forscher Napisano 19 Września Udostępnij Napisano 19 Września https://www.facebook.com/reel/1527632651178818 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Września Udostępnij Napisano 19 Września Cytuję z fejsbuka, odnośnie zbiórki. "To moja rodzinna miejscowość. Co ciekawe w 97r Panu Wąsowi też zalało cały sklep, troche jestem zdziwiony że nie wyniósł rowerów tym bardziej, że ma mieszkanie nad sklepem. Ale nie oceniam bo nie wiem jak było." 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 19 Września Udostępnij Napisano 19 Września (edytowane) 4 godziny temu, Sobek82 napisał: "Juz w ok 1410r można było Wisłę przejechać bryczką. Pisze o tym Jan Długosz. Przed wojną też. Także nie straszcie tymi 21cm 😀 Normalna rzecz. Ale trzeba jakoś straszyć aby ludzie uwierzyli w zmianę klimatu, elektryki, wiatraki, zabranie nam aut etc" Dokładnie teraz będzie jazda w tym kierunku i to jest najgorsze. Na chłopski rozum wysokość lustra wody w rzece to jedno ale chyba ważniejszy jest przepływ a to już tak źle po lecie nie wyglądało. Co do reszty to najlepsza retencja odbywa się w lesie i on sam taką pełni. Na Śnieżniku i okolicach spadło w krótkim czasie około 400 litów wody na m2. Gdyby nie rezerwat pewnie były by wyciągi. Na Szrenicę, że to parkowe i nie dają zmodernizować też mędrki narzekają. Nowiutki pomysł w jednej ze zniszczonych miejscowości to budowa najdłuższego wiszącego mostu by przebić Czechów. No to se terach pobudują...chorzy ludzie na kasę, na splendor i tak dalej. Wczoraj tak gravelowo kręciłem od Suchej przez Grzechynię, Zawojański Przysłop z tamtejszym hotelem, rejony Stryszawy i to co się dzieje to jest jakiś koszmar. Wszędzie jak grzyby budują się domki letniskowe, na wynajem a liczbę banerów "sprzedam ziemię" to trzeba liczyć pod setkę. Beskidy też oberwą w najbliższym czasie i też będzie płacz co jest źle. Edytowane 19 Września przez Tyfon79 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 19 Września Udostępnij Napisano 19 Września 11 godzin temu, TheJW napisał: Ja w piątek miałem stłuczkę. Jak założę zrzutkę na naprawę auta, to mi się dorzucicie? Mam najstarszy samochód w Kotlinie Warszawskiej. 😆 A widzisz, gdybyś szlifa rowerem zaliczył, to ze względu na twój wkład w życie FR ja bym cos ci na zrzutkę sypnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września https://www.mediaexpert.pl/rowery/rower-elektryczne/rowery-elektryczne/rower-elektryczny-sharp-bk-gs03-eg-m21-szary Nie wiem czy ktoś coś kombinował przy zdjęciu, natomiast wydaje się że nie. Co tu się wydarzyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września Płaski kąt główki, minimalne wyprzedzenie widelca, prawie jak w szosie🫠 no i ponadczasowy napęd oparty na wolnobiegu, którego plany dostali od kosmitów Sturmey i Archer😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września (edytowane) A takiej wiązki kabli to nawet w serwerowni nie mam. 30 minut temu, Krypto.Szosowiec napisał: Nie wiem czy ktoś coś kombinował przy zdjęciu No i najlepsze, że to chyba nawet nie są zdjęcia, tylko wizualizacja komputerowa. Ewentualnie ktoś nałożył filtry z Instagrama wywołując taki efekt... Im dłużej się człowiek przygląda, tym więcej widzi...spójrzcie na okolice mufy na zdjęciu z lewej strony. 🤯 Edytowane 20 Września przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września Ze strony Sharpa: "design który zachwyca", "napęd na tylne koło", "maksymalna prędkość 25 km/h". Ja bym brał. Tylko muszę sam ze sobą ustalić czy lubię swoje zęby czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września 5 godzin temu, TheJW napisał: A takiej wiązki kabli to nawet w serwerowni nie mam. No i najlepsze, że to chyba nawet nie są zdjęcia, tylko wizualizacja komputerowa. Ewentualnie ktoś nałożył filtry z Instagrama wywołując taki efekt... Im dłużej się człowiek przygląda, tym więcej widzi...spójrzcie na okolice mufy na zdjęciu z lewej strony. 