Gość Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Z jednej strony podziwiam. Nie wiem co to za kraj, ale podejrzewam że jeden z tych, że gdyby przyjechać współczesnym rowerem, to by się dzieci o płoty pozabijały z wrażenia. Radzą sobie jak mogą. Z drugiej, tej technicznej, aż ciarki przechodzą. Tylna piasta nie ma uszczelnienia, widać kulki po obydwu stronach. Mostek wchodzi podejrzanie krzywo w główkę. Tylko jedna strona suportu została odkręcona, więc cały syf nadal jest w środku, a lakierowanie dołożyło tylko kolejną warstwę. Ciekawi mnie jak działa hamulec, bo czegoś tu nie rozumiem. Pancerz jest przeciągany przez obudowę klamki i przyczepiany do zacisku. Jak to niby działa? Niby rozumiem, bieda, nic nie ma, trzeba kombinować. Tyle że mam wrażenie że w tym przypadku, to tamtejsza "bylejakość" wzięła górę, bo pewnie wiele rzeczy dało się zrobić znacznie, znacznie lepiej i rower by pojeździł jeszcze długo. Inna sprawa, że chyba jest tam bardzo sucho. Rower zardzewiały, wygląda jakby leżał 100 lat, a wszystkie gwinty bez grama smaru puszczają bez problemy. Edytowane 6 Lutego 2021 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Były takie czasy, że łożyska nie były uszczelniane, były bieżnie, konusy, smar i kulki. Działało, choć wypadało co jakiś czas serwisować. Przed malowaniem było piaskowanie. To że suport odkręcony z jednej, nie znaczy, że druga bieżnia nie została wyczyszczona. Hamulce faktycznie dziwnie wyglądają. Czegoś nie pokazali, pancerz zablokowany na patencie lub po prostu nie działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 20 minut temu, zekker napisał: To że suport odkręcony z jednej, nie znaczy, że druga bieżnia nie została wyczyszczona. Ja bym pewnie to łyknął, gdybym nie widział jak została zrobiona reszta roweru. Bardziej chodzi mi o to, że podczas lakierowania mufa nie była zaślepiona, chyba że ja czegoś nie widziałem. Ja wiem że bieda, że ma być tanio, że ma to jeździć. Ale jak tak patrzę jak poleruje te miski, korbę a potem nabija ją stalowym młotkiem... To samo z ramą. Niby wypiaskowana, ale stare napisy przebijają. Pełno też jakiś wżerów i nierówności. Przecież można to z grubsza oblecieć czymś ściernym. Kiedyś czytałem chyba dość trafny komentarz. Problemem tych krajów jest bieda, ale chyba jeszcze większym bieda umysłowa. Bardzo podoba mi się też odwrotnie przyklejona naklejka 18 Speed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Niezłe patenty, przekładanie pancerza przez klamkę, wkładanie kulek w bieżnię przez wbiciem jej w ramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Prawie po mojemu, ale to jednak abdule. Poza tym ten Fenix jest nieskończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 14 minut temu, MikeSkywalker napisał: wbiciem Wbiciem Jak zobaczyłem jak zaczyna składać stery, to stwierdziłem że przecież nie ściśnie tego wszystkiego widelcem. Ścisnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Biorąc pod uwagę co w tym rowerze finalnie się znalazło czyli co trzeba było kupić, to że to jest w Internecie, ile lakierowanie, piaskowanie, zrobienie naklejek kosztowało (zapewne kręcącego film)...samo to wkładanie kulek do nowych piast... te błotniki na pustynię... To mam przeświadczenie że młody Ibrahim namówił starego Ahmeda: "chodź zrobimy filmik z ramą ze śmietnika będą lajki..." No ale pewnie jak już ten Ahmed w tym swoim warsztacie reperuje rowery to w nie młotkiem tłucze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Sam ostatnio wybijałem bieżnię górną w dwóch sterówkach, żeby przełożyć górne stery, młotek, rurka, puk puk, wyskoczyła, wkładam do drugiej sterówki, puk puk, młotkiem, weszła bez problemu, na sztywno, smar, wianek i skręcenie. W stalowych ramach, jest łatwiej. Pamiętam jak bez wyobraźni pierwszy raz wybijałem bieżnię do Pika deską z młotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Najsłynniejszy szwajcarski cieśla w akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Świetna reklama Trek'a na poprawę humoru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 I dziwić się potem że Trek tyle kosztuje skoro na takie ładne reklamy muszą wydawać hajs Ale to prawda, poprawia humor - zwłaszcza ten początek, najpierw tani rower, potem pierwszy dobry góral, potem - obsesja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Hahaha ,ale się uśmiałem , scena z laską jest świetna ..kobita się postarzała czekając na chłopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Może nie film czy zdjęcia... Ale myślę że są tacy którym się spodoba... oczywiście jak dostrzegą to o co mi chodzi. A trafiłem na to przy okazji, bo męczę się polując na graty do roweru z roku mojego urodzenia: http://cyclespeugeot.web.fc2.com/reminiscence/shimano74.htm https://www.bikeforums.net/classic-vintage/1171720-road-test-bike-review-1974-bridgestone-kabuki-skyway-featuring-rear-disc-brake.html Edytowane 8 Lutego 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) https://youtu.be/vRoXYeNueTk C.Froome recenzuje swój nowy rower z nowego Teamu. Polecam zwrócić uwage od 2.34 i jego minę gdy opisuje hamulce Edytowane 8 Lutego 2021 przez Eziemniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 @abdesign Nie siedzę w retro ale ciekawe rzeczy, zwłaszcza te zębatki nie w pełni uzębione. Ze staroci to kiedyś przykuła mój wzrok stara kolarzówka Rossa, na Shimano 600. Czekała w kolejce na serwis do odnowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Zębatki jak zębatki... chodzi o hamulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 74, i mamy piękny tarczowy tył !!!! anabeilwybył !!! Dzięki za wrzutkę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 I można było bez ISPEC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Oczywiście. Do momentu, w którym dział marketingu nie zaczął się rozwijać szybciej, niż dział techniczno-projektowy. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Kiedyś jakiś Bezos wymyśli interfejs bezpośrednio do mózgu i się skończą te ISPECE, PressFity, zintegrowane kokpity, manetki indeksowane każda inaczej, boosty co roku inne cuda na kiju Wtedy dopiero będzie niedobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 10 godzin temu, abdesign napisał: Zębatki jak zębatki... chodzi o hamulec Tarczowy? Dla mnie nie ma zaskoczenia, bo już wcześniej widziałem, że nie jest to nowy wynalazek. Skuteczność jednak była mizerna. Co w nich jest ciekawe, to sposób mocowania. Tarcza zdaje się, że jest nakręcana na piastę tak jak wolnobieg. Zacisk na obejmę do ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Ja starszego nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Grubo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 https://www.netflix.com/pl/title/81354556 Nie widziałem lepszych ujęć. Hollywood i ich greenscreeny mogą się schować. Jeszcze nie pozbierałem szczęki z podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi