Skocz do zawartości

[opony] Opony o teoretycznie tych samych parametrach mają praktycznie inna wielkość

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zmieniłem właśnie opony w góralu. Miałem Schwalbe Black Jack 26x2,25, zmieniłem na Schwalbe Smart Sam 26x2,25. Oba typy opon mają oznaczenia wg ETRTO 57-559. Jednak okaząło sie po wymianie pierwsze ze Smart Sam sa nieco węższe. Różnica nie jest oszałamiająca ale widoczna. Jest tez róznica w macie. Smart sam 760 g, natomiast Black Jack 820 g. Róznice sie czuje na korzyść :) Ale pytanie - jak to jest mośliwe z tymi szerokościami opon?

obraz.png.42a4f641e80a3992a8a2d1ab5e341bda.png

Napisano

No widzisz jaki jestem zdolny? :) A na poważnie szukałem trochę w necie ale nie znalazłem odpowiedzi. I miałem nadzieję, że na poważnym forum znajdę poważna odpowiedź.

Napisano

Myślisz że dlaczego jest tyle w internecie o realnej szerokości opon?

Nie ma jako takie standardu mierzenia opon. Jedni mierzą po balonie, inni po bieżniku. Do tego ciśnienie, szerokość obręczy. Producent może sobie zrobić co mu się podoba. Standardem jest średnica.

Co do pytania o wagę, to kompletnie go nie rozumiem. Różni producenci, różne mieszanki, różne modele, co w tym dziwnego?

Napisano

Opona pod wpływem ciśnienie, być może jeszcze trochę się rozejdzie.

"że realnie było circa 5 mm (szkoda, że nie zmierzyłem)"

Aha, czyli coś tam spojrzałeś, nie zmierzyłeś, uznałeś że to mniej więcej 5mm i pytasz czemu są różnice w rozmiarach. Logiczne.

Napisano

Jeszcze to znalazłem https://www.forumrowerowe.org/topic/240495-szerokośc-opon-rozmiar-deklarowany-vs-realny/

a w temacie link https://www.schwalbe.com/en/reifenmasse

Może jak znajdę czas i chęci to z powrotem założę Black Jack na 1 koło (trzymam na wszelki wypadek), zmierzę szerokość/wysokość, a pote znowu Smart Sam i zmierzę. Gdyby różnica wielkości obydwu typów opon nie była wyraźna nie zakładałbym tematu

W każdym razie uczulam Was na to, aby ktoś nie był zdziwiony po zmianie opony na inny model o teoretycznie tych samych wymiarach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...