spidelli Napisano wczoraj o 08:55 Napisano wczoraj o 08:55 (edytowane) Godzinę temu, zekker napisał: powodzenia z gipsem na palcach To, że trzyma paluchy między kluczem a korbą to niekoniecznie ma związek z dętką; w komentarzu do innego filmu obśmiałem gościa, który sobie przygniótł palce bez dętki... Sposób ciekawy, ja jednak użyłem WD-40 i przedłużki z rurki. Starą dętkę mam ale nie znałem tego patentu. Swoją drogą to ciekawe, że dokręcić trzeba z momentem ponad 40 Nm i do tego są już duże klucze (ja używam samochodowego), a klucz do odkręcania tych 40 Nm (czasami zapieczonych) ma często tak krótki uchwyt, że bez rurki nie podchodź. Edytowane wczoraj o 08:55 przez spidelli Cytuj
Enadxx Napisano wczoraj o 09:33 Napisano wczoraj o 09:33 (edytowane) W dniu 17.02.2025 o 09:16, zekker napisał: No to widzę, że moda na objeżdżanie tego "cuda": Fajnie, ze po teście pokusili się o "inżynierię wsteczną " Edytowane wczoraj o 09:36 przez Enadxx 1 Cytuj
Sobek82 Napisano wczoraj o 09:58 Napisano wczoraj o 09:58 Ja nigdy nie dokręcam z siłą jaka jest na papierze, nie używam nawet klucza dynamometrycznego, choć mam jeden do małych wartości, kiedyś użyłem do mostka i to by było na tyle 🫠😉 Cytuj
Enadxx Napisano wczoraj o 10:24 Napisano wczoraj o 10:24 @Sobek82 Widicznie masz świetne wyczucie ręki. Luzującą się kasetę, dokręciłem tak, że urwałem bębenek. Po tej akcji kupiłem klucz Cytuj
spidelli Napisano wczoraj o 10:45 Napisano wczoraj o 10:45 (edytowane) 48 minut temu, Sobek82 napisał: z siłą jaka jest na papierze Akurat wartości mam naniesione i na korbie i na suporcie 😉 Zgadzam się co do małych momentów - raczej tu trzeba uważać. Co do mostka w Giancie to akurat nie bylo wartosci na mostku. Zetknąłem do instrukcji a tam 9 Nm. Jak sobie śrubę obrobilem to się zorientowałem, że to jakiś żart; na szczęście wyszła. Wziąłem nową i odkręciłem na 4 Nm. Edytowane wczoraj o 10:48 przez spidelli Cytuj
Sobek82 Napisano wczoraj o 11:01 Napisano wczoraj o 11:01 Ostatnio zamazałem markerem wartości na mostku przy montażu do Marina bo mi biły po oczach 🫠😉 suport, kasetę czy tarczę dokręcam tak jak mi serce podpowiada ❤️ 1 1 Cytuj
spidelli Napisano wczoraj o 11:40 Napisano wczoraj o 11:40 No Marin ma wszystko ładnie opisane 👍 Cytuj
leejoonidas Napisano wczoraj o 13:33 Napisano wczoraj o 13:33 Bycze rogi? Świetna sprawa. Miałem okazję na żywo to coś oglądać, szkoda że klamkomanetki są tak potwornie drogie. Cytuj
spidelli Napisano wczoraj o 13:37 Napisano wczoraj o 13:37 Właśnie mam w retroMTB i trafiłem na to zdjecie Cytuj
leejoonidas Napisano wczoraj o 13:54 Napisano wczoraj o 13:54 Z ciekawostek dodam jeszcze coś takiego. Szybki baran do prostej kierownicy. 2 Cytuj
zekker Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 23 godziny temu, spidelli napisał: Swoją drogą to ciekawe, że dokręcić trzeba z momentem ponad 40 Nm i do tego są już duże klucze (ja używam samochodowego), a klucz do odkręcania tych 40 Nm (czasami zapieczonych) ma często tak krótki uchwyt, że bez rurki nie podchodź. Przypuszczam, że przy dokręcaniu chodzi o precyzję, a nie siłę. Inna sprawa, że ten sramowski wynalazek nawet przy lekkim dokręceniu potrzebuje do odkręcenia sporej siły. Po prostu nie do końca przemyślana konstrukcja i tyle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi