Roballinho Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 (edytowane) Mam taką korbę do roweru dziecięcego. Jest to korba do napędu jednobiegowego. Chciałbym ją użyć w napędzie ośmiobiegowym ale pojawia się problem grubości tarczy, która tu jest o około 0,5 mm za szeroka i ogniwa łańcucha na nią nie wchodzą. Szukam pomysłu jak z obu stron w miarę równo zebrać ten materiał. Tokarki nie posiadam, dostępu to niej także, a zatem – druciarstwo. Drodzy czytelnicy czekam, na jakieś porady. Edytowane 5 Marca 2022 przez Roballinho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 Jeśli liczba zebów jest parzysta to obrabiasz tylko co drugi ząbek . Łańcuchy shimano 8spd są ciut szersze niż u innych producentów (a w każdym razie standardowe spinki są za wąskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 5 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 (edytowane) Chciałbym to zrobić maszynowo, nie bawiąc się w obrabianie pojedynczych zębów. Miałem pomysł żeby zamocować w imadle wkład suportu, a w nim korbę. Kręcąc nią mógłbym w miarę precyzyjnie przelecieć gumówką całą tarczę wokoło. Problem pojawi się od strony ramienia, bo tam jest ciasno. Mam kmc x8, nie wiem ile wynosi różnica w szerokości łańcucha w stosunku do shimano, ale myślę, e i tak może być za wąsko. Edytowane 5 Marca 2022 przez Roballinho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 6 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Zrobiłem to sposobem z imadłem. Wyszło nieźle, chociaż są widoczne małe rysy, ale nie miałem innej tarczy pod ręką, tylko taką typowo do cięcia. Zobaczymy jak to będzie z rdzewnieniem tej gołej stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi