pdz Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Witam Przy dokręcaniu kluczem dynamometrycznym wg. zaleceń 4 Nm oryginalny zacisk pękł. Zerknąłem więc na sztycę, 31.6 mm, taki zacisk wybrałem, w opisie było info, że do ram karbonowych i .... nie pasuje. https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-xlc-pc-b03-pd26418/?v_Id=157813 p.s. Zacisk ma w środku pierścień, po jego wyjęciu także nie wchodzi na miejsce w ramie. Gdzie popełniłem błąd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 No jak zacisk 31.6 ma pasować, gdy tyle ma sztyca? Zmierz średnicę rury, ale na 99% będzie to 34.9. W ogóle CR podaje jakieś dziwne wymiary. Zaciski mają 31.8 i 34.9mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdz Napisano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 To dziwnie się to oznacza, sądziłem, że skoro sztyca ma 31.6 mm to zacisk 31.6 mm jest przeznaczony do takiej sztycy. No nic, wymienię i mam nauczkę na przyszłość 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Następnym razem zerknij w Google. Tak jak pisałem, tam jest jakieś dziwne oznaczenie. Nie ma takich rozmiarów zaciskow. Nawet w opisie jest poprawny wymiar, czyli 34.9 mm. No i zmierz rurę. Na starym zacisku też powinieneś mieć podany rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdz Napisano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Kupowałem zacisk do starego roweru i było oznaczenie a Scott ... niestety nie ma, na sztycy jest 31.6 i tak kupiłem. Oznaczenie wprowadziło mnie w błąd, sądziłem, że zewnętrzny wymiar sztycy to 31.6 i tak jest, to zacisk ma średnicę wewnętrzną pod sztycę 31.6 + grubość rury a tak nie jest. Nie jest to problem, wymienię i już, kupię od razu dwa, bo w Sparku też jest taka sama a jak widać mimo 4 Nm pękła. Mam jeszcze jedno pytanie, na zacisku Scott było 4 Nm a na XLC 10 Nm a to spora różnica , przy zacisku XLC pozostać przy 4 Nm ? Chodzi zapewne o możliwość zmasakrowania rury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Nie rozumiem zupełnie drugiego akapitu. Skoro sztyca ma 31.6mm, to zacisk ma 31.6 mm + grubość ścianek. A że jest to standard, to będzie to 34.9 mm na 99%. 10Nm to jakiś idiotyzm. Rozwalisz sztycę jeżeli masz karbon, a może i ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdz Napisano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Tez sądzę, że 10 to dużo, może po prostu 10 to max jaki ten zacisk wytrzyma. Wymienię i dokręcę jak Scott każe. Co do drugiego akapitu to taka analogia przyszła mi do głowy .... buty , mam stopę 26 cm i jak kupuję but 26 cm to powinien pasować ale nie, 26 cm to długość buta i powinno się mierzyć długość wkładki. Miałem po prostu na myśli że jak sztyca ma 31.6 mm to zacisk 31.6 jest dedykowany pod sztycę 31.6 mm i to 31.6 nie jest średnicą wewnętrzną zacisku tylko oznaczeniem dzięki któremu łatwiej dobrać zacisk pod sztycę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Nie, bo zacisk wchodzi na ramę, a nie na sztycę. Nie można mieszać średnic. Twoja analogia jest dobra, ale w przypadku gdybyś kupował sztycę. Tam masz pasowanie 1:1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.