🤯 Oj patrząc na inne zdjęcia, obawiam się że to jednak prawdziwe oblicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września Naukowcy wciąż nie rozumieją, jak działa rower !!!???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września @TheJW to cięcie w okolicy mufy jest wejściem do bateri. 🫠😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 21 Września Udostępnij Napisano 21 Września https://www.instagram.com/reel/C_idb_kuQnU/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września Gdyby ktoś chciał obejrzeć krótki poradnik jak spaprać sobie urlop (problem z samochodem, później fatalna pogoda), to zapraszam na przykładzie mojego. Z przymrużeniem oka 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października (edytowane) Fajny eksperyment, jednak widzę pewne niedociągnięcia. Przede wszystkim testuje same osie, a na piastę składa się jeszcze korpus, łożyska... Gdy piasta jest w całości, siły ściskające na pewno rozkładają się zupełnie inaczej. Ale za odkręcanie kluczem dynamometrycznym, to mu jajca w tym imadle powinni ściskać. 😛 Edytowane 7 Października przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października Lata temu linkowałem tu ten film: No i gdy piasta w całości to właśnie powstają szkodliwe naprężenia wzdłużne na łożyskach. Co do odkręcania kluczem dynamo - w tej konstrukcji nie ma z tym żadnego problemu byle tylko max zakresu nie przekroczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października Tutaj DT Swiss wyjaśnia jak ściskanie piasty wpływa na łożyska w ich piastach: https://www.dtswiss.com/en/wheels/wheels-technology/bearing-technology 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października Mnie najbardziej zastanawia jaki wpływ na łożyska ma słońce i jego czas ekspozycji danego dnia.🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października Słońce ty moje największy wpływ na łożyska ma serwis zero, tysiące ludzi nie lubią kulek i myślą, że maszynówki są spoko, bo Shimano gdzieś w latach 2000 zaczęło sprzedawać nowe piasty bez właściwego kałlity kontrol.... Nie wiem jak Dura Ace czy XTR z tamtych lat ( za drogie było ) , ale nawet XT bywało w bałaganie, - rozkręcone, albo zaciśnięte na tęposkok) Starsze o ok 10 lat piasty np 105 satyna po wyjęciu z pudełka wystarczyło zapleść koło i na długo zapomnieć o serwisie... Kulki dobrze zrobione oraz dopieszczone doceniają i gejsze i rzesze kolarzy nie tylko w Japonii 🙂 Słońce powoduje, że lewe nasłonecznione łożysko zewnętrzne HT pada wcześniej bo błoto zasycha w maszynówce raz dwa, a prawe chronione przed suszącym słońcem jedzie na wodzie i nie betonuje się tak szybko szlam się kręci, suche błoto zabija. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października Piasty Shimano na sztywną oś nie są podatne na ściskanie przez zamykacz, ewentualnie ich podatność jest tak niewielka, że ledwo wyczuwalna. Zastanawiałem się z czego to wynika, jedyny wniosek jaki mi się nasunął to taki że fabryka z jednej strony bardzo mocno skręca ze sobą końcową nakrętkę z konusem, że nie ma możliwości odkręcenia tego. Dlatego jedna strona jest całkowicie niepodatna na ściskanie, a druga jest być może podatna ale w stopniu ledwo wyczuwalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października (edytowane) Ściskana jest cała długość osi właściwej. Ze względu na średnicę osi podatność jest mniejsza. Edytowane 7 Października przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października Nawet latem ciężko o taki widok🫠 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października @Sobek82 jak Ty z tej swojej rowerowej stodoły nie wychodzisz to gdzie masz mieć takie widoki? 😂 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 7 Października Udostępnij Napisano 7 Października Uja prawda tak się nawet karniszony na rowery nie ubierają.😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi