Skocz do zawartości

[Piasta tylna] wybór łożysk bebęnka piasty.

Amarider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć jestem w trakcie wymiany łożysk bębenka piasty novatec. Czy warto dopłacić i kupić coś droższego? Jeśli tak jakiej marki łożyska polecacie? Czy jednak może najzwyklejsze łożyska maszynowe wystarczą? Czy po zakupie nowych łożysk zdejmować uszczelnienia w celu kontroli ilości smaru?

Napisano
Cytat

polecam niedzewne codex

Też mogę polecić. Bardzo dobre łożyska. Cena za jaką je kupiłem w promocji, była tak śmieszna, że żal było nie brać... 1/4 tego co trzeba dać za oryginalne SKF, FAG, EZO itp, nie mówiąc już o jakichś mocniejszych wynalazkach, np. skośnych. ;) Skoro dają radę w trailowej ramie to i w bębenku powinny co nieco wytrzymać. 

5 godzin temu, Amarider napisał:

Czy jednak może najzwyklejsze łożyska maszynowe wystarczą? Czy po zakupie nowych łożysk zdejmować uszczelnienia w celu kontroli ilości smaru?

Aby tylko były nierdzewne i w miarę dobrze uszczelnione. Interesują cię te z obustronnym uszczelnieniem z tworzywa (z reguły opisane jako "2RS") i raczej tylko sprawdzonych firm. Unikaj chińczyków, chyba że ktoś testował i poleca... ale i wtedy nigdy nie wiesz na jaką jakość trafisz. 

Co do profilaktycznego ściągania uszczelnienia, to im łożysko mniejsze, tym łatwiej to uszkodzić. Jak dla mnie to takie zaglądanie jest bez sensu w nowym łożysku. To raczej tyczy się reanimacji takiego, które już swoje przepracowało.

Napisano

To też nie tak do końca. W przypadku FAG trzeba patrzeć czy produkcja jest niemiecka. SKF potrafi być polskie czy włoskie (mechanicy moto przeklinają) a Ezo chińskie. No i takie nierdzewne, powszechnie występujące w bębenkach i piastach 6902 od Ezo to koszt ~50zł/szt.

Napisano

Na NSK też bym uważał. W rowerach ich nie montowałem, ale miałem z produktami tej firmy przykre doświadczenia w pracy... Różnice w jakości mają się nijak do różnic w cenie.

@Dokumosa Za 50 zł to można kupić łożysko skośne z kulkami klasy ABEC-3/5, gdzie mniejsze wcale nie oznacza tańsze. :) No... chyba, że od jesieni aż tak się pozmieniało w tych cenach. Za EZO 6800 2RS dałem we wrześniu 27zł, a niedługo później kupiłem 10 sztuk nierdzewnych CODEX'ów 6800 2RS w cenie 12zł za sztukę... Jakość podobna, więc nie ma co przepłacać. Nic tańszego, a wartego uwagi wtedy na Allegro (razem ze smartem :)) nie znalazłem.

Napisano

W piastach z którymi mam najwięcej wspólnego stosowane są tylko 6902 i 6802. Już od roku nierdzewki rozpoznawalnej marki to koszt >50zł/szt. No i w wielu konstrukcjach piast, gdzie przewidziano łożyska proste, skośne nie mają racji bytu bo piasta np. nie pozwala na ustalenie luzu osiowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...