DzejkiBejki Napisano 11 Marca 2022 Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Siemano, odrazu napiszę że jeśli wypowiem się lekko chaotycznie to trochę z wkur…ekhem, Posiadam Polygona Xtrade 6, kupiłem sobie do niego amorka powietrznego, byłem przekonany że rura sterowa jest tapered, okazało się że nie jest, mimo że rama jest… Co zrobić w takim przypadku? Czy takie stery dadzą radę? https://allegro.pl/oferta/stery-accent-hsi-air-taper-1-1-8-1-5-zs44-zs56-10563066396 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 11 Marca 2022 Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Poszukaj sterów pod hasłem "redukcyjne", np. coś tego typu https://allegro.pl/oferta/stery-neco-h189-28-6x41-4-50-6-tapered-redukcyjne-11162178495 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzejkiBejki Napisano 11 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Tyle że rama jest tapered, w tym wypadku tez musze szukac takich sterów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Marca 2022 Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 @DzejkiBejki Te stery accenta co podlinkowałeś w pierwszym poście też są redukcyjne i nieco lepiej wykonane niż neco. Niemniej jednak polecałbym wymianę widła jeśli jest możliwość gdyż w przypadku rury prostej korona jest inaczej profilowana i wygląda trochę dziwnie w połączeniu z główką ramy tapered. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzejkiBejki Napisano 11 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 @Dokumosa Ogólnie to właśnie nie dopieściłem szczegółów, bo najzwyczajniej w świecie byłem wkur… no wymieniam widelec i widelec jest tapered, rama też pod takie cuda podchodzi, problemem jest to że w ramie są jakieś reduktory na prostą rurę, i z takim widelcem przyszedł do mnie rower, okazuje się że rama jest 44/56 także całe stery do wymiany żeby wszystko działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Marca 2022 Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Raczej dolne łożysko jest 52x38 wiec tylko kwestia bieżni widelca (jeśli t obecna nie ma wciśnięteh redukcji). W każdym razie w pierwszym poście napisałeś wyraźnie, że kupiłeś amor z prostą sterówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzejkiBejki Napisano 11 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Trochę mi się pokiełbasiło albo wyraziłem się niejasno, XCR który (jeszcze) jest w rowerze ma prostą rurę sterową, rama jest 44/56 więc wydaje mi się że w ramie obecnie są stery z „redukcjà” aby obecny amorek się trzymał, czyli podejdzie tapered, recon też jest tapered, dlatego też kupiłem stery które podlinkowałem kupiłem, muszą działać, teraz tylko wybić stare miski, zamontować nowe i cyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Marca 2022 Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Rozumiem. Sprawdź, może nie będziesz musiał misek zmieniać a jedynie samą bieżnię na widelcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzejkiBejki Napisano 12 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Była by taka możliwość ale jest pewien problem, polygon postawił na wiankowe łożyska sterowe, niestety.. ale w sumie to 100zł a daje dość mocnego upgrejda, stery już są w komplecie z łożyskami maszynowymi typu „kartridż” także wcale mi to jakoś mocno nie przeszkadza że musze wymienić stery, może być trochę zabawy z wybijaniem starych misek ale cóż, błąd amotora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.