BartekHrabia Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Kupiłem ostatnio rower i okazało się że mój widelec zaczął się pocić jest to Fox 36 niewiem czy takie ślady są oznaką potrzeby serwisuhttps://zapodaj.net/d06a3d4dbc9e4.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekHrabia Napisano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 https://zapodaj.net/07ae086fdaf7f.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 To normalne w nowym lub niedawno serwisowanym amorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekHrabia Napisano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Serwis we wrześni był A rower z 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Przetrzyj suchą szmatą. Jak bedzie wyłaził brud uporczywie i nadal spod uszczelek to może coś spartolili w serwisie (brak gąbek olejowych, stare uszczelki kurzowe itp.). Edytowane 24 Lutego 2022 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekHrabia Napisano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) 10 godzin temu, Dokumosa napisał: Przetrzyj suchą szmatą. Tylko z tym to akurat ostrożnie. Łatwo nabić tą szmatą jeszcze więcej brudu w uszczelki niż go tam było przed przecieraniem. Ja sam do uszczelek używam puszki sprężonego powietrza, dmuchając na nie pod kątem i dopiero po tym zabieram się za czyszczenie szmatką goleni. Z tym serwisem rowerowej amortyzacji jest trochę jak z onkologią. Profilaktyka najważniejsza, objawy z reguły występują jak już jest za późno, a leczenie często jest wtedy już trudne, drogie i czasami nieskuteczne. Edytowane 25 Lutego 2022 przez Brombosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Jak można nabić brudu ścierką? Jeździsz, uszczelka non stop zbiera brud, a jakimś cudem wepchniesz go używając szmatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) Ty jesteś świadomym użytkownikiem. Jak ci się przyśni, że czyścisz goleń, to nawet przez sen będziesz to robił poprawnie... A prawda jest taka, że nieumiejętnie użyta na brudnej goleni szmata może sprawić, że to co nazbierane jest na uszczelce, zamiast od niej odpaść, znajdzie się tam gdzie być nie powinno... i to w ilości zależnej od częstotliwości takiego "zabiegu". W skrócie: Jak czyścisz anodę szmatą, to rób to w stronę korony, a nie uszczelek... chyba, że te są czyste. Edytowane 25 Lutego 2022 przez Brombosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 U mnie rower po jednym wypadzie w las (i ja zarazem) wygląda jakby był ulepiony z błota. Sprawne uszczelki kurzowe jednak dają sobie z tym radę i do środka nic się nie przedostaje. Trochę przesada z tą szmatą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) Prowadzisz serwis, widzisz na własne oczy co tam na stół do ciebie trafia. 99 osób logicznie myślących powie, że to przesada z tą szmatą, a ten setny wciśnie cały brud z goleni pod uszczelki, bo mu kolega powiedział, że mają być czyste. Ja nie napisałem nigdzie, że należy bać się szmaty... Po prostu jej też też trzeba użyć z głową, bo inaczej można (nawet wielokrotnie) popełnić głupi błąd początkującego, skutkujący pionowymi wytarciami anody we w miarę nowym sprzęcie. PS. A patrząc na pytanie z pierwszego postu, to autor jest raczej na etapie poznawania swojego sprzętu. Tylko dlatego ja o tej szmacie... Edytowane 25 Lutego 2022 przez Brombosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi