gnomon69 Napisano 6 Marca 2022 Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Witam. Chciałbym zakupić hamulce do Treka Powerfly 5 2017. Waga rowerzysty 120 kg. Obecnie założone słabe Shimano BL- M315. Tarcze Shimano XT RT76 180 mm. Mimo zmiany klocków na metaliczne nic to za bardzo nie dało. Znalazłem oferty zacisku MT520 z klamką ZEE. Cena dużo niższa od ZEE z zaciskiem ZEE ale czy jakość hamowania podobna ? Nie chce kupić czegoś taniego co nie spełni moich oczekiwań. Chce kupić raz a dobrze. W swoim 2 rowerze mam ZEE i jestem bardzo zadowolony. Nie muszą być 4 tłoki. Z samymi hamulcami ZEE jest problem jest ich mało. Rynek wtórny oferuje różny ich stan ze względu na to że są to stare konstrukcje. Po głowie chodzą mi również SLX 7100 ( miałem 7000), SHIMANO Deore XT BR-M8100 lub 4-tloczkowe SLX 7120, XT 8120. Chyba ze jakieś inne pomysły. Budżet powiedzmy 1000 zł. Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Marca 2022 Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Wszystkie 4-tłoczkowce shimano od mt520 w górę hamują tak samo, ew. różnice wynikają z użytych tarcz i klocków. Zee to grupa od lat martwa stąd dostępność słaba. Klamka Zee (bl-m640) to w rzeczywistości staruteńka klamka deore (bl-m615). Do mt520 dokładali nowszą deorkę (bl-m6000). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnomon69 Napisano 6 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Kupiłem XT 8020 używane jeden sezon w bardzo ładnym stanie. Dziękuję za rady. Na metalikach i moich tarczach powinno być naprawdę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi