KasiaR. Napisano 3 Lipca 2022 Autor Napisano 3 Lipca 2022 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Super, to może wyprodukujmy jedną ramę i każdy sobie będzie ją sobie dopasowywał do siebie. Nie sztuką kupić nieodpowiedni rower i pudrować trupa No i żeś mnie w tej "awanturze" rozśmieszył....:) 1 minutę temu, clavdivs napisał: Jazda w zimie to głupi pomysł. Nawet gdy nie ma śniegu. Jeżdżę czwarty sezon i wolę zimę niż lato - jakiś argument? Owszem sprzęt się niszczy dużo szybciej, dlatego unikam już dni po posypaniu dróg solami etc. Cytuj
clavdivs Napisano 3 Lipca 2022 Napisano 3 Lipca 2022 Mówimy o rowerze szosowym w zimie? Argument taki że większość tego nie robi. Szkoda zdrowia. Przednie koło złapie poślizg, przewrócisz sie, zlamiesz obojczyk. Będzie Cię to kosztowało dużo kasy i zdrowia psychicznego. Cytuj
Mihau_ Napisano 3 Lipca 2022 Napisano 3 Lipca 2022 I dlatego szukamy czegoś z możliwością wrzucenia szerszej opony? Gdybyś przeczytał temat to byś wiedział i nie wyskakiwał z rometem Cytuj
KasiaR. Napisano 3 Lipca 2022 Autor Napisano 3 Lipca 2022 Nie ukrywam , że miewam głupie pomysły i być może to jest jeden z nich - nie wiem. Przez większość ostatnich zim było tak absolutnie sucho , że nie było mowy o zbytnim ryzyku. Przecież nie jestem szaleńcem, jestem byłym sportowcem można powiedzieć "profesjonalnym" i wiem co to zdrowie i co to kontuzja i nawet na mtb i szerokich kapciach jak jest jakiekolwiek ryzyko gleby ( chociaż nie mówię , "że się nie zdarzyło" 🙃 ) to nie jadę. Dlatego moje pierwsze kroki kierowałam w kierunku gravela, ale gravelowe opony mam w mtb teraz na lato i wiem że drugi rower powinien być jednak inny - gravel to nie szosa jednak ( być może znowu się mylę ). I tak wpadłam na pomysł ( a właściwie mi doradzono ) endurance i oponki np 32 na jesień i suchą zimę a latem 25 , jak to się sprawdzi w praktyce ? Nie wiem. Cytuj
Electronite Napisano 3 Lipca 2022 Napisano 3 Lipca 2022 Sprawdzi się! Na rozmiar 32 już Schwalbe robi nawet zimowe opony z ćwiekami na lód. Także problemu nie widzę. Ja też cały rok jeżdżę, w śniegu po korbę też i jakoś idzie. Wolno bo wolno ale zawszse. A tak BTW, Michau, to mówisz że ciężko z kupieniem zębatek 4x110BCD? Cytuj
Mihau_ Napisano 3 Lipca 2022 Napisano 3 Lipca 2022 Cytat A tak BTW, Michau, to mówisz że ciężko z kupieniem zębatek 4x110BCD? Mówię, że ciężko z kupieniem dedykowanego blatu 50t do ultegry r8000, który będzie pasował wizualnie do całości. Poza tym tam jest asymetryczny rozstaw, nie "zwykłe" 110 Cytuj
KasiaR. Napisano 6 Lipca 2022 Autor Napisano 6 Lipca 2022 https://www.olx.pl/d/oferta/damski-rower-szosowy-canyon-endurance-al-disc-6-0-roz-s-CID767-IDPE54u.html?reason=observed_ad a coś takiego ? Nie wygląda źle , ale historia roweru właściwie "tabula rasa" nie wiadomo nic... Cytuj
abdesign Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 Każdy używany rower kupowany od nieznajomego to tabularasa... każdy. Ten sprzedający to przynajmniej dyrdymałów o "płaczącej Niemce emerytce i kościele" nie wymyślał Co po tym rowerze widać, albo co można przypuszczać a wcale nie musi okazać się prawdą? Niewielki przebieg, stosunkowo zadbany, ustawienie kierownicy wskazuje że używany przez ostatnia dvpę wołową. Cytuj
KasiaR. Napisano 6 Lipca 2022 Autor Napisano 6 Lipca 2022 😁 owijke chyba wybierała ta sama dvpa... - ale to już kosmetyka. Facet mówi, że rocznik 2018 , minimalne ślady użytkowania. Hmm - muszę się zastanowić chwilkę, może warto cos ponegocjować i jakiś grosz zawsze zostanie na ew. serwis. Ale nie ma co go skreślać na dzień dobry, prawda? Nie wygląda źle moim zdaniem. Chociaż akurat o canyonach zbyt dużo nie wiem .. Cytuj
abdesign Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) Cytat Facet mówi, że rocznik 2018 Albo On się myli... albo ja > Hydrauliczna tiagra zadebiutowała w 2019 roku, AL disc 6.0 w 2020 a to malowanie ramy w 2021-szym... https://katalog.bikeworld.pl/2021/web/produkt/rowery_szosowe/endurance/canyon/73799/endurace_wmn_al_disc_6_0 Edytowane 6 Lipca 2022 przez abdesign Cytuj
KasiaR. Napisano 6 Lipca 2022 Autor Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) Może się mylić , chyba nie jest jakimś wybitnym specjalistą raczej czysto zarobkowo - ale nie wiem więc nie oceniam.. Dzięki za podpowiedź, nie miałam kiedy poczytać o tym modelu dokładnie - zaraz sobie zerknę. Ale skoro tak mówisz , i taka byłaby prawda tym bardziej chyba warto się zainteresować tą ofertą bo to całkiem świeży rower jest. o rany "otworzyć internet" to istna puszka pandory 😐...rama zła- nic nie tłumi bo słabe aluminium. Spawy beee - bo beee i już ;), sklep tylko internet więc opieka klienta nie istnieje ( no ale to przy kilkuletniej używce umówmy się ma mniejsze znaczenie ) rozmiarówka też jakaś nijaka , wszyscy są na "granicy" rozmiarów ... Edytowane 6 Lipca 2022 przez KasiaR. Cytuj
KasiaR. Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Hej, a klamka z prawej strony jest po prostu "wytarta" od używania i opierania ? Baranek tak ma od ciągłego "macania", Czy to raczej jakieś uderzenie? Cytuj
Mihau_ Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Raczej leżał z jakiegoś powodu. Ogólnie na pewno nie od zużycia bo sądząc po stanie korby to rower ma max 500km przejechane (a pewnie mniej) Cytuj
KasiaR. Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Czyli pewnie gleba - się zdarza najlepszym... ale czytam między wierszami Twojej wypowiedzi że nie jest zajechany więc z niego nie rezygnuje. Mam nadzieje , że w tym tygodniu się nie sprzeda.. A rozmiar S ?- ja niska nie jestem i jakoś nie mogę się przyzwyczaić że rama "s" jest dla mnie ok. Przynajmniej wg ich strony. Cytuj
Fikander Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Mając 170cm to na jakim rowerze byś chciała jeździć? Canyon oznaczył ramę o efektywnej długości górnej rury 537mm jako "s". Roweru szukasz od czterech miesięcy, pora już przyzwyczaić się że liczą się liczby a nie losowo poprzyklejane na ramie literki. Cytuj
Mihau_ Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 A chociaż sprawdziłaś, że w tym modelu rozmiary to 3XS-2XS-XS-S-M czy tak sobie z głupa piszesz, że masz psychiczny problem z "S"? A tak w ogóle to xs byłaby lepsza ale dostępność jest jaka jest i nie ma co wybrzydzać Cztery miesiące kupowania roweru, pół sezonu szosowego już uciekło Cytuj
Gość Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Zerkam na wątek od czasu do czasu i zgadzam się z wypowiedziami powyżej. Szukasz, szukasz, błądzisz i sama nie wiesz czego chcesz. A to mniej więcej oznacza tyle, że nie masz sprecyzowanych wymagań i dopiero podczas jazdy zaczniesz zauważać co jest takie jak być powinno, a co do zmiany. Tego nie unikniesz, bo to się nazywa "doświadczenie". Kup coś w końcu i zacznij jeździć. Chyba że wierzysz w cud, że kupisz rower i będzie pasował idealnie. Cytuj
spidelli Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Myślę, że większość aktywnych użytkowników forum cały czas rotuje rowerami - kupują nowe, sprzedają stare, powiększają stajnie - to też elementy zabawy. To tak jak z butami i torebkami u Pań 🤣 Cytuj
Gość Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Co Ty gadasz, jakie często wymiany? Ja od 2013 miałem tylko sześć rowerów i pół piwnicy części do nich Cytuj
Mihau_ Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Mi obecna szosa statystykę zaburza, do tej pory wymieniałem co roku a tą już drugi sezon zacząłem *chciałem zmienić ale nikt nie chciał kupić 1 Cytuj
abdesign Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Ja też sobie właśnie poluję na nowy rower... i też się nie umiem zdecydować od początku "sezonu"...i mi kurna nikt nie chce doradzić! Edytowane 8 Lipca 2022 przez abdesign Cytuj
KasiaR. Napisano 8 Lipca 2022 Autor Napisano 8 Lipca 2022 Ej no , ale Ja tylko Was zapytałam o radę - przecież jak nie macie czasu nie musicie mi pomagać.... W przyszłym tygodniu kupuje- cokolwiek....:) Cytuj
Mihau_ Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 53 minuty temu, abdesign napisał: i też się nie umiem zdecydować od początku "sezonu". Szukasz uj wie czego zamiast popatrzeć w stronę lekkiej, 9,15kg szosówki o zrównoważonej charakterystyce jazdy, na której będziesz mógł rozwijać duże prędkości dzięki aerodynamicznemu profilowi rur, doskonale sprawdzi się również na górskich serpentynach a geometria w połączeniu ze świetnym osprzętem 105 sprawia, że jest ona idealnym wyborem zarówno na niedzielny century ride jak i lokalnego ogóra (ale tego najpoważniejszego). Mowa oczywiście o jedynej i niepowtarzalnej emondzie sl5 za 14279 złotych 1 Cytuj
Gość Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) 45 minut temu, KasiaR. napisał: Ej no , ale Ja tylko Was zapytałam o radę - przecież jak nie macie czasu nie musicie mi pomagać.... W przyszłym tygodniu kupuje- cokolwiek....:) To nie o to chodzi. Po prostu jeżeli nie masz precyzyjnych wymagań, to ciężko coś doradzać. Trzeba mieć punkt zaczepienia. Ja Ci napiszę że Tiagra i hamulce mechaniczne są super, a kto inny że minimum 105 i hydraulika. No i jak jesteś w stanie rzetelnie stwierdzić, co dla Ciebie będzie lepsze? Musisz zdecydować od czego zacząć Edytowane 8 Lipca 2022 przez skom25 Cytuj
spidelli Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Cytat Tiagra i hamulce mechaniczne są super Bo są 🤭 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi