Mod Team sznib Napisano 24 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Szybkie pytanko; czy cążki boczne nadają się do przecięcia linek przerzutkowych? O takie w stylu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Ni huhu. Muszą być z ostrzami zachodzącymi na siebie jak w nożycach. Tzn. da się tym na upartego przeciąć ale trzeba się nasiłować i linka się momentalnie strzępi. Osobiście używam PT CN-10 oraz takich jak poniżej na obrazku (swoją drogą najlepiej wydane 30zł na ali). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Mi się kiedyś udało. Natomiast bardzo duża szansa że się nasiłujesz, a na koniec linka i tak się rozwali. Musisz mieć takie jak wyżej. Ja kupiłem swoje za 50 zł w Castoramie. To samo co BikeHand i podobne twory rowerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Używam obcinaczek bocznych Park Tool SP-7 z hartowanej stali, są ok. Irwin też są ok. Kiedyś stosowali inną metodę obróbki ostrza. Nowa seria nie umywa się do starej. Po dobrych 5-7 latach cały czas są bardzo ostre i sobie dobrze radzą z linkami i pancerzami. Cążki Unior UNR-584/4BI stosuję do pancerzy, są pod tym względem rewelacyjne. Minut jest taki że linki nie potrafi przeciąć, załamuje linkę. Nawet po mocnym skręceniu cążków. Używałem CN-10, wylądowały w koszu na złom po dwóch tygodniach. Dla mnie dramat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Moje CN-10 tyrają przeszło 8 lat w warunkach serwisowych. Setki linek i pancerzy przecięły. Nadal działają i wyglądają jak nowe. Nigdy nie cięły jednak nic ponad to. W każdym razie ta chińszczyzna co pokazałem póki co też sprawuje się świetnie i w dodatku bardzo elegancko zaciska końcówki linek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Możliwe że podobna sprawa jak z Irwinami. Kupiłem ostatnio nowe do domu, zupełnie inna jakość. Nowe zdecydowanie gorzej sobie radził niż używane które były użyte tysiące razy na serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 7 godzin temu, sznib napisał: czy cążki boczne nadają się do przecięcia linek przerzutkowych? Nadają się, ale bez szału to cięcie. Dobrze jest na początku, jak są ostre, to raz. Dwa - trzeba przyłożyć sporo siły. A trzy - po przecięciu linka odskakuje i się rozplata. Więc - uciąć się da, ale potem trzeba i tak poprawiać. Kupiłem swoje za kilkanaście złotych w lokalnym sklepie, ale odkąd mam obcinaczkę do pancerzy, która kosztowała nieco więcej bo bodajże 45 to ich do tego celu nie używam. Inną sprawą jest to że nie ma lepszego narzędzia do obcinania trytek jak właśnie szczypce boczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 12 godzin temu, Dokumosa napisał: Ni huhu. Muszą być z ostrzami zachodzącymi na siebie jak w nożycach. Nie muszą. Da się tym sprawnie ciąć i pancerze i linki, tylko muszą to być szczypce dobrej jakości i bez uszczerbień na ostrzach. Mi wystarczą YATO, o takie: Tylko trzeba pamiętać, że jest dokładnie tak jak napisał @MikeSkywalker. Konieczny jest dobry power w łapie, żeby ciachnąć raz a dobrze... Linka się rozwarstwia, gdy robi się to tępym narzędziem albo nieumiejętnie, a pancerz nawet jak się lekko spłaszczy, to przecież żaden problem potem go wyprostować. Przewody hamulcowe Magury tym ciąłem, to można chyba założyć, że i wszystko inne co rowerowe też utnie... Tyle, ze ja mam rękę jak imadło to nawet z przewodami w oplocie sobie radzę bez wymyślnych, dedykowanych narzędzi. Słabszy pokaleczy przewód i całkiem możliwe, że siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Lutego 2022 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Ja do tej pory używałem obcęg do linek i w większości