Pretous Napisano 13 Marca 2022 Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Witam, Postanowiłem zmienić rower postawić na e-bike i założyłem sobie budżet do 5 tyś zł. Rower będzie używany rekreacyjnie do jazdy po chodniku, ścieżce, asfalcie bądź bardzo rzadko w lesie. Aktualnie posiadam 20-letniego składaka marki noname, który dawał radę, lecz przyszła pora na coś nowszego. Coś na temat wzrostu i wagi: 183 cm wzrostu i około 90 Kg (przybrało się trochę po zimie 😋 ) Po przejrzeniu rynku natrafiłem na 3 interesujące mnie modele: 1. https://www.mediaexpert.pl/rowery/rower-elektryczne/rowery-elektryczne/rower-elektryczny-indiana-e3000 2. https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Elektryczny-TRYBECO-TERRA-28/977874 3. https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Elektryczny-TRYBECO-FANTOM-29.-1-z-kolem-szprychowym/977877 Z tych trzech najbardziej przypadła mi do gustu propozycja 3 ponieważ po przymierzeniu większa rama lepiej mi pasuje, posiada zintegrowane oświetlenie i klakson oraz posiada manetkę, co daje realne możliwości na zdjęcie ograniczeń prędkości. Dodatkowo ta propozycja występuje w 2 wersjach: koło szprychowe i magnezowo-aluminiowe i nie mam pojęcia czym to się różni oraz jakie są jego wady i zalety (na Internecie także nie widziałem takich informacji). Kolejną kwestią jest jakość wykonania .. zarówno Indiana jak i trybeco nie ma za dużo opinii na internecie i nie wiem nic na temat ich jakości wykonania. Na koniec dodam, że jestem laikiem i jakieś wielkie wodotryski mi tutaj nie są potrzebne. Zależy mi tylko na długowieczności sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 13 Marca 2022 Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Tak odnośnie jazdy po chodniku: Kiedy możemy jechać chodnikiem? Warunkowo rowerzyści mogą poruszać się chodnikami. Jeśli szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów, to bez obaw o łamanie przepisów możemy z niego korzystać. Ponadto, gdy warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), może on jechać po chodnikach lub drogach dla pieszych, ale jest obowiązany jechać powoli i zachować szczególną ostrożność, jak również ustępować miejsca pieszym. Co więcej, rowerzysta musi jechać z prędkością zbliżoną do prędkości z jaką poruszają się piesi. Dodatkowo, jeździć po chodniku mogą dzieci do lat 10 oraz ich opiekuni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pretous Napisano 13 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Odcinek na studia mam, gdzie prędkość jest 70 i tylko szeroki chodnik, dlatego go napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi