Pawelekgit Napisano 13 Marca 2022 Napisano 13 Marca 2022 Witam. Otóż rok temu kupiłem swojej kobiecinie Rometa Gazelę 6, ale tak jak jej mówiłem na samym początku, teekking to zły wybór pod nasze wycieczki, tym bardziej na tak wąskich oponkach. Teraz szukam Crossa i upatrzyłem sobie dwa w powyższym budżecie. Pierwszy to: https://nrowery.pl/crossowe/135-madeira-db-dr.html A drugi to: https://www.unibike.pl/viperlds.html Różnice? Viper napęd i hamulce ma deorki, a Madeira ma powietrzny amor tylko czy biorąc pod uwagę jazdę po ścieżkach rowerowych, szosie, chodnikach i szutrach powietrzny amor takiej jakości warto wybrać kosztem lepszych hebli i osprzętu? Pytanie numer dwa: hamulce hydrauliczne Gemma. Czy ktoś z Was miał styczność z tym? Nigdzie wcześniej nie spotkałem się z tą marką a rowerów oglądałem i oglądam sporo. Pytanie numer trzy: Madeira ma łożyska maszynowe tyle, że nie jest napisane jakiej marki, tak więc zakładam, że jakieś tanie. Czy takie łożyska noname ale maszynowe mogą być lepsze niż Alivio obecne w Viperze? Który z dwóch powyższych lepiej byłoby wybrać? Może w tej cenie coś ciekawego jeszcze da się znaleźć? Wymiary żony to 175cm/55kg Pozdrawiam serdecznie
WaGiant Napisano 13 Marca 2022 Napisano 13 Marca 2022 ... ,, biorąc pod uwagę jazdę po ścieżkach rowerowych, szosie, chodnikach i szutrach " .. no to co konkretnie nie pasuje żonie w tamtym trekkingu ? Nie bardzo widzę jaki zysk będzie z nowego roweru . Tzn biorąc pod uwagę specyfikację i przeznaczenie . Jeśli trekking jest za ciężki albo ,,brzydki" to zawsze możesz zdjąć bagażnik , błotniki , nóżkę , oświetlenie ...
Pawelekgit Napisano 13 Marca 2022 Autor Napisano 13 Marca 2022 Rozchodzi się głównie o te szutry, czasami leśne drogi. O ile częściej jeździmy asfaltem, to jak jedna wycieczka jest zaplanowana w taki sposób, że do celu dojazd jest leśnymi ścieżkami czy szutrem, to ten rower jest uciążliwy i łatwo grzęźnie, a na lekkim błotku nie da się nim nic przejechać. Zamiast unikać niektórych tras, lepiej zmienić rower. Cross będzie dobrym kompromisem pomiędzy trekkingiem a mtb. Dodatkowo dużo niższa waga. Ponadto stabilniej i wygodniej będzie się żonie jeździć z fotelikiem i córeczką niż na tej Gazeli. Po prostu nie był to do końca trafiony rower.
chudzinki Napisano 14 Marca 2022 Napisano 14 Marca 2022 16 godzin temu, Pawelekgit napisał: Wymiary żony to 175cm/55kg Wg mnie tylko coś z powietrznym amortyzatorem. Northec jak najbardziej OK. Nie rozkminiałbym tak bardzo hamulców i piast przy takich jazdach. Bardzo fajnym rowerem jest Liv Rove 1 tylko ponad budżet.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.