dss Napisano 11 Marca 2022 Napisano 11 Marca 2022 Cześć, Planuję kupić Kellys Soot'a 30, aktualnie zastanawiam się nad nowym z 2021 roku lub na używanym w tym starszym modelu od 2018 roku. Mam 182 cm wzrostu, waga około 80 kg, poniżej wymiarówka podana przed producenta dla obu modeli, 2018 rok - M - 174 - 189 cm / L - 181 - 195 cm 2021 rok - M - 172 - 186 cm / L - 182 - 195 cm Teoretycznie mieszczę się we wszystkich zakresach, ale bardziej wypadam w środku M'ki, Wiem że najlepiej przymierzyć, przejechać się chwilę, ale chciałbym też wiedzieć jak przy tym modelu w teorii to wygląda. I jeszcze takie pytanie trochę z innej beczki, czy łatwiej byłoby dostosować pod siebie rower który jest trochę za mały czy trochę za duży ? Z góry dzięki za pomoc,
RabbitHood Napisano 11 Marca 2022 Napisano 11 Marca 2022 Zdecydowanie łatwiej dostosować odrobinę mniejszy rower niż większy. Sam mieszczę się między rozmiarami i wybieram mniejsze - zwinniej się człowiek czuje.
MikeSkywalker Napisano 11 Marca 2022 Napisano 11 Marca 2022 1 godzinę temu, dss napisał: Wiem że najlepiej przymierzyć, przejechać się chwilę, ale chciałbym też wiedzieć jak przy tym modelu w teorii to wygląda. Wygląda jak przy każdym - przymierzysz się to będziesz wiedział Sam wzrost to żaden parametr, długość nogi czy takie ogóle "porozciąganie" organizmu też wpływa na to jaki rozmiar się wybierze. Na długość te rowery aż tak się nie różnią, czyli taka 55 i 57 szosowa. Ale to idzie sobie zniwelować mostkiem. Większa różnica jest w długości rury podsiodłowej, i L-ka może mieć górrurkę zwyczajnie za wysoko. A w M-ce wysuniesz sobie sztycę nieco bardziej i nie będzie to problem.
olo850 Napisano 11 Marca 2022 Napisano 11 Marca 2022 Kilka razy jechałem po jakieś 20min na M-ce kolegi mając 187 cm, model na sezon 2021 - w mojej ocenie ten rower będzie na Ciebie za mały. Biorę poprawkę na kilka cm większy wzrost, ale w moim odczuciu rower sprawiał wrażenie bardzo krótkiego. Bazuję tylko na tych krótkich jazdach, nie patrzyłem w żadne tabele. W każdym razie M-ka nie sprawia wrażenia "szosowej 55".
Mihau_ Napisano 11 Marca 2022 Napisano 11 Marca 2022 5 godzin temu, dss napisał: poniżej wymiarówka podana przed producenta dla obu modeli, 2018 rok - M - 174 - 189 cm / L - 181 - 195 cm 2021 rok - M - 172 - 186 cm / L - 182 - 195 cm 1. To nie jest żadna "wymiarówka" tylko jakieś zakresy wyssane z palca 2. Nie zwracaj uwagi na takie głupoty 5 godzin temu, dss napisał: Wiem że najlepiej przymierzyć, przejechać się chwilę, Przez chwilę to ci będzie wygodnie na wszystkim niezależnie od rozmiaru, tym bardziej, że jak mniemam żadnego doświadczenia w temacie takich rowerów nie masz i nie wiesz jak to w ogóle powinno wyglądać. 5 godzin temu, dss napisał: Mam 182 cm wzrostu, zmierz jeszcze przekrok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.