Skocz do zawartości

[Licznik] kross pokazuje różne prędkości w jednej chwili.

marcin10m

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Kupiłem licznik Kross KRC 219UW bezprzewodowy. Licznik pokazuje w jednej chwili różne prędkości np. jadę 25km/h nagle 12km/h i sekundę później 25km/h. Tak się dzieje kilka razy na minutę. Zazwyczaj spada o połowę aktualnej prędkości. Czy czymś to jest spowodowane czy do zwrotu?

Dziwi mnie, że jeszcze ktoś kupuje takie liczniki (nie GPS), tym bardziej, że w tej cenie już byś taki kupił i obyłoby się bez żadnych czujników z którymi przeważnie są problemy :).
Opis produktu nawet nie wyjaśnia, czy to transmisja cyfrowa, czy analogowa, dlatego właśnie lepiej kupować markowe, sprawdzone liczniki, np. Sigmę, jak już chcesz zwykły licznik.
Ale jak już kupiłeś, to pozostaje Ci sprawdzić poprawność zamontowania magnesu, wymienić baterię w nadajniku i ew. w liczniku, czyli przeczytać instrukcję obsługi/montażu.
Dodatkowo różne sprzęty mogą zakłócać sygnał jak lampki, a nawet linie wysokiego napięcia.
Z tym ostatnim to pewnie jakiś mit, bo mi osobiście nigdy się to w Sigmie nie zdarzyło przy analogowej transmisji.
Od lat kilku lat używam liczka z GPS i problem z pilnowaniem czujnika (położenia) i baterii w nim zniknął, a jak ktoś chce mieć super precyzyjny pomiar prędkości w lesie (nie wiem w sumie po co), to zawsze można dokupić dodatkowy czujnik na koło.

Kupiłem za 70zł na promocji w dużym sklepie rowerowym. Z tego co patrzę na pewien portal aukcyjny za GPS to 130 trzeba dać minimum i funkcje okrojone na maxa. A tu mam termometr chociażby na którym mi zależało. A GPS mam w zegarku i wszystkie dokładne dane wraz z tętnem.

• Mod Team

Nie każdy potrzebuje GPSa, a jak ktoś nie potrzebuje to szkoda przepłacać za licznik z tą funkcją. Dodatkowo jego minus w porównaniu z tradycyjnym licznikiem to potrzeba częstego ładowania. Niemniej, jak kupować tradycyjny licznik to tylko sprawdzonych marek, np; Sigma (STS w wersji bezprzewodowej), Cateye, VDO. taki Kross to na 90% chińszczyzna z logiem "Kross"

Liczniki oparte na GPS pokazują prędkość i dystans mocno zakłamane. Zwykle za mało 10-20%. Z tego względu świadomi użytkownicy stosują do tych liczników czujnik ant+ montowany na piaście. Ew. jeśli prędkość chwilowa oraz licznikowy dystans nie są kluczowe to można np. w stravie przeliczyć rzeczywisty przebyty dystans oraz prędkości dla konkretnych segmentów.

Sprawdź ustawienia czujników przy kole, czy nie są za daleko albo krzywo. To jest największa wada liczników i producent nie ma znaczenia. A Sigmy potrafią być znacznie bardziej daremne od chińczyków.

Natomiast GPS jest zwyczajnie niedokładny i bezsensownie prądożerny więc jak już się w coś takiego pchać, to od razu z mapą i nawigacją. Wtedy jest bezsensownie drogi ;) 

5 godzin temu, sznib napisał:

A zwykłe liczniki to niby prędkości nie pokazują?

A jest jakiś, który jej nie pokazuje, oprócz autora? Sam zasugerowałeś, że GPS jest do jakichś wyższych celów.

Dla mnie EOT.

14 godzin temu, sznib napisał:

I że niby GPS jest lepszy do określenia prędkości? Już koledzy wyżej pisali ze tak nie jest.

Jak się kończą argumenty, to się wymyśla takie stwierdzenia. Już drugi raz próbujesz komuś wmówić, że coś stwierdził. Ja bym zaczął od nauki czytania ze zrozumieniem. A już w pierwszym poście zaznaczyłem, że zwykły licznik i ten z GPS ma możliwość podłączenia czujnika, z tym, że ten na BT/ANT+ działa zdecydowanie stabilniej.

• Mod Team

W pierwszym poście napisałeś że jakoby teraz wszyscy kupują tyko liczniki GPS, bo są ewidentnie lepsze, a brak czujnika jest zaletą, a to jest ewidentna bzdura. Także nie odwracaj kota ogonem i nie kombinuj. i przede wszystkim nie rób więcej offtopu postami, z których nic nie wynika.

14 godzin temu, Mihau_ napisał:

czyli łapie ci co drugi obrót koła, masz magnes za daleko czujnika

Dzięki, olśniłeś mnie.  Faktycznie przecież jak pominie jeden obrót koła to masz prędkość przez pół a potem jak kolejny złapie to razy dwa.

Wczoraj zamówiłem lepszy magnes. Tego z zestawu nie da się dokręcić na sztywno bo taki lichy plastik i się gwint obraca. No i zobaczymy.

Magnesy w Sigmach można bez większych oporów obracać palcami, a mimo wszystko w terenie nie zmieniają położenia.

Kupy się to nie trzyma żeby były takie objawy, ale wszystko się może zdarzyć. Tylko zastanawia mnie jedno - skoro licznik jest nowy na gwarancji to po co dokładać do interesu...? 🤔

• Mod Team

W moim mam magnes wpinany na szprychę, nie przykręcany. Da się obracać palcami, bo jakże by inaczej wyregulować położenie, ale siedzi solidnie. Moja rada na sprawdzenie czy to jest przyczyną problemu; złapać rower za kierownicę, unieść przednie koło i kilka razy uderzyć o ziemię. Jak magnes będzie na miejscu znaczy że mocowanie dobre jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...