spidelli Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Cytat PS. Na kaca najlepsze zimne piwo Niestety, ja postąpiłem zgodnie z zasadą, że lepiej zapobiegać niż leczyć i wypiłem piwo wczoraj, przed kacem Jak się człowiek sam plącze po garażu to różne głupoty przychodzą do głowy A dziś pogoda piękna, chyba pójdę pogravelovać - na kaca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) Może zostaniesz wyjątkiem od reguły bo robiąc dzisiaj 50km po Puszczy Niepołomickiej i okolicach (dla niewtajemniczonych najlepsze szutry w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od Krakowa) "poważnych gravelowców" spotkałem dwóch + kolejna dwójka bez kasków na tanich rometach. Dla porównania ludzi na szosach przestałem liczyć po trzydziestce. Także utwierdziłem się tylko w przekonaniu jak wielu rowerzystów traktujących ten sport troszkę poważniej niż sposób na zabicie czasu w letni weekend, potrafiących się zwlec z łóżka pierwszego stycznia przed południem przesiadło się z innych typów roweru na gravele Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) Z Puszczą Niepołomicką jest jeszcze taki problem, że ona sama z racji okolicznej aglomeracji nawet samych Niepołomic, Wieliczki powinna generować i tak spore "gravelowanie" a jest zupełnie inaczej. Również mam podobne spostrzeżenia jak wyżej. Będę najprawdopodobniej we wtorek na pół dnia to podam ile naliczyłem tych graveli ale z doświadczenia stawiam sporą kasę, że wynik będzie mizerny albo żaden. A kto mi odpowie czemu nie widuję graveli w górach. Tylko bez durnej pisaniny co tu jest wskazane bo padnę ze śmiechu. Jak to jest, że szosy widuję a tego drugiego nie. Ciężko zapakować to na auto czy jak. I znowu kłania z bliska prawie z 2 mln aglomeracja krakowska czy śląska kilkukrotnie większa. Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Tyfon79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) Byłem w szczycie wakacji na najlepszych, które znam singlach , trudnych, w Polsce, spotkałem dwóch Czechów w lajkrze, i trzech Polaków w adidasach na elektrykach z wypożyczalni, trasa miała z 70 km. Gdzie byli Mtbowcy - na wakacjach w Austrii, Włoszech, treningach na szosie?Puuustka. 😀 Sprzedaż, obecność w garażu i reprezentacja w naturze nie zawsze idzie w parze, w stolicy widać naprawdę sporo graweli, ale trwa bum na szosówki i one na tłocznych pętlach są najczęstsze. Całe peletony. Możliwe że fenomen facebukowych spotkań zmiata graw-peletoniki na inne trasy, na których po prosto ich nie widzę… ale na pewno rowery widać i w mieście, w lesie i na bagażnikach i u znajomych. Edytowane 1 Stycznia 2023 przez itr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) @Tyfon79 1. Jaki jest sens ich liczenia w dzień pracujący? 2. Musisz się o to zapytać mieszkańców górskich regionów. Ale jak mam zgadywać, to... w górach po prostu wolą bardziej wyspecjalizowany sprzęt, bo... poniżej. 3. Ja byłem w mijającym roku 3 razy w górach na gravelu. Tylko no... aby jeździć z przyjemnością gravelem w górach trzeba mieć jednak większe umiejętności niż w przypadku mtb (mam na myśli te same trasy). @itr Były dzisiaj w Warszawie minimum 2 duże (~20-30 osób) gravelowe ustawki w Warszawie. Szosowych było oczywiście więcej. Pod Górą Kawiarnią jak byłem, to było ok. 100 kolarzy (mniej więcej po połowie szosowców i gravelowców). Edytowane 1 Stycznia 2023 przez hulk14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Tak w kawiarni dobrze widać na wieszakach, ….ale procent kawowych grawelowców oceniam na wyższy od kawowych szosowców, szosowcy jadą dalej 🙃 muszę jeszcze tam zrobić statystykę ilu jest brodaczy 😂W Kampinosie dziś też grawele, ale rowerów nie tak dużo patrząc na taką pogodę!!! spacerowicze i pieski. Do Góry nie jechałem bo się bałem ponoworocznych kierowców😀 zagadaj do mnie, kiedy zobaczysz rower na pikach bez przerzutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Cytat muszę jeszcze tam zrobić statystykę ilu jest brodaczy I ilu we flanelach 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Te flanele są w cenie używanego samochodu i też są Turbo, w sumie bardzo chcę mieć taką flanelę z parametrami 🙃 dziś jechałem dieslem po centrum, zapamiętałem jedna szosa,trzy grawele w dżinsach, dwa górale. A potem przestawiłem się na ładne dziewczyny , bo wiosna, i mi statystyka padła z grave - zamieniła się w lowe 😀 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Jak chcemy żeby obserwacja uliczna była bardziej wiarygodna, nie należało by liczyć każdej szosy, tylko te które są na tarczach, te bez tarcz były kupowane w czasach kiedy gravele nie były alternatywą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 W dniu 29.12.2022 o 23:54, Mentos napisał: Ze względu na szybszą/lżejszą jazdę po bocznych drogach czy szutrach na długich trasach, ale bez niewygodnego dla mnie barana, ot takie me dziwne subiektywne założenie. Tak jak przykład poniżej. I widzę, że sporo znanych firm oferuje właśnie gravele na prostych kierach chyba nie bez powodu ? Myślę że są tacy rowerzyści, którzy nie kupują tego marketingowego i modnego bełkotu, że gravel na baranku to taki rower uniwersalny, taka niby szosa do wszystkiego? A wiadomo, że to g... prawda przecież. Ale zaraz, zaraz. Ja jeszcze pamiętam czasy gdy treking, ten prawdziwy/porządny, to nie był wcale ciężki kloc ze stalowym niedziałającym amorkiem, a właśnie lekka, sztywna i wytrzymalsza alternatywa do niewygodnych szos z barankiem. Taka właśnie na prostej kierze z rogami jak poniżej w przedziale 10-11kg, oponki 700x40 i sztywny CroMo wideł. Nie do ścigania, a do łykania kilometrów poza trudnym terenem w pozycji nie zabijającej kręgosłupa. Na czymś takim w połowie lat 90 miałem okazję jeździć i wówczas mi się to podobało. Lekko, szybko i wygodnie, no ale wicie/rozumicie, wówczas to wszystko miało być małokichowo i MTB, i rower musiał być jeden do wszystkiego. A że mnie zawsze ciągnęło w teren i w góry to wiadomo, że Trek musiał być MTB. I taki właśnie był. Do czego piję. Do tego, że dziś mam wrażenie producenci próbują wciskać ludziom sztucznie potrzeby i coś co już jest/było znane tylko nieco zmodyfikowane i odgrzane. Faktycznie muszę przyznać spora część gawiedzi widzę to łyka jak pelikany. Taka nowa moda - "gravel", niby rower do wszystkiego, czyli wiadomo że do ... I bangla to tym marketingowcom naprawdę nieźle/z niezłym zyskiem. Sypną dolarami za sztucznie wykreowane potrzeby, znacznie więcej niż to jest warte, zwłaszcza jak patrzę na ceny tych GRXów i generalnie graveli, no i biznes się kręci ;-). Nie twierdzę, że to na 100% jest źle, że mamy wybór, ale mam wrażenie spora część światka rowerowego została otumaniona tym "gravelem". Ja myślę że może potrzebuję sztywnej i lekkiej alternatywy względem mojego CroMo HT z widelcem, tak by łykać może szybciej i może więcej kilometrów w czasie całodniowych ultrasków. Takie ot 'back roads' i 'gravel roads' jak przeleciana kolejna CRO gravel traska poniżej w tym roku (teraz zauważyłem - fajny max) i w pozycji która jest bezpieczna i nie zabija mego kręgosłupa. Ja coś podobnego złożyłem sobie już ponad 10 lat temu na jakiejś starej ramie cr-mo z widelcem (Brennabor, rurki Tange podwójnie cieniowane), właśnie z prostą kierownicą z podobnymi rogami i napędem 3x8 i nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten rower. Zaliczył prawie wszystkie bieszczadzkie szczyty (poza terenem BPN), lokalne lasy, a i na szosie da się tym naprawdę szybko jechać (w zależności które opony założę). Nawet na stalowej ramie taki rower bez bagażnika i pełnych błotników spokojnie mógł ważyć w okolicach 11 kg (mój, tak jak na zdjęciach, z błotnikiem pod ramą i na sztycy, wraz z lampką, sakiewką, pompką i zapasową dętką nie przekracza 12 kg). Brakuje nieco prześwitu w tylnych widełkach (opona 38 mm wchodzi, może realne 42 jeszcze by nie ocierało, a ja bym chciał tak ze 45 mm). Z przodu Furious Fred 2.0 wchodzi z zapasem, a Racing Ralph 2.1 z nieco przyciętymi bocznymi klockami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) A ja taka ciekawostka. Wolne po Świętach, zima więc góry out i 'gravelowałem' sobie moim stalowym HT/120mm po okolicy w zeszłym tygodniu, w Sylwestra także, i przekraczając Garb Tenczyński i zjeżdżając z Bukowej Góry do Nielepic już stricte terenem/szlakiem, więc nie gravelowo, spotkałem jednego jegomościa na gravelu właśnie. Trudny teren, trochę grząsko, trochę stromo, zawijasy. Ja zjeżdżałem z opuszczonym siodełkiem on złaził 😉 Na prędkości więc bez szydery cześć, cześć i tyle. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Mentos nie rower a dusza definiują orientację nurtu i przynależność do cyklo grupy. Trzeba było posprowadzać…😂…. … jaki początek roku…. Smokiem Grawelskim to się szybko nie staniesz. 😀🙃😀🙃 wyprzedzać z siodłem poniżej kostek, co za fo pa ! U mnie w płaskopiaskopolsce wiosna, piach jeszcze się nie sypie pod wąskim. Dobry czas dla żwirówek. O połowę mniej piachu wieszam na ścianie odwieszając opony 38 zamiast 3”’krampuśniaka, mniej się sypie na parkiet. 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Chyba zaraz poszukam zdjęć komunijnego trekinga "best" z którego wyrzuciłem błotniki i się okaże, że byłem jednym z pierwszych gravelowców z prostą kierownicą w kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) 31 minut temu, itr napisał: Mentos nie rower a dusza definiują orientację nurtu i przynależność do cyklo grupy. Trzeba było posprowadzać…😂…. … jaki początek roku…. Smokiem Grawelskim to się szybko nie staniesz. 😀🙃😀🙃 wyprzedzać z siodłem poniżej kostek, co za fo pa ! U mnie w płaskopiaskopolsce wiosna, piach jeszcze się nie sypie pod wąskim. Dobry czas dla żwirówek. O połowę mniej piachu wieszam na ścianie odwieszając opony 38 zamiast 3”’krampuśniaka, mniej się sypie na parkiet. 😀 Może i się nie stanę Smokiem Gravelskim, bo moje życie od 35 lat to zawsze pure góry na rowerze. No a moje jazdy nie górskie, bo w wakacje, bo poza weekendem, bo poza sezonem to jednak głównie PNZ rejon KRK a więc Jura gdzie bynajmniej płasko jak widać nie jest, no i ciągnie wilka do lasu, i zawsze się gdzieś w trudniejszy teren muszę wpierdzielić jak widzę jakąś ścieżynę, jakiś szlak, jakiś skrót, jakąś ściankę, jakieś skałki 😉. No ale 'baran' czy 'prostak' spróbować gravela i tak muszę , proszę mnie zniechęcać ↓↓↓↓ toto je moja fotka, i nie na e-biku, ale nie je to Jura 'ofkors', hadaj kde? 😉 Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Ja na komunię dostałem stalowego... górala Bez amortyzatora (dopiero chyba wchodziły do budżetowej półki, ale koledzy dostali aluminiowe z amorem), szerokość opon mniej więcej koło 40c. Jakby ktoś szukał flat-bar gravela dla dziecka, to mogę sprzedać ramę Edytowane 2 Stycznia 2023 przez hulk14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) ... czyli flat-bar gravela 😉 Do tego stalowy, dzisiaj najmodniejszy 😀 Może to ten sam co zaprazentował @marvelo 🤔 Edytowane 2 Stycznia 2023 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 W komunijnych grawelach chyba były thomby na kierownicy 6s czasem 7 i opona 47 mm 😀oraz druciana osłona tylnej przerzutki !!! Te se ne wrati, w proporcji do ciała komunisty koła miały z 36 cali!!!! Mentos wypad na Jurę od strony Zawiercia z oponami 33mm do dziś przeklinam , prowadzili koledzy 3” i 2,25 po krzakach oni jechali ja walczyłem ( na singlu sztywnym) masakra znienawidzenie wąskości 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Znamy, znamy, te 'piaseczki' jurajskie kochane od tamtej strony. Jechałem całość na raz z Częstochowy do KRK, szlakiem Orlich Gniazd, tym czerwonym/pieszym, a więc przez Zawiercie oczywista, jakoś nie zauważyłem trudności? 