Skocz do zawartości

[4000zł] Rower do miasta i na trasy

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie jeżdżę MARIN Muirwoods i przymierzam się do zmiany roweru, głównie dlatego, że jednak trochę się przeliczyłem do czego potrzebny mi rower.

Szukam roweru do 'wszystkiego' chociaż wiem, że nie da się tego mieć. Głównie poruszam się po mieście (a więc krawężniki, masy dziur, nierówna nawierzchnia) a w weekend jakieś dłuższe trasy i małe wypady do lasu. Mam 195cm wzrostu i 120kg. Jeździłem kiedys Giant Revoltem XL z 2014r. i taka kierownica mi odpowiadała (barankowa w sensie) plus to, że były tam dodatkowe klamki do hamulców (taki fajne ułatwienie). Obecnie kombinuję jak się da z rogami i kierownicami i to nie jest to samo, brakuje mi tych pozycji co miałem w Revolcie, żadne rogi mi tego nie zapewnią.

Czy w kwocie, którą mam czyli 4000zł, a może i taniej uda się wyrwać coś sensownego i główne pytanie - co?

Potrzebny mi rower do miasta, coś w co wejdą szersze opony powiedzmy 2", coś czym nie będę się męczył na dłuższej trasie i to tyle.

Jeżeli w Muirwoodsie wszystko pasuje ( rozmiar,pozycja itd) a problemem jest tylko brak różnych opcji chwytu to opcja Vincka z corner barem jest w punkt.

Nie wymaga najkosztowniejszego upgrade : klamkomanetek a tylko (i tak relatywnie drogiej) kierownicy, reszta pozostaje.Są też podobne kierownice innych marek (tańsze).

Dodatkowy bonus - rower będzie wygodniejszy i (placebo) szybszy na długich trasach.

A propos Four Cornersa - hamulce dadzą radę, jak wszystkie mechaniki beda wymagać dośc częstej i precyzyjnej regulacji.

Chciałbym zmienić Muirwoodsa mimo wszystko i tak bez kombinowania z kierą. Coś gdzie wejdzie szersza opona.

Ciężko mi określić czy pozycja mi odpowiada czy to ta kwestia chwytów, kierownicy. Samą kierownicę zmieniałem na krótszą i lekko wygiętą. Próbowałem różnych chwytów i rogów ale to nie jest to samo co miałem w Revolcie. Nie pasowały mi też tam trochę hamulce (mechaniczne, nie wiem czy to ze względu na moją wagę czy jak ale trochę bałem się czasem rozpędzić).

Co jeszcze mogę dostać z innych kierownic?

PS. miałem okazję zrobić przymiarkę do 4 cornersa i kawałek się przejechać i tak naprawdę to sam nie wiem dlaczego tym razem wybrałem coś takiego jak Muirwoods :P

• 1 rok później...