mariuszjwp Napisano 14 Marca 2022 Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 hej, mam w rowerze amortyzator marzocchi 140mm wersja rs czyli bardzo prosty, mało skomplikowany. Od zakupu roweru zauważyłem że amortyzator wgina się około 50mm i dalej stoi, z początku tego w ogóle nie zauważyłem głównie jeździłem po terenie gdzie i tak bym więcej nie wykorzystał dopiero to zauważyłem przy wypadzie do lasu na hopki. Po rozebraniu i wyczyszczeniu nic sie nie zmieniło. Amor jest w dobry stanie nie strzela, puka, nie ma luzu, jedyny mankament to wypłowiała anoda ( nie wytarta). Dzisiaj rozebrałem na części zalałem świeżym oleje, nasmarowałem, wyczyściłem uszczelki są w okej stanie. Powie mi ktoś jak wyeliminować te wady oraz co zrobić by działał normalnie, nie widzę sensu wysyłanie go do serwisu i płacenia 300zł za serwis. olej mam. Może ma ktoś jakiś schemat jak ma być złożony bądź podpowie jak to ma być złożone. Jeśli ktoś będzie chciał zdjęcie czy coś tego rodzaju mogę wysłać bez problemowo. Liczę na pomoc bo sam już się poddałem może coś robię źle? Czekam na porady pomoc ps. na internecie nie ma żadnego poradnika jak zrobic serwis, może ktoś znajdzie podobny poradnik tylko że do innego amortyzatora który ma ten sam tłumik i jest tak samo zbudowany, np, z tego co mi się kojarzy to podobny w budowie jest dj3 z tego samego roku co mój widelec (2009). Pozdrawiam i przepraszam że napisałem to tak chaotycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 14 Marca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 nie wiem czy dobrze rozumiem - problem pojawił się zanim go rozebrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszjwp Napisano 14 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 14 Marca 2022 Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 jeśli masz tam zamknięty tłumik suntoura to pewnie padł, typowe objawy. Masz tu instrukcję jak naprawić. Działa, sprawdzone kilkukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszjwp Napisano 14 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 wszystko fajnie tylko że ja mam wersje rs a nie r. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 14 Marca 2022 Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) Skoro rozbierałeś ten amortyzator to widziałeś co jest w środku. Jest tam taki tłumik czy coś innego? Jeśli masz ssvf to może za dużo oleju wlałeś. http://marzocchiworkshop.blogspot.com/p/oil-quantitys-and-levels_858.html tabela ilości oleju pokazuje że 55rs z 2009 jest smarowany smarem, co wskazuje że raczej siedzi tu tłumik suntoura. Edytowane 14 Marca 2022 przez eloo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 15 Marca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 masz tam zamknięty tłumik, prawie że na bank. Wiercisz, wlewasz olej wg instrukcji i śmigasz dalej. eloo - dzięki że podrzuciłeś ten temat z naprawą tłumika bo gdzieś mi umknął i nie mogłem znaleźć - w czasach ciągłych braków w zaopatrzeniu jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi