Skocz do zawartości

[Opony] Jakie opony do MTB?

orzmin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupiłem rower Rockrider xc500. Chciałbym wymienić w nim opony. Jeżdżę 80% asfalt 20% ścieżki w lesie. Pytanie jakie opony byłby dobrym wyborem z małym oporem toczenia na asfalt i jaką szerokością? Myślałem o Vittoria barzo/mezcal, SCHWALBE Thunder Burt, Race king, albo co polecacie innego?

Napisano

Na pewno kupiłeś dobry rower? Może łapie się jeszcze w 14 dni na zwrot? :D

Przecież to typowy góral. Nijak ma się do jazdy głównie po asfalcie. 

Bo wiesz, z szerokością opon możesz zejść naprawdę nisko, to znaczy do opon które będą miały małe opory toczenia, a i na leśnych ścieżkach dadzą radę, takich 700x40-42c powiedzmy. 

Jak ma to być szeroki balon z mniejszymi oporami niż masz teraz to Mezcal będzie okej, Schwalbe G-One, Kenda SBE. 

Napisano
11 godzin temu, orzmin napisał:

Myślałem o Vittoria barzo/mezcal, SCHWALBE Thunder Burt, Race king,

Świetnie, myślałeś o oponach z trzech różnych "segmentów". :D Barzo to opona w trudny teren, Thunder Burt to wyścigowy semiclick który na asfalcie zniknie po kilku jazdach, a RaceKing to opona bardzo uniwersalna, ale terenowa, nie szosowa... Dokładając to, co napisał Mike - wybór złego typu roweru - wnioskuję, że nie masz absolutnie pojęcia o co w tej zabawie chodzi. ;)

Napisano

Uważacie że xc500 jest złym wyborem? Chciałem hardtail jakiegoś myślałem, że będzie to dobry wybór z tego co czytałem. No nie mam za bardzo pojęcia, więc chciałem się doradzić was tutaj. Jeżdżę po lesnych trasach mtb ale wiecej na asfalcie i nie chcialbym sie tak męczyć jadąc asfaltem.

Napisano

Jak jeździsz 80% po asfalcie i 20% w terenie, to ciężko uwierzyć że rower tego typu jest Ci potrzebny.

Co to są leśne trasy MTB? Bo ja wyczuwam coś, co można przejechać Gravelem.

Napisano

Mieszkam w holandii jest są tutaj trasy mtb, ale większości jeżdżę asfaltem albo żeby dojechać do tych tras mtb muszę jechać asfaltem, na gravelu mi się źle jeździ i na tych trasach mtb raczej nie da się na gravelu jechać. Dlatego chciałem hardtail, czy ten xc500 będzie dobrym wyborem? I jakie polecacie opony na zmianę żeby na tym asfalcie było źle ale żeby ta trasę mtb też przejechać.

Napisano

Mój głos na Race King 2.2, ale niestety w Topowej wersji z Black Chilli. Strasznie im się zepsuły te niższe.

Jak nie, to Wolfpack, pewnie model Race albo Speed o ile nie pokręciłem nazw.

Napisano

A co uważacie na temat tego xc500 jako hardtail, dobry wybór? Myślę nad tymi mezcalami no chyba, że ktoś ma jakieś doświadczenie z jakimiś dobrymi oponami.

Napisano

Myślę że to całkiem dobry hardtail, ma sztywną ramę więc spełnia w 100% definicję.

Chyba mieszasz pojęcia, bo hardtail to typ ramy, a nie roweru.

Napisano

Dobry, nawet bardzo. Tyle że to jak kupowanie samochodu rajdowego, żeby przez 80% turlać się po mieście. Niby można, tylko jaki jest tego sens?

Napisano

No niby może jest tak jak mówisz, ale jednak mam te trasy mtb, lubie tam pojeździć, ale na nich innym rowerem jak takim ciężko na pewno jest jechać. Więc chciałbym rower z rama hardtail i zmienić te opony z tego rowery żeby na asfalcie się tak za bardzo nie męczyć.

Napisano

Mezcal? Doskonały wybór, będą pewnie wolniejsze niż to co masz... Te opony mają kawał bieżnika.

Naprawdę chcesz robić Tubeless? W Twoich zastosowaniach i znajomości tematu, narobisz sobie więcej problemów niż będziesz miał z tego pożytku. 

Napisano

Wiele osób pisało mezcal, nawet ktos pisał żeby zalac mlekiem więc myślałem, że będzie dobrym wyborem. Więc kolego jeżeli jesteś takim ekspertem, radzisz race king bez tubeless jak dla mojego zastosowania ?

Napisano

Nie uważam się za eksperta. Mogę się mylić, ale według mnie Mezcal na takie zastosowania to mocna przesada. Ta opona jest klasyfikowana jako XC/ Trail, a Ty powinieneś szukać czegoś na pograniczu Maraton/ XC.

Mleko jest dobre, ale patrząc na pytania jakie zadajesz, mam wątpliwości czy jest Ci potrzebne. To są dodatkowe koszty oraz montaż, który nawet doświadczonym osobom nie zawsze wychodzi.

Na jakim aktualnie jeździsz ciśnieniu?

Napisano

Ciśnienie jakie mam teraz to chyba bodajże 2.1, wiec jakie opony te race king będą lepsze niż mezcale i uważasz że lepiej normalnie niż mleko ?

Napisano

RaceKing to genialna opona na ubite ścieżki, czy też asfalt. Jeździłem na nich prawie 2 sezony i wciąż nie były łyse. Wytrzymala oponka nawet w opcji drutowej czyli najtanszej. Niskie opory toczenia oraz bardzo przyjemny bieżnik z malymi klockami nada się do twojej charakterystki jazdy czy potrzeb. Szerokość 2,2 to optymalny rozmiar z resztą szersze nie występują w tym modelu. Polecam serdecznie nie pożałujesz tego wyboru. 

Edit: W tublessy bym się nie pakował, z resztą to twój wybór. Plus to niższa masa kół i możliwość jeżdżenia na niższym ciśnieniu. Minusy to koszty i niestety konieczność trzymania ciśnienia oraz kontrola stanu mleka w oponie średnio co 3msc polecam sprawdzać.

• Mod Team
Napisano

@skom25 Mezcal to świetna opona z bardzo małymi oporami toczenia. Jest trwała na asfalcie, a w suchym terenie dobrze sobie radzi. Zdecydowanie nie sugerowałbym się opisem trail. Jeśli miałbym stawiać na jakieś opony do takiego zastosowania to tylko Mezcal, które sam użytkuję. Ewentualnie rozważyłbym Race Kinga, ale tylko gdyby Mezcala nie było dostępnego. Kolejny wybór to Wolfpack Speed lub Race, ale nie wiem jak z ich trwałością na asfalcie.

Napisano
16 godzin temu, MikeSkywalker napisał:

Mój głos na Mezcale (ale tylko podstawową wersję znam)

Podstawowa wersja, czyli drutówka 29" w chwili obecnej chyba nie do kupienia (przynajmniej w Polsce).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...