😝 Czasy jeszcze przedstravove. A piaseczku i inszych "modnych" bajków już popróbowałem więcej, np. Słowiński Park na około jeziora Łebsko. Bagnami i plażami (legal ponoć!), piękny trip zresztą. Przewyższeń nic a umęczyłem się jak w górach 😉 . Wyjątkowo niszowy rower, ale tam akurat facior się odnalazł. Ciekawe jak by gravel, którym niby "da się wszędzie jechać" by se tam poradził ? Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Chyba zaraz poszukam zdjęć komunijnego trekinga "best" z którego wyrzuciłem błotniki i się okaże, że byłem jednym z pierwszych gravelowców z prostą kierownicą w kraju Za moich czasów to się dostawało na komunię składaka Wigry na kołach 20". W późniejszych czasach to były młodzieżowe górale na kołach 24", może czasem 26". Ale żeby ktoś dziecku w tym wieku kupował rower na kołach 28"? No chyba że masz na myśli taki ATB, czyli góral z błotnikami, bagażnikiem, oświetleniem na dynamo, ale na kołach 26". Taki Best nawet u mnie stoi, z rok temu przygarnąłem z wystawki śmieci wielkogabarytowych na własnym osiedlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) Robiłem mniej więcej taką trasę latem na retro MTB (stal, sztywny widelec, koła 26x1,95). Z Łeby do latarni w Czołpinie po plaży, powrót częściowo trasą Wanoga Gravel, tylko błota było mniej. Generalnie swojego gravela raczej nie widzę na takiej trasie, z szosowym napędem i pomimo opony 40. Momentami za grząsko (błoto albo piach). Plażą, po twardym piachu albo po asfaltowych odcinkach byłoby ok ale mimo wszystko jakoś tańczenie w piachu czy w błocie to niespecjalnie. Gratuluję pomysłodawcy budowy schodów do latarni bez jakiejkolwiek pochylni. W końcu po co ktoś z wózkiem/na wózku ma tam wjeżdżać? O durniach z rowerami nie wspominając. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 16 godzin temu, marvelo napisał: Ale żeby ktoś dziecku w tym wieku kupował rower na kołach 28"? Rower dobiera się do wzrostu a nie wieku. To, że Ty jesteś niski nie oznacza, że inni mają tak samo. Generalnie "na komunii" byłem najwyższy spośród 50 dzieciaków i rowerem na kolach 28 jeździłem bez najmniejszego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Takie pytanie gravelowego laika - jaki jest standard piast w gravelach 100x15 i 142x12 czy może boosty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Standard w świecie rowerowym? Jest coś takiego? 🤡 Przód raczej 12x100mm, tył różnie. Jakże się cieszę, że moje grawele są na rychłoupinak. W zasadzie teraz, jak wróciłem z oryginalnym widłem do Krampusa to wszystkie moje bajki mają QR, nie mają hydrauliki, kilka nie ma przerzutek, wszystkie przyciągają magnes i rdzę. Ależ jestem niemodny i jakże mi z tym wspaniale! 🥰 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) a cóż to za szwindel? i bez szwindla: Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Mihau_ napisał: Rower dobiera się do wzrostu a nie wieku. To, że Ty jesteś niski nie oznacza, że inni mają tak samo. Generalnie "na komunii" byłem najwyższy spośród 50 dzieciaków i rowerem na kolach 28 jeździłem bez najmniejszego problemu No to ile miałeś wtedy wzrostu? Siatki centylowe wysokości i masy ciała (3-18 lat) | Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Westerplatte w Cielczy (zscielcza.pl) Więc albo byłeś faktycznie jakimś wybrykiem natury, albo "kilblowałeś" kilka lat w pierwszej klasie. Choć w sumie masz rację, ja też jeżdżę na poniższym rowerze (przy wzroście 170 cm) bez żadnego problemu: Edytowane 3 Stycznia 2023 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi