Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, zekker napisał:

powodzenia z gipsem na palcach

To, że trzyma paluchy między kluczem a korbą to niekoniecznie ma związek z dętką; w komentarzu do innego filmu obśmiałem gościa, który sobie przygniótł palce bez dętki... 

Sposób ciekawy, ja jednak użyłem WD-40 i przedłużki z rurki. Starą dętkę mam ale nie znałem tego patentu.

Swoją drogą to ciekawe, że dokręcić trzeba z momentem ponad 40 Nm i do tego są już duże klucze (ja używam samochodowego), a klucz do odkręcania tych 40 Nm (czasami zapieczonych) ma często tak krótki uchwyt, że bez rurki nie podchodź.

Edytowane przez spidelli
Napisano (edytowane)
W dniu 17.02.2025 o 09:16, zekker napisał:

No to widzę, że moda na objeżdżanie tego "cuda":

Fajnie, ze po teście  pokusili się o "inżynierię wsteczną " ;)

Edytowane przez Enadxx
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
48 minut temu, Sobek82 napisał:

z siłą jaka jest na papierze

Akurat wartości mam naniesione i na korbie i na suporcie 😉

IMG-20250215-WA0007.thumb.jpg.5ab52038e50edcda073f738e7b813f67.jpg

IMG-20250220-WA0003.thumb.jpg.98f45f4e1047b471780a100f541b8e55.jpg

Zgadzam się co do małych momentów - raczej tu trzeba uważać.

Co do mostka w Giancie to akurat nie bylo wartosci na mostku. Zetknąłem do instrukcji a tam 9 Nm. Jak sobie śrubę obrobilem to się zorientowałem, że to jakiś żart; na szczęście wyszła. Wziąłem nową i odkręciłem na 4 Nm.

image.thumb.png.9c3ebcc15bf710452f2deaa7cbc93326.png

Edytowane przez spidelli
Napisano
23 godziny temu, spidelli napisał:

Swoją drogą to ciekawe, że dokręcić trzeba z momentem ponad 40 Nm i do tego są już duże klucze (ja używam samochodowego), a klucz do odkręcania tych 40 Nm (czasami zapieczonych) ma często tak krótki uchwyt, że bez rurki nie podchodź.

Przypuszczam, że przy dokręcaniu chodzi o precyzję, a nie siłę.

Inna sprawa, że ten sramowski wynalazek nawet przy lekkim dokręceniu potrzebuje do odkręcenia sporej siły.
Po prostu nie do końca przemyślana konstrukcja i tyle.