OskaRR Napisano 27 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Witam wszystkich. Jako że od pewnego czasu intensywnie szukam szosy/endurance do 5k i ciągle nie mogę się zdecydować jaki kupić to mam do was pytanie. Na moim radarze znalazły się dwa używane rowery karbonowe w takiej samej cenie, ok 4k. Merida scultura 4000 shimano 105 z 2017r oraz nieco świeższy Kross vento 6.0 z 2020 na tiagrze. Kwestie wyglądu mnie nie interesują ponieważ oba rowery mi się podobają. Osprzęt wiadomo, tiagra/105 niewiele zmienia dla laika. Chciałbym was zapytać o pozostałe rzeczy. Który model waszysm zdaniem będzie ogólnie lepszy i jakie argumenty przemawiają za jednym lub drugim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Cytat Osprzęt wiadomo, tiagra/105 niewiele zmienia dla laika. A dlaczego niby nie zmienia? Kilkaset gram lżejszy sprzęt, jedno przełożenie więcej Cytat Który model waszysm zdaniem będzie ogólnie lepszy i jakie argumenty przemawiają za jednym lub drugim? Po pierwsze to geometra tych rowerów trochę się różni i to wychodząc od niej trzeba dokonać wyboru, pozycja na sculturze podczas jazdy będzie bardziej wyprostowana. W ogóle to rozmiary są odpowiednie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Na pierwszy rzut oka, to Merida ma starszą grupę osprzętu. To jest 2x10 czy 2x11? Hamulce w Kross są beznadziejne, bo to Tiagra. Do wymiany od razu klocki, a i tak nie będzie jakoś bardzo dobrze. Za to dostajesz systemowe koła, znacznie lepsze niż te w Merida. Bez dokładnej specyfikacji ciężko się wypowiadać. Jak masz, wstaw linki. Mój głos na Kross. Sam go miałem kupić, ale wygrał Gravel. Kolega jeździł na takim, bo kupił ojcu i mówi że jest naprawdę bardzo fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 28 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Merida jest z 2015 i jest na 5800'ce czyli 2x11 (to po klamkach widać bez patrzenia w specyfikację) tyle że ma poza-grupową korbą a i heble które też szału nie robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OskaRR Napisano 28 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 9 godzin temu, skom25 napisał: Na pierwszy rzut oka, to Merida ma starszą grupę osprzętu. To jest 2x10 czy 2x11? Hamulce w Kross są beznadziejne, bo to Tiagra. Do wymiany od razu klocki, a i tak nie będzie jakoś bardzo dobrze. Za to dostajesz systemowe koła, znacznie lepsze niż te w Merida. Bez dokładnej specyfikacji ciężko się wypowiadać. Jak masz, wstaw linki. Mój głos na Kross. Sam go miałem kupić, ale wygrał Gravel. Kolega jeździł na takim, bo kupił ojcu i mówi że jest naprawdę bardzo fajny. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-kross-vento-6-0-2020-m-CID767-IDNItpj.html?reason=observed_ad https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-merida-scultura-4000-CID767-IDMu0A9.html?reason=observed_ad Linki do tych rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdz Napisano 28 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Swego czasu prawie kupiłem Meride Sculture w malowaniu Bahrain , piękny rower , tylko zraziłem się do Meridy krótką gwarancją na ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.