przypadków udawało się przeciąć i to bez uszkodzenia linki, ale trzeba było włożyć sporo siły i nie zawsze udawało się bez postrzępienia linki. Dlatego zastanawiałem się czy takie nie będą lepsze, ale z tego co piszecie to będą co najwyżej podobne w zastosowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 No pewnie jest to rozwiązanie o ileś tam procent lepsze i skuteczniejsze, ale efekt dalej w dużej mierze zależny będzie od siły i sprawności operatora. Chcesz ciąć zawsze idealnie, równo i bezbłędnie to polecam zamontować niewielką gilotynkę na warsztacie. Przyda się później częściej niż byś przypuszczał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 29 minut temu, sznib napisał: Ja do tej pory używałem obcęg do linek i w większości przypadków udawało się przeciąć i to bez uszkodzenia linki, ale trzeba było włożyć sporo siły i nie zawsze udawało się bez postrzępienia linki. Dlatego zastanawiałem się czy takie nie będą lepsze, ale z tego co piszecie to będą co najwyżej podobne w zastosowaniu. Jako przykład, podam siebie. Kawał faceta, 60kg w pełnym opakowaniu. Dedykowanymi nożycami tnę linki i pancerze hamulcowe/ przerzutki bez wysiłku. 50 zł to nie majątek, a nawet takie z Castoramy ( Neo Tools) posłużą Ci bardzo długo. Ja mam już z 7 lat, a nadal są jak nowe. Chociaż nie wiem czy stwierdzenie "nawet z Castoramy" jest dobre, bo może się okazać że są lepsze niż te typowo rowerowe. Neo Tools to przyzwoita firma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Lutego 2022 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Czyli ogólnie temat do przemyślenia. Na już nie potrzebuję, ale w najbliższym czasie kto wie? @skom25ógłbyś dać linka do tych Neo Tools? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 https://allegro.pl/oferta/nozyce-do-ciecia-linek-i-drutu-190mm-01-512-neo-7614259274 Dokładnie te. Jakoś Google mi nie zwrócił że są w Castoramie, ale poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Lutego 2022 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Ok, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 15 godzin temu, Dokumosa napisał: ... oraz takich jak poniżej na obrazku (swoją drogą najlepiej wydane 30zł na ali). A daj proszę link na to. Bo "delixi" na ali znajduję mi wszystko po za tym czego szukam. Ja natomiast mogę się podzielić niegatywnym przykładem. Pożyczałem od żony taki przecinak i to w ogole się nie sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Np. Narzędzie wielofunkcyjne szczypce szczypce do zaciskania szczypce do zdejmowania izolacji wielofunkcyjna pierścień zatrzaskowy zaciski Crimpper|Pliers| - AliExpress Pełno tego mają. Za identyczne cążki różnice w cenie bywają 100%. Trzeba szukać bo sytuacja, szczególnie z kosztami przesyłek jest dynamiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Ja używam tego, działa https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/szczypce-pily-nozyce/kombinerki-szczypce-i-obcegi/szczypce-boczne-do-przewodow-160-mm-dexter,p448290,l1528.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Mam te kleszcze NEO i wg mnie mają jeden poważny błąd konstrukcyjny. Zapadka, która blokuje ostrze przed otwarciem potrafi spaść w najmniej oczekiwanym momencie podczas pełnego ścisku. Potem trzeba to znów odblokowywać. Jeżeli robi się seryjne cięcia, to jest to upierdliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 No tak, to prawda. Też mi się zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Ja początkowo chciałem kupić to: ale będąc już w Mrówce uznałem, że z linkami owszem, ale z pancerzem nie dadzą sobie rady i wziąłem te, które wrzucił @skom25: Wcześniej ciąłem bocznymi lub kombinerkami, ale nie zawsze wychodziło tak, jak wyjść miało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Tak właśnie jest, o ile różnego rodzaju szczypce lepiej bądź gorzej radzą sobie z linkami, to już z pancerzami, zwłaszcza przerzutkowymi nie jest tak kolorowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 O nie wiem... Linka chyba jest bardziej upierdliwa jak trzeba poprawić cięcie. Pancerz to już raczej kwestia tego ile Nm jest się w stanie wygenerować dłonią... oraz czy to wystarczy, czy nie, do równego cięcia. Łatwiej chyba poprawić pokaleczoną krawędź pancerza, tnąc na nowo te 4-5mm dalej, niż szarpać się z rozcapierzoną na wszystkie strony linką... A jeszcze jak wyjdzie, że przez taki fakap linka jest za krótka to już całkiem siły człowieka opuszczają. PS. A co mi tam... Zdradzę wam moje dwa patenty na trudne przypadki. Pierwszy. Czyli zalutować końcówkę/fragment linki cyną i można to kroić potem nawet tasakiem. Przydatne szczególnie kiedy chcę wykorzystać starą, niekoniecznie prostą linkę w starym pancerzu i mam obawy, że mi się postrzępi przy ponownym przeciąganiu. Drugi. Zagrzać 3-4mm koszulki termokurczliwej w miejscu cięcia i cena szczypiec przestaje mieć znaczenie. Nawet jak sie utnie samą koszulkę i tylko kilka włókien linki, to resztę można połamać kilkoma ruchami, bez obaw o "szczotkę" na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Termokurcz o tyle ciekawe rozwiązanie, że po cięciu nie trzeba zakładać końcówki linki, można zostawoć termokurcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Ja znam jeszcze jedną metodę. Dobre szczypce do cięcia Ja wiem że są różne metody, tak jak wyżej. No ale jak ktoś robi cokolwiek więcej niż sama jazda, to jest to jednorazowy koszt, na dobrą sprawę na całe życie. Kupiłem te szczypce za 50 zł. Mają już 7 lat, a tak jak pisałem, nie widać po nich zużycia. Więcej się zmęczę i zdenerwuję przy tym lutowaniu, koszulkach termokurczliwych, przeciąganiu rozstrzępionej linki czy cięciu kiepskim narzędziem, niż jest warte te 50 zł. Też kiedyś kombinowałem z różnymi rozwiązaniami alternatywnymi. Kombinerki do pancerza i linki, pręty gwintowane do haka, prasa do sterów z podkładek i długiej śruby, obejmy jako prowadnice do cięcia rury sterowej. Ile ja się nalatałem, naczytałem, nakupowałem a na koniec się okazało, że można to sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 45 minut temu, Dokumosa napisał: Termokurcz o tyle ciekawe rozwiązanie, że po cięciu nie trzeba zakładać końcówki linki, można zostawoć termokurcz. I jeszcze ściągać i zakładać można więcej niż kilka razy. Z tymi metalowymi mam tak, że nakupię jak zwykle zapasu na 5 lat, a jak przychodzi co do czego to już ich nie mam, bo nie wiem gdzie posiałem... Kiedyś mi się wysypały z woreczka. Chyba 200szt. Nie powiem, całkiem wygodne to było, jak przez pół roku wystarczyło mi zajrzeć tylko w byle kąt i zaraz miałem. Cytat Też kiedyś kombinowałem z różnymi rozwiązaniami alternatywnymi. Kombinerki do pancerza i linki, pręty gwintowane do haka, prasa do sterów z podkładek i długiej śruby, obejmy jako prowadnice do cięcia rury sterowej. Ile ja się nalatałem, naczytałem, nakupowałem a na koniec się okazało, że można to sobie... Ja nie widzę tu żadnej alternatywnej metody. Norma w większości rowerowych garaży i komórek. No... może faktycznie, brzeszczot do sterówki to porażka. Przyrząd do cięcia rur od jakiegoś czasu mam i używam, ale nie mogę napisać, że go kupiłem. Dostałem od osoby, która nie wiedziała co to jest i do czego służy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.