Arabczan Napisano 7 Marca 2022 Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Witam. Odnawiam piastę Shimano Exage. Czy ktoś może się orientuje gdzie można dostać uszczelki do konusów dla tej piasty? Dla jasności załączam fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 7 Marca 2022 Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 W sklepie z uszczelkami. Myślę, że o dedykowanych możesz zapomnieć w sprzęcie sprzed dwóch epok. Zmierz średnice i udaj się właśnie do takiego sklepu. Nie wiem skąd jesteś, ale we Wrocławiu mam taki sklep https://zut-uszczelnienia.pl/ Asortyment jest przeogromny. Sprzedają też wysyłkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabczan Napisano 7 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Dzięki za podpowiedź. Jestem z okolic Gliwic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 7 Marca 2022 Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Z tego co widać to zwykłe oringi więc pewnie w każdym sklepie narzędziowym. Tylko trzeba dobrą średnicę dobrać i grubość gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 7 Marca 2022 Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Oryginalnie to tam były pierścienie rozprężne z tworzywa sztucznego, zwykle dwa. To rozcięcie na zdjęciu to nie pęknięcie - tak ma być. Z czasem trochę się wycierają i mogą nieco gorzej uszczelniać, ale zwykle i tak ich skuteczność nie była jakaś gigantyczna. Można je czymś zastąpić i pewnie gumowy o-ring też da się dobrać, tyle że będzie stawiał nieco większy opór, jeśli będzie szczelnie przylegał. No i też z czasem się wytrze. Można też wyciąć precyzyjnie z jakiegoś tworzywa, nawet zwykłej butelki pet (kilka sztuk, by wypełnić cały rowek w konusie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 8 Marca 2022 Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Nie no jeżeli to ma być ślizg to faktycznie tylko jakieś twardsze tworzywo sztuczne (np POM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabczan Napisano 31 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Stan na dziś jest taki, że...:)... Zaplotłem tył z myślą że dotoczę taką uszczelkę z teflonu... po czym... zepsuł się bębenek:)... Działało, działało i... ech... Z przednim kołem też kiepsko. Bo bieżnie poorane.... zobaczę. Może to delikatnie podpoleruję na tokarce... :)) Pozdrawiam:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi