Skocz do zawartości

[obejma sztycy] Scott Scale jak dobrać

pdz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przy dokręcaniu kluczem dynamometrycznym wg. zaleceń 4 Nm oryginalny zacisk pękł.

Zerknąłem więc na sztycę, 31.6 mm, taki zacisk wybrałem, w opisie było info, że do ram karbonowych i .... nie pasuje.

https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-xlc-pc-b03-pd26418/?v_Id=157813

p.s. Zacisk ma w środku pierścień, po jego wyjęciu także nie wchodzi na miejsce w ramie.

Gdzie popełniłem błąd ?

No jak zacisk 31.6 ma pasować, gdy tyle ma sztyca?

Zmierz średnicę rury, ale na 99% będzie to 34.9.

W ogóle CR podaje jakieś dziwne wymiary. Zaciski mają 31.8 i 34.9mm.

Następnym razem zerknij w Google.

Tak jak pisałem, tam jest jakieś dziwne oznaczenie. Nie ma takich rozmiarów zaciskow. Nawet w opisie jest poprawny wymiar, czyli 34.9 mm.

No i zmierz rurę. Na starym zacisku też powinieneś mieć podany rozmiar.

Kupowałem zacisk do starego roweru i było oznaczenie a Scott ... niestety nie ma, na sztycy jest 31.6 i tak kupiłem.

Oznaczenie wprowadziło mnie w błąd, sądziłem, że zewnętrzny wymiar sztycy to 31.6 i tak jest, to zacisk ma średnicę wewnętrzną pod sztycę 31.6 + grubość rury a tak nie jest.

Nie jest to problem, wymienię i już, kupię od razu dwa, bo w Sparku też jest taka sama a jak widać mimo 4 Nm pękła.

Mam jeszcze jedno pytanie, na zacisku Scott było 4 Nm a na XLC 10 Nm a to spora różnica , przy zacisku XLC pozostać przy 4 Nm ? Chodzi zapewne o możliwość zmasakrowania rury.

Nie rozumiem zupełnie drugiego akapitu. Skoro sztyca ma 31.6mm, to zacisk ma 31.6 mm + grubość ścianek. A że jest to standard, to będzie to 34.9 mm na 99%.

10Nm to jakiś idiotyzm. Rozwalisz sztycę jeżeli masz karbon, a może i ramę.

Tez sądzę, że 10 to dużo, może po prostu 10 to max jaki ten zacisk wytrzyma.

Wymienię i dokręcę jak Scott każe.

Co do drugiego akapitu to taka analogia przyszła mi do głowy .... buty , mam stopę 26 cm i jak kupuję but 26 cm to powinien pasować ale nie, 26 cm to długość buta i powinno się mierzyć długość wkładki.

Miałem po prostu na myśli że jak sztyca ma 31.6 mm to zacisk 31.6 jest dedykowany pod sztycę 31.6 mm i to 31.6 nie jest średnicą wewnętrzną zacisku tylko oznaczeniem dzięki któremu łatwiej dobrać zacisk pod sztycę.

Nie, bo zacisk wchodzi na ramę, a nie na sztycę. Nie można mieszać średnic.

Twoja analogia jest dobra, ale w przypadku gdybyś kupował sztycę. Tam masz pasowanie 1:1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...