za sześć tygodni" jest jakąś wytyczną , która można się śmiało kierować? Czy tak sobie piszą , żeby mieć wentyl bezpieczeństwa i wystawiają po prostu kiedy uda im się go stworzyć/ zdobyć etc.... Cytuj
Mihau_ Napisano 16 Lutego 2023 Napisano 16 Lutego 2023 Na szczęście to niemiecki sklep więc zwykle produkty pojawiają się wcześniej. Pewnie można sobie tam jakieś powiadomienie na @ ustawic